Image
Zicht op het stadje Cesky Krumlov, dat in een lus van de Moldau ligt.

Tsjechië

In 't kort

Sinds Tsjechië zijn blik westwaarts heeft gericht, is er in dit land ontzettend veel veranderd. Er is volop gerestaureerd en de toeristische infrastructuur is gevoelig verbeterd. Je merkt dat niet alleen in Praag, maar overal in het land, waar ontelbare sprookjeskastelen en machtige burchtruïnes in hun rijkdom werden hersteld. Je ziet het aan de hotels, de goed uitgeruste kampeerterreinen en niet te vergeten het uitzonderlijke netwerk van goed bewegwijzerde wandel- en fietsroutes die het land in alle richtingen doorkruisen.

Wil je meer weten over Tsjechië als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Tsjechië. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de officiële toerismewebsite van Tsjechië helpt je verder op weg.

Reisadviezen & gezondheid

Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Tsjechië kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.

Kijk ook zeker eens op de website van het Tropisch Instituut of bij de internationale website van Centra voor Ziektebestrijding en -preventie om na te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en met welke gezondheidsrisico's je rekening moet houden.

Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.

Reisdocumenten

Dit land maakt deel uit van het Europese Schengengebied. Normaal gezien kan je hier vanuit België dus vrij heen reizen zonder dat je een visum nodig hebt.

De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Tsjechië. Ook de officiële toerismewebsite van Tsjechië kan je hierbij helpen.

Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.

Geldzaken

In Tsjechië wordt er betaald met Tsjechische kroon (CZK). Bekijk de huidige wisselkoers op de website van XE (van Euro naar Tsjechische kroon).

Zoals bij iedere reis zal je reisbudget afhangen van de duur van je reis en van de streek waar je naartoe gaat. Praag is een stuk duurder dan de veel minder toeristische landelijke streken in het zuiden en het oosten. Maar zelfs in Praag kun je besparen door niet in het dure historische centrum te verblijven, maar bijvoorbeeld in de veel goedkopere wijk Vinohrady. In de supermarkt of de potraviny (voedingswinkel) koop je alle basisproducten (melk, brood, groenten, rijst) voor een pak minder dan in België.

Geen idee hoeveel een reis naar dit land zou kosten? Neem dan zeker een kijkje bij Where and When. Je vindt er schattingen van reisbudgetten voor bijna elk land.

Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.

Transport

Transport naar Tsjechië

Er zijn veel manieren om naar Tsjechië te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. Denk eraan dat het vliegtuig nooit de meest duurzame manier van reizen is. Er zijn vrijwel altijd alternatieven, zoals de trein, de bus, de boot of de auto. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger.

Met de trein

De trein is het ideale vervoersmiddel om te reizen in Europa. Er zijn twee opties om vanuit België met de trein naar Tsjechië te reizen: via de nachttrein Brussel - Keulen - Praag of via een trein overdag: Brussel - Keulen - Praag - Berlijn. Een handig overzicht vind je in ons dossier over nachttreinen in Europa

Voor meer informatie en advies over treinreizen naar en in Tsjechië kan je terecht op de treinblog The Man in Seat Sixty-One. Treinroutes vinden kan met behulp van de website van Railcc. In Europa is de website van Deutsche Bahn dé tool om treinreizen te plannen. Voor meer informatie over het boeken van treintickets in Europa kan je terecht bij Back on Track. Daar vind je ook een handige kaart van het netwerk van nachttreinen in Europa.

Met de bus

Bij Flixbus zijn er groepstarieven naar Praag. Bussen vertrekken uit Gent, Antwerpen, Brussel, Leuven en Luik. De reisduur bedraagt ongeveer 12 uur. Bij Regiojet, de tegenhanger van Flixbus, heb je ook mogelijkheden om naar Tsjechië te reizen met de bus.

Met de auto

Tsjechië is gemakkelijk te bereiken met de wagen. Het is dichter dan je zou denken. De snelste route is via Keulen, Frankfurt en Nürnberg.

Om reizen met de auto te plannen is er ViaMichelin. Daarmee kan je niet enkel de route uitstippelen, maar ook de kosten van tolwegen en brandstof berekenen (en minimaliseren). Nog vragen over het internationaal rijbewijs? Dan is er de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Met het vliegtuig

De grootste luchthaven van Tsjechië is in Praag. Van daaruit kan je doorreizen naar andere Tsjechische regio's. Er zijn verschillende maatschappijen die vliegen op Praag.

Transport in Tsjechië

Met de trein

De Tsjechische spoorwegmaatschappij (Ceské dráhy) is de grootste werkgever van het land. Tarieven zijn laag, een ticket (listek) van bijvoorbeeld Praag naar Brno kost €8. Op de intercity- en pendolino-treinen kun je beter vooraf een plaatsje reserveren (mistenka). 

De meeste Tsjechische steden en dorpen hebben een treinstation. Het grootste en belangrijkste station is station Praha hlavní nádraží, het hoofdstation van Praag. 

Cesky Dragy: de website van de Tsjechische spoorwegmaatschappij

JHMD: website met lokale treinverbindingen

Met de bus

De bus is goedkoop en je raakt er overal mee, tot in de kleinste dorpen! Er zijn vlotte verbindingen tussen de grote steden. De regionale buslijnen maken veel tussenstops (zastávka). Reserveren is aangeraden voor de grote verbindingen en voor reizen tijdens het weekend. De uurregelingen van de bussen vind je op deze website.

Met de auto

Alle autosnelwegen in Tsjechië zijn tolwegen. Je kan het vignet betalen aan één van de grensovergangen of bij het eerste benzinestation na de grens. Verder is het verplicht om dag en nacht met de dimlichten aan te rijden. Alcohol is niet toegestaan achter het stuur (of 0 gr/l). Er worden regelmatig controles gehouden en de boetes zijn zwaar. Bij overtredingen wordt het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. Meer info?

www.touring.be: informatie over de wegen in Tsjechië

www.rsd.cz: informatie over de wegen in Tsjechië

www.mytocz.eu: informatie over de te betalen tol

Liften

Liften gaat goed in Tsjechië. Let erop dat je tijdens het liften op een veilige afstand van de berm staat. Liften naast autosnelwegen is in principe verboden (overal in Europa). Je kan wel steeds aan tankstations liften.

Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:

Praktisch

Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.

Reisstekkers

Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.

Voor Tsjechië is geen andere stekker nodig.

GSM en internet

Dit land maakt deel uit van de EU, dus je kan er normaal gezien je Belgische gsm-abonnement blijven gebruiken zonder extra roamingkosten.

Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.

Ben je vegetariër?

In Tsjechië is het aanbod van vegetarisch eten aan het groeien, vooral in grotere steden zoals Praag en Brno. Populaire vegetarische gerechten zijn smažený sýr (gefrituurde kaas), bramborák (aardappel-pannenkoek), koláče (zoet of hartig gebak), česká zelňačka (zuurkoolsoep) en een vegetarische versie van svickova (groenten in roomsaus). In stedelijke gebieden zijn er ook vegetarische en veganistische restaurants, en veel andere eetgelegenheden bieden vegetarische alternatieven.

Voor meer informatie over vegetarische opties kun je terecht op de HappyCow website.

Act local

Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wist je dit al over Tsjechië?

  • Tsjechië wordt stilaan een echt fietsland. Er is intussen een netwerk van 17.000 km aan fietsroutes en er worden ieder jaar nieuwe bewegwijzerde routes uitgezet (gele bordjes met fiets erop), veelal langs rustige wegen en weg van het gemotoriseerde verkeer.
  • Op Pasen houden de Tsjechen een aparte traditie in stand: mannen gaan met kleine zweepjes achter de vrouwen aan, van jong tot stokoud! De mannen krijgen na elke 'jacht' een borrel en zijn vaak aan het begin van de middag al behoorlijk dronken.