Image
Het Zweedse meer Härnösand baadt in de zon.

Zweden

In 't kort

Als je rust en natuur zoekt, maak je een excellente keuze met een vakantie in Zweden. Trekkings, het land doorkruisen per fiets of een meerdaagse kanotocht... de mogelijkheden zijn uitgebreid. Met 29 nationale parken en meer dan 10.000 km bewegwijzerde wandel- en fietspaden zit je goed. Ook in grote steden als Stockholm en Göteborg voel je je als zwakke weggebruiker de koning(in) te rijk.

Wil je meer weten over Zweden als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Zweden. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de officiële toerismewebsite van Zweden helpt je verder op weg.

Reisadviezen & gezondheid

Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Zweden kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.

Kijk ook zeker eens op de website van het Tropisch Instituut of bij de internationale website van Centra voor Ziektebestrijding en -preventie om na te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en met welke gezondheidsrisico's je rekening moet houden.

Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.

Reisdocumenten

Dit land maakt deel uit van het Europese Schengengebied. Normaal gezien kan je hier vanuit België dus vrij heen reizen zonder dat je een visum nodig hebt.

De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Zweden. Ook de officiële toerismewebsite van Zweden kan je hierbij helpen.

Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.

Geldzaken

In Zweden wordt er betaald met Zweedse kroon (SEK). Bekijk de huidige wisselkoers op de website van XE (van Euro naar Zweedse kroon).

Zweden heeft de reputatie een duur land te zijn. Het hangt er natuurlijk vanaf op welke manier je reist en wat je koopt. Grofweg kan je stellen dat je in een supermarkt net iets meer betaalt dan de Belgische prijzen. Als je gebruik maakt van het allemansrecht om te overnachten, je eigen potje kookt en per fiets of te voet door het land trekt, zal je vakantie niet duurder zijn dan in België. Openbaar vervoer is niet goedkoop, maar je krijgt waar voor je geld.

Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Geen idee hoeveel een reis naar dit land zou kosten? Neem dan zeker een kijkje bij Where and When. Je vindt er schattingen van reisbudgetten voor bijna elk land.

Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.

Als je nog student bent, loont het om je studentenkaart mee te nemen op reis. Die is altijd goed voor een reductie hier en daar.

Transport

Transport naar Zweden

Er zijn veel manieren om naar Zweden te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. Denk eraan dat het vliegtuig nooit de meest duurzame manier van reizen is. Er zijn vrijwel altijd alternatieven, zoals de trein, de bus, de boot of de auto. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger.

Met de auto en ferry

  • Optie 1: weinig rijden en nachtferry

Wie naar Zweden trekt, kan meteen beginnen onthaasten aan boord van de nachtferry. Na een doenbare rit van een goede 600 km rijd je in Duitsland aan boord van een ferry in Travemünde (TT Line) of Kiel (Stena Line). Geen douanecontrole, geen lange wachttijden.

De nachtferry vanuit Travemünde vertrekt om 22 uur en komt aan om 7.30 uur. Je rijdt Zweden binnen in Trelleborg. Alle informatie over die ferry vind je op de website van TT Line. De ferry vanuit Kiel vertrekt om 19 uur en komt aan om 9 uur. Binnenrijden in Zweden doe je via Göteborg. Alle informatie vind je op de website van Stenaline.

  • Optie 2: veel rijden en korte ferry

Met de auto moet je regelmatig stoppen om uit te blazen. Het is een goed idee om een pauze in te lassen aan boord van de veerboot tussen Duitsland en Denemarken, de 'Vogelfluglinie' of de route van de trekvogels. Via Hamburg rijd je naar Puttgarden (700 km vanuit Antwerpen). Daar neem je de ferry Puttgarden - Rødby (Denemarken). Die overtocht duurt één uur. Van Rødby rijd je vervolgens door via de befaamde Øresund-tolbrug tot in Malmö (192 km). De totale rijafstand is 892 km vanuit Antwerpen. Alle informatie over de ferry van Duitsland naar Denemarken vind je via de Duitstalige website van Scandlines en info over de tolbrug tussen Denemarken en Zweden vind je op de website van de Øresund-tolbrug.

  • Optie 3: veel rijden en geen ferry

Je kan via twee bruggen in Zweden komen. Rijd via Flensburg in Duitsland naar Denemarken. Neem vervolgens de Grote Belt-tolbrug (in Denemarken) en de Øresund-tolbrug (tussen Denemarken en Zweden). Zweden binnenrijden doe je via Malmö. De totale rijafstand is 1.050 km vanuit Antwerpen. Betaling van de tol gebeurt ter plaatse. Info over de tolbruggen: de website van Storebaelt en de website van de Øresund-tolbrug

Met de trein

Stockholm is bereikbaar met de trein, maar dit zal je veel tijd en minstens drie overstappen kosten. Voor een volledig overzicht van de transportmogelijkheden naar Zweden per trein kan je terecht op de treinblog The Man in Seat Sixty-One. Treinroutes vinden kan met behulp van de website van Railcc. In Europa is de website van Deutsche Bahn dé tool om treinreizen te plannen. Voor meer informatie over het boeken van treintickets in Europa kan je terecht bij Back on Track. Daar vind je ook een handige kaart van het netwerk van nachttreinen in Europa.

Met de bus

Met de de bus bol je comfortabel en relatief goedkoop door Europa. Ons dossier over busverbindingen in Europa geeft een handig overzicht. Een lijst van opstapplaatsen en een overzicht van alle maatschappijen per land en van alle landen per maatschappij maken het zoeken makkelijker. Daarnaast geven we je ook enkele praktische tips over internationale verplaatsingen met de bus.

Met de boot

Overtochten met auto, fiets of gewoon als passagier zijn mogelijk bij volgende ferrymaatschappijen: 

Stenaline: vanuit Kiel (D) en Frederikshavn (DK) naar Göteborg en vanuit Grenå (DK) naar Varberg

Scandlines: Helsingör (DK) - Helsingborg 

TT Line: van Travemünde (D) en Rostock (D) naar Trelleborg 

FORSEA: van Helsingör (DK) naar Helsingborg.

Met het vliegtuig

Er vliegen verschillende maatschappijen naar Zweden. De vlucht Brussel - Stockholm duurt iets meer dan 2 uur. 

Brussels Airlines vliegt naar Stockholm Bromma en Göteborg. Scandinavian Airlines vliegt vanuit Brussel naar verschillende steden in Zweden. Ryanair vliegt vanuit Charleroi naar Stockholm Arlanda. 

Vanuit Kopenhagen kan je gemakkelijk per trein naar Mälmo. Een vliegticket naar Kopenhagen kan dus ook een oplossing zijn.

Transport in Zweden

Met de trein

Zweden heeft door het hele land een uiterst efficiënt spoorwegennet. Bezoekers reizen snel en comfortabel door het land met de modernste treinen. 

Houd er rekening mee dat:

  • treinkaartjes die minstens zeven dagen van tevoren gereserveerd worden, goedkoper zijn (förköp).
  • jongeren onder de 26 jaar van een voordeeltarief genieten.
  • studenten met ISIC-kaart ook korting krijgen.
  • een volwassene die met twee kinderen onder de 16 jaar reist, slechts 1 treinkaartje moet betalen.

Je kunt kaartjes kopen vanaf 90 dagen voor vertrek en zo profiteren van aanbiedingen. Meer info?

www.sj.se/en: SJ Zweedse spoorwegen

www.transdev.se: Veolia Transport 

www.inlandsbanan.se/en: Inland Railway (tussen Zuid- en Noord-Zweden) 

www.arlandaexpress.com/: Arlanda Express (trein luchthaven Arlanda - Stockholm-centrum)

www.tagkompaniet.se: nachttreinen die verschillende steden met elkaar verbinden

Met de bus

Openbaar vervoer is redelijk duur, maar wel snel. Soms is het puzzelen met de verbindingen. In elk groot station vind je computers waarmee je alle mogelijke verbindingen kunt uitpluizen en je tickets kan kopen. Op de bus zelf kan je geen ticket kopen. Studenten en -26-jarigen krijgen korting bij de meeste maatschappijen en hebben recht op last minute ticketreservatie.

Met de auto

De Zweden maken bij het (mondeling) vermelden van afstanden graag gebruik van de 'mil'. Deze noordse mijl is 10 kilometer lang. Als een Zweed zegt dat iets op bijv. 3,5 mil ligt, dan is dat dus niet ongeveer 5 kilometer, maar 35! In Zweden geldt een maximum alcoholpromillage van 0,2. Met één biertje bent je hier al gevaarlijk dichtbij of er zelfs overheen. Overtredingen worden zeer zwaar bestraft. Overdag is het rijden met dimlicht verplicht. Houd ook rekening met overstekend wild.

Liften

Liften is mogelijk in Zweden. De mensen zijn het niet gewoon, waardoor je soms lang kan wachten op een lift. Naast autosnelwegen is het verboden om te liften, maar naast secundaire wegen of aan tankstations kan je wel staan. Je kan ook best een goede wegenkaart meenemen, zodat je niet op een onverwachte plaats eindigt. Vooral in het noorden zijn er niet zoveel wegen en moet je op voorhand weten hoe je best tot aan je bestemming lift.

Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:

Praktisch

Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.

Reisstekkers

Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.

Voor Zweden heb je geen andere stekker nodig.

GSM en internet

Dit land maakt deel uit van de EU, dus je kan er normaal gezien je Belgische gsm-abonnement blijven gebruiken zonder extra roamingkosten.

Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.

Act local

Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Wist je dit al over Zweden?

  • De meeste campings zijn uitgerust met sauna en zwembad. Je moet meestal een lidkaart hebben van een kampeervereniging. Deze kan je in België aanvragen of ter plaatse aankopen.
  • In Zweden geldt het zogenaamde “allemansrätten”: allemansrecht. Dat is niet zozeer een wet, maar meer een eeuwenoud recht waarmee je maximaal van de prachtige natuur kunt genieten
  • Zweden behoren tot de grootste koffiedrinkers ter wereld. De koffiebreak 'fika' wordt heel consequent genomen en steeds in combinatie met allerlei zoetigheden.