
In 't kort
Het Verenigd Koninkrijk is fantastisch in al zijn diversiteit. De kartelige kustlijn en de nationale parken kennen hun gelijke niet in Europa. Ook voor hun historische erfgoed, met talloze musea, kastelen en monumenten dragen de Britten enorm veel zorg. Of je nu in het woeste noorden van Schotland, het westelijke Wales of het industriële hart van Engeland rondtrekt, altijd is het Verenigd Koninkrijk 'amazing'.
Wil je meer weten over het Verenigd Koninkrijk als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over het Verenigd Koninkrijk. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de officiële toerismewebsite van Verenigd Koninkrijk helpt je verder op weg.
Reisadviezen & gezondheid
Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in het Verenigd Koninkrijk kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.
Kijk ook zeker eens op de website van het Tropisch Instituut of bij de internationale website van Centra voor Ziektebestrijding en -preventie om na te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en met welke gezondheidsrisico's je rekening moet houden.
Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.
Reisdocumenten
Dit land maakt geen deel uit van het Europees Schengengebied. Vanwege de brexit vervalt de Europese ID-kaart als geldig reisdocument voor een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Je kunt het land vanaf 2021 alleen nog bezoeken met een geldig paspoort.
Sinds 2 april 2025 moet je een Electronic Travel Authorisation (ETA) aanvragen. Dit kan je het beste rechtstreeks doen op GOV.UK. Een aanvraag via het officiële kanaal kost 16£.
De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Verenigd Koninkrijk. Ook de officiële toerismewebsite van Verenigd Koninkrijk kan je hierbij helpen.
Heb je een visum nodig? Er zijn veel privébedrijven die de verwerking van visumaanvragen aanbieden. Die zijn meestal wel heel wat duurder. Om de prijs te drukken, volg je dus best de officiële procedure voor visumaanvragen.
Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.
Geldzaken
In het Verenigd Koninkrijk wordt er betaald met Britse pond (GBP). Bekijk de huidige wisselkoers op de website van XE (van Euro naar Britse pond).
Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken.
Geen idee hoeveel een reis naar dit land zou kosten? Neem dan zeker een kijkje bij Where and When. Je vindt er schattingen van reisbudgetten voor bijna elk land.
Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.
Transport
Transport naar het Verenigd Koninkrijk
Er zijn veel manieren om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. Denk eraan dat het vliegtuig nooit de meest duurzame manier van reizen is. Er zijn vrijwel altijd alternatieven, zoals de trein, de bus, de boot of de auto. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger.
Met de trein
Informatie over snelle treinverbindingen tussen Brussel-Zuid en Londen vind je op de website van Eurostar. Prijs heen en terug begint vanaf 80 euro. Kijk goed op voorhand of ga op zoek naar tijdelijke aanbiedingen, dan kan je ook goedkopere tickets vinden.
Voor meer informatie en advies over treinreizen naar het Verenigd Koninkrijk kan je terecht op de treinblog The Man in Seat Sixty-One.
Met de bus
Verschillende busmaatschappijen, zoals Flixbus en Regiojet, hebben een regelmatige lijndienst naar verschillende bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk.
Met de boot
Voor de overtocht van het Kanaal kun je terecht bij de volgende ferrymaatschappijen:
P&O Ferries: Van Calais naar Dover en van Rotterdam naar Hull
DFDS Seaways: Van Duinkerke en Calais naar Dover
Stena Line: Van Hoek van Holland naar Harwich
De ferrymaatschappijen pakken regelmatig uit met interessante promotieacties voor vroegboekers en/of groepen.
Voor een overzicht en routeplanner van bootverbindingen in Europa: www.directferries.be.
Met de auto
Verschillende veerboten verbinden België, Frankrijk en Nederland met het Britse eiland. Je auto meenemen op de ferry kan zonder problemen, mits natuurlijk een toelage. Je kan zelfs je wagen op een trein rijden en via de Eurotunnel dwars door de Noordzee naar Engeland treinen.
Om je autoreis naar het Verenigd Koninkrijk te plannen is er ViaMichelin. Daarmee kan je niet enkel de route uitstippelen, maar ook de kosten van tolwegen en brandstof berekenen (en minimaliseren). Nog vragen over het internationaal rijbewijs? Dan is er de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.
Met het vliegtuig
Brussels Airlines, British Airways en Ryanair bieden rechtstreekse vluchten aan tussen België en het Verenigd Koninkrijk.
Transport in het Verenigd Koninkrijk
Met de trein
Er loopt een dicht sporen netwerk door heel Engeland. Voor uurregelingen en prijsberekeningen is de ‘Journey Planner’ op de website www.nationalrail.co.uk een handig instrument. Je kunt er zelfs zoeken naar het goedkoopste tarief.
Wie veel van de trein gebruikmaakt, kan de aanschaf van een BritRail Pass overwegen. Er zijn tal van verschillende formules. Zo is er een England Flexi Pass waarmee je van 3 tot 30 dagen (binnen een periode van een maand) onbeperkt kunt rondsporen. Deze pas moet je aanvragen voor je in het Verenigd Koninkrijk bent.
Met de bus
National Express verzorgt connecties met alle grote steden in Groot-Brittannië. Voor wie veel busreizen plant, biedt National Express een voordelige Brit Xplorer Pass aan. Er zijn drie formules: de Hobo Pass is 7 dagen geldig, de Footloose Pass laat je 14 dagen onbeperkt reizen en de Rolling Stone Pass is 28 dagen geldig. Je kunt ook kiezen voor Megabus. Ze bieden minder lijnen aan, maar zijn wel een heel stuk goedkoper dan National Express.
Met de metro
Londen, Glasgow, Liverpool en Newcastle Upon Tyne zijn de enigste vier steden in het Verenigd Koninkrijk die een metronetwerk bezitten. De grootste metro van het land en ook meteen de oudste ter wereld is de “London Undergound” ofwel “The Tube” genoemd.
Met de auto
In het Verenigd Koninkrijk rijdt men aan de linkerkant van de weg. Als je voor het eerst zelf in het Verenigd Koninkrijk achter het stuur zit, is het aan te bevelen om dit op een rustig moment te doen. Dat links rijden lijkt overigens enger dan het in werkelijkheid is. Ervaring leert dat het vaak mis gaat bij het wegrijden van een parkeerterrein en bij het rijden op de stillere single-track wegen.
Liften
Liften is mogelijk in het Verenigd Koninkrijk, maar het komt niet veel voor. De mensen zijn het niet gewoon, waardoor je soms lang kan wachten op een lift. Hoe meer je naar het platteland gaat, hoe sneller mensen je meenemen.
Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:
Praktisch
Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.
Reisstekkers
Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl. Voor het Verenigd Koninkrijk heb je een stekker type G nodig.
GSM en internet
Dit land is geen deel van de Europese Unie, dus is het waarschijnlijk erg duur om er een Belgisch gsm-abonnement te gebruiken. Om er toch te kunnen bellen en mobiele data te gebruiken kan je een lokale simkaart kopen, of een speciale reis-simkaart gebruiken.
Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.
Act local
Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken.