
In 't kort
Griekenland is een vakantieland bij uitstek: zon, zee, duizenden kilometers kust, eilanden, lekkere keuken en de resten van het oude Griekenland, bakermat van de Europese cultuur. De eilanden kunnen in de zomermaanden [plaatselijk] lijden aan overbevolking door [massa]toerisme. Voor wie rust zoekt, is het dan zaak de wat meer afgelegen plaatsen op te zoeken. Op het vasteland heeft het toerisme veel minder voet aan de grond. Op de Peloponnesos, in Epirus, Thracië... reis je langs dorpjes waar de 21ste eeuw nog niet is begonnen.
Wil je meer weten over Griekenland als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Griekenland. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de officiële toerismewebsite van Griekenland helpt je verder op weg.
Reisadviezen & gezondheid
Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Griekenland kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.
Kijk ook zeker eens op de website van het Tropisch Instituut of bij de internationale website van Centra voor Ziektebestrijding en -preventie om na te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en met welke gezondheidsrisico's je rekening moet houden.
Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.
Reisdocumenten
Dit land maakt deel uit van het Europese Schengengebied. Normaal gezien kan je hier vanuit België dus vrij heen reizen zonder dat je een visum nodig hebt.
De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Griekenland. Ook de officiële toerismewebsite van Griekenland kan je hierbij helpen.
Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.
Geldzaken
In Griekenland wordt er betaald met Euro (EUR).
Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Geen idee hoeveel een reis naar dit land zou kosten? Neem dan zeker een kijkje bij Where and When. Je vindt er schattingen van reisbudgetten voor bijna elk land.
Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.
Transport
Transport naar Griekenland
Er zijn veel manieren om naar Griekenland te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. Denk eraan dat het vliegtuig nooit de meest duurzame manier van reizen is. Er zijn vrijwel altijd alternatieven, zoals de trein, de bus, de boot of de auto. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger.
Met de trein
De trein is het ideale vervoersmiddel om te reizen in Europa. Een handig overzicht vind je in ons dossier over nachttreinen in Europa. Voor informatie en advies over treinreizen naar en in verschillende landen kan je terecht op de treinblog The Man in Seat Sixty-One. Treinroutes vinden kan met behulp van de website van Railcc. In Europa is de website van Deutsche Bahn dé tool om treinreizen te plannen. Voor meer informatie over het boeken van treintickets in Europa kan je terecht bij Back on Track . Daar vind je ook een handige kaart van het netwerk van nachttreinen in Europa.
Met de boot
Vanuit Italië zijn er verschillende veerboten naar Griekenland. Een overzicht van de verbindingen vind je via www.aferry.be/griekenland-veerboot-be.htm
Met de auto
Met de wagen naar Griekenland is een hele onderneming en weggelegd voor de echte avonturiers. Er zijn verschillende routes die je kan volgen. Het snelste is om naar Noord-Italië te rijden en van daaruit een ferry te nemen richting Griekenland: Anek Lines, Minoan Lines, Nel Lines en Ventouris Ferries zijn rederijen die de verbinding tussen Italië en Griekenland verzekeren (zie onderdeel "Met de boot"). In Italië kan je een ferry nemen vanuit Ancona, Venetië, Ravenna, Trieste, Bari, Brindisi naar Griekenland.
Je kan ook over land naar Griekenland rijden. Via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië en Noord-Macedonië kom je uiteindelijk in het noorden van Griekenland. Een andere optie is om via Tsjechië en Slovakije te gaan in plaats van door Oostenrijk te gaan. Via Slovenië en Kroatië kan je ook rijden, maar dit is duurder. In ieder geval ben je steeds een heel eind onderweg en kom je verschillende tolwegen tegen onderweg.
Om je autoreis te plannen, is er ViaMichelin. Daarmee kan je niet enkel de route uitstippelen, maar ook de kosten van tolwegen en brandstof berekenen (en minimaliseren). Nog vragen over het internationaal rijbewijs? Dan is er de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.
Met het vliegtuig
Je hebt de keuze tussen rechtstreekse lijnvluchten naar Athene van Brussels Airlines en Aegean of chartervluchten van Tuifly naar Athene en diverse eilanden. Ryanair vliegt vanuit Charleroi op Athene, Chania, Tessaloniki, Korfoe en Rhodos. Een vlucht vanuit Brussel duurt iets meer dan 3 uur.
Transport in Griekenland
Met de trein
Het Griekse spoorwegnet is zeer beperkt. Op de trein is een kaartje 50% duurder dan aan het loket. Vanaf 6 personen krijg je 30% groepskorting. Alle info over Hellenic Railways vind je op https://www.hellenictrain.gr/en
Met de bus
De bus biedt het beste openbaar vervoer in Griekenland. Het busvervoer is in handen van de overkoepelende vervoersmaatschappij KTEL [www.ktelbus.com/en/].
Met de auto
Griekse wegen zijn anders dan in België: vaak smaller en onverlicht. Ook de bewegwijzering laat in Griekenland nog al eens te wensen over. Zorg er dus voor dat je altijd een recente wegenkaart van je Griekse vakantiebestemming bij je hebt. De asfaltwegen zijn in Griekenland gladder en gevaarlijker. Je remweg is dus ook langer. Vooral na een flinke regenbui is het verstandig hier rekening mee te houden.
Liften
Liften gaat niet zo vlot in Griekenland. Grieken zijn heel vriendelijk, maar gaan niet snel lifters meenemen. De Grieken die zelf veel reizen of in het buitenland gewoond hebben, zullen veel sneller lifters oppikken.
Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:
Met de boot
Met zijn honderden eilanden, is eilandhoppen een nationale Griekse sport. Er zijn verschillende veerboten die de eilandjes met elkaar verbinden. Via portaalwebsites kan je ook een overzichtelijker beeld hebben van de verbindingsmogelijkheden:
ABC Dictionary for all Greek Ferries: portaalsite met ‘International & Domestic Ferries Schedule’.
Greek Travel Pages: portaalsite met vermelding van alle ferrymaatschappijen met dienstregelingen en tarieven.
Greek Ferry Database: goede portaalsite met links naar de grote Griekse ferrymaatschappijen.
Praktisch
Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.
Reisstekkers
Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.
Voor Griekenland is geen andere stekker nodig.
GSM en internet
Dit land maakt deel uit van de EU, dus je kan er normaal gezien je Belgische gsm-abonnement blijven gebruiken zonder extra roamingkosten.
Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.
Act local
Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.