
In 't kort
Tweederde van Zwitserland bestaat uit alpiene gebieden. De landschappen zijn er dan ook adembenemend. Als vakantieland is het vooral bekend om zijn wintersportmogelijkheden, maar ook in de zomer valt er ontzettend veel te zien en te doen. Een betere locatie voor wandelen en buitensport kan je niet bedenken.
Wil je meer weten over Zwitserland als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Zwitserland. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de officiële toerismewebsite van Zwitserland helpt je verder op weg.
Reisadviezen & gezondheid
Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Zwitserland kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.
Kijk ook zeker eens op de website van het Tropisch Instituut of bij de internationale website van Centra voor Ziektebestrijding en -preventie om na te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en met welke gezondheidsrisico's je rekening moet houden.
Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.
Reisdocumenten
Dit land maakt deel uit van het Europese Schengengebied. Normaal gezien kan je hier vanuit België dus vrij heen reizen zonder dat je een visum nodig hebt.
De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Zwitserland. Ook de officiële toerismewebsite van Zwitserland kan je hierbij helpen.
Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.
Geldzaken
In Zwitserland wordt er betaald met Zwitserse frank (CHF). Bekijk de huidige wisselkoers op de website van XE (van Euro naar Zwitserse frank).
Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken.
Geen idee hoeveel een reis naar dit land zou kosten? Neem dan zeker een kijkje bij Where and When. Je vindt er schattingen van reisbudgetten voor bijna elk land.
Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.
Als je nog student bent, loont het om je studentenkaart mee te nemen op reis. Die is altijd goed voor een reductie hier en daar.
Transport
Transport naar Zwitserland
Er zijn veel manieren om naar Zwitserland te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. Denk eraan dat het vliegtuig nooit de meest duurzame manier van reizen is. Er zijn vrijwel altijd alternatieven, zoals de trein, de bus, de boot of de auto. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger.
Met de trein
De trein is het ideale vervoersmiddel om te reizen in Europa. Een handig overzicht vind je in ons dossier over nachttreinen in Europa. Voor informatie en advies over treinreizen naar en in verschillende landen kan je terecht op de treinblog The Man in Seat Sixty-One. Treinroutes vinden kan met behulp van de website van Railcc. In Europa is de website van Deutsche Bahn dé tool om treinreizen te plannen. Voor meer informatie over het boeken van treintickets in Europa kan je terecht bij Back on Track. Daar vind je ook een handige kaart van het netwerk van nachttreinen in Europa.
Met de bus
Ook met de bus bol je comfortabel en relatief goedkoop door Europa. Ons dossier over busverbindingen in Europa geeft een overzicht. Een lijst van opstapplaatsen en een overzicht van alle maatschappijen per land en van alle landen per maatschappij maken het zoeken makkelijker. Daarnaast geven we je ook enkele praktische tips over internationale verplaatsingen met de bus.
Met de auto
Om reizen met de auto te plannen is er ViaMichelin. Daarmee kan je niet enkel de route uitstippelen, maar ook de kosten van tolwegen en brandstof berekenen (en minimaliseren). Nog vragen over het internationaal rijbewijs? Dan is er de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.
De afstand van Brussel (via Luxemburg, Metz, Straatsburg en Basel) naar het centrum van Zwitserland is ongeveer 700 km. Hou er rekening mee dat je in Zwitserland een Wegenvignet nodig hebt: €47 of 44,60 CHF. Je kan een Zwitsers vignet kopen bij de VAB, reisagentschappen, postkantoren, op de toeristische website van Zwitserland of bij een grenspost in Zwitserland. Bij de Zwitserse grens worden munten niet geaccepteerd en wisselgeld wordt in francs teruggegeven tegen een ongunstige koers.
Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:
Transport in Zwitserland
Met de trein
Het Zwitserse openbaar vervoer is enorm performant en zonder enige twijfel een van de beste ter wereld. Wat vooral opvalt is hoe trein, bus en boot naadloos zijn afgestemd op elkaar. Op de website Swiss Travel Pass vind je een overzicht van voordelige formules voor transport (trein, bus, boot, bergbanen,...). Je kan de passen, tickets en vignetten online bestellen. Met de “Swiss Travel Pass” of “Swiss Travel Flex” kan je onbeperkt reizen op het hele trein-, postauto- en bootnet van het Swiss Travel System. Inclusief trams en bussen en korting op veel bergbanen en musea. Extra korting tussen 16 en 26 jaar.
Met de bus
Met de postbus bereik je zonder probleem de moeilijkst bereikbare plaatsen in Zwitserland. Het netwerk is uitgebreid en de bussen kennen de reputatie van steeds op tijd te zijn. Alle informatie vind je op de website van de Zwitserse Postbus.
Met de auto
De Zwitserse autowegen zijn een voorbeeldfunctie van hoe het moet. De wegen zijn steeds in perfecte staat en het zicht vanuit je raam is prachtig. Mensen die last hebben van wagenmisselijkheid zijn wel gewaarschuwd, de Zwitserse wegenbouwers hebben iets met haarspeldbochten en maken er lustig gebruik van.
Sinds 1 januari 2014 is het in Zwitserland verplicht om met aangeschakelde lichten te rijden en dat voor elk type motorvoertuig. Dat kunnen daglichten of dimlichten zijn. Wie het niet doet, riskeert een boete van €32. De verplichting is niet van toepassing op auto’s die ingeschreven werden voor 1970. Verder moet je in sommige delen van het land de motor afzetten als je staat te wachten voor een rood licht. Dit is aangegeven met een speciaal bord. In geval van ongeval waarschuw je de politie (117) en indien nodig de ziekenwagen (144). Radarcontroles zijn frequent en streng.
Liften
Liften gaat redelijk gemakkelijk in Zwitserland. Er rijdt ook veel verkeer van Duitsland naar Italië en omgekeerd. Je kan best liften nabij bergpassen of kleine plattelandswegen. Liften naast de autosnelwegen is verboden, maar bij tankstations kan je natuurlijk wel liften.
Praktisch
Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.
Reisstekkers
Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.
Voor Zwitserland heb je een stekker type J nodig.
GSM en internet
Dit land is geen deel van de Europese Unie, dus is het waarschijnlijk erg duur om er een Belgisch gsm-abonnement te gebruiken. Om er toch te kunnen bellen en mobiele data te gebruiken kan je een lokale simkaart kopen, of een speciale reis-simkaart gebruiken.
Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.
Act local
Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Wist je dit al over Zwitserland?
- De eerste zondag van de maand zijn de meeste Zwitserse musea gratis toegankelijk.
- In Zwitserland zijn er zo'n honderd bergen van meer dan 4.000 meter hoog. Laat die hoogtestage maar komen!
- In de zuidelijke Alpendalen heerst er een bijna subtropisch klimaat. In het Rhonedal schijnt de zon meer dan 300 dagen per jaar.