Image
De Spaanse trappen in Calpe.

Spanje en de Canarische Eilanden

In 't kort

Het Spaanse landschap varieert van de met sneeuw bedekte toppen in de Pyreneeën, via de groene weiden van Galicië en sinaasappelboomgaarden in Valencia, tot de woestijn van Almería en de zandstranden aan de diverse Costa's. Tot het Spaanse grondgebied behoren ook nog twee eilandengroepen (de Balearen en de Canarische eilanden) en twee enclaves in Marokko (Ceuta en Melilla). Het land is in cultureel opzicht ook heel divers

Wil je meer weten over Spanje als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Spanje. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de officiële toerismewebsite van Spanje en de Canarische Eilanden helpt je verder op weg.

Reisadviezen & gezondheid

Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Spanje kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.

Kijk ook zeker eens op de website van het Tropisch Instituut of bij de internationale website van Centra voor Ziektebestrijding en -preventie om na te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en met welke gezondheidsrisico's je rekening moet houden.

Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.

Reisdocumenten

Dit land maakt deel uit van het Europese Schengengebied. Normaal gezien kan je hier vanuit België dus vrij heen reizen zonder dat je een visum nodig hebt.

De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Spanje en de Canarische Eilanden. Ook de officiële toerismewebsite van Spanje en de Canarische Eilanden kan je hierbij helpen.

Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.

Geldzaken

In Spanje wordt betaald met de euro (EUR).

Het reisbudget dat je nodig hebt om Spanje te bezoeken is sterk afhankelijk van de plaatsen die je gaat bezoeken en de periode van het jaar. Eten en drinken is in Spanje relatief goedkoop. Kijk wel uit voor 'tourist traps'. De beste plaatsjes zijn die waar de locals zelf gaan. Kijk ook rond voor acties, zoals gratis tapas of happy hour.

Geen idee hoeveel een reis naar dit land zou kosten? Neem dan zeker een kijkje bij Where and When. Je vindt er schattingen van reisbudgetten voor bijna elk land.

Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.

Als je nog student bent, loont het om je studentenkaart mee te nemen op reis. Die is altijd goed voor een reductie hier en daar.

Transport

Transport naar Spanje

Er zijn veel manieren om naar Spanje te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. Denk eraan dat het vliegtuig nooit de meest duurzame manier van reizen is. Er zijn vrijwel altijd alternatieven, zoals de trein, de bus, de boot of de auto. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger.

Met de trein

Je kan met de trein tot in Spanje. Op de website van The Man in Seat Sixty-One staat stap per stap uitgelegd hoe je op je bestemming raakt. Prijs heen en terug begint vanaf 94 euro. Kijk goed op voorhand of ga op zoek naar tijdelijke aanbiedingen, dan kan je ook goedkopere tickets vinden. Voor meer informatie over het boeken van treintickets in Europa kan je terecht bij Back on Track. Daar vind je ook een handige kaart van het netwerk van nachttreinen in Europa.

Met de bus

Aangezien Spanje zo'n populaire vakantiebestemming is, zijn er veel busmaatschappijen die een Spanje-route voorzien. Ons dossier over busverbindingen in Europa geeft een volledig overzicht. Een lijst van opstapplaatsen en een overzicht van alle maatschappijen per land en van alle landen per maatschappij maken het zoeken makkelijker. Daarnaast geven we je ook enkele praktische tips over internationale verplaatsingen met de bus.

Met de boot

Wie plannen heeft om per ferry naar Spanje te trekken, kan zijn/haar licht opsteken bij de verschillende ferrymaatschappijen. 

www.brittanyferries.co.uk: verbindingen van Brittany Ferries van Engeland [Plymouth en Portsmouth] naar Spanje [Santander en Bilbao]

https://www.gnv.it/en: Grandi Navi Veloci legt ferries in tussen Genua in Italië en Barcelona

www.grimaldi-lines.com/en: Grimaldi Ferries met verbindingen uit Italië [Civitavecchia (nabij Rome) en Porto Torres (op Sardinië)] naar Barcelona.

Met de auto

Je kan met de auto naar Spanje rijden, afhankelijk van waar je moet zijn natuurlijk. Als je naar Andalusië wenst te gaan, dan ben je een heel eind onderweg. Maar het noorden van Spanje is heel doenbaar. Je zal natuurlijk tol moeten betalen in Frankrijk. Ook Spanje heeft een aantal tolwegen, maar wel beduidend minder dan in Frankrijk.

Om je route te plannen is er ViaMichelin. Daarmee kan je niet enkel de route uitstippelen, maar ook de kosten van tolwegen en brandstof berekenen (en minimaliseren). Nog vragen over het internationaal rijbewijs? Dan is er de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Met het vliegtuig

Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Spanje. Een vlucht van Brussel naar de Spaanse hoofdstad Madrid duurt ongeveer twee uur.

www.aena.es: informatie over alle Spaanse luchthavens

www.iberia.es: de nationale luchtvaartmaatschappij van Spanje

www.brusselsairlines.be: Brussels Airlines 

www.ryanair.com: lagekostenmaatschappij Ryanair, met vluchten vanuit Charleroi en Zaventem

www.airnostrum.es: Iberia Regional, zowel internationale als regionale vluchten

www.volotea.com: luchtvaartmaatschappij voor binnenlandse vluchten 

www.vueling.com: Spaanse lagekostenmaatschappij ‘Vueling’, met vluchten vanuit Brussel naar Alicante, Barcelona, Malaga, Santiago en Valencia. Ook binnenlandse vluchten.

Transport in Spanje

Met de trein

Renfe is de nationale treinmaatschappij, Er zijn verschillende soorten treinen: 

  • Alaris, ALtaria, Alvia, Arco & Avant: langeafstandstreinen, gemiddelde snelheid
  • Talgo & Intercity: langeafstandstreinen, trage snelheid
  • Regionales: treinen die in één regio blijven en meestal bij iedere halte stoppen
  • Cercanías : voor korte ritten naar buitenwijken en dorpjes nabij grote steden
  • AVE ‘tren de Alta velocidad Española’ : De hogesnelheidstrein van Spanje
  • Euromed: vergelijkbaar met de hogesnelheidstrein AVE. Verbindt Barcelona met Valencia en Alicante

www.renfe.es: uurregelingen en prijzen van de Spaanse treinmaatschappij

avlorenfe.com: Avlo, low-budget hogesnelheidstrein

https://www.ouigo.com/es/: OuiGo, low-budget hogesnelheidstrein 

Met de bus

Spanje heeft een uitgebreid en goed georganiseerd busnetwerk. Veel kleinere plaatsen zijn enkel bereikbaar per bus. Meestal is het goedkoper dan reizen met de trein, maar minder comfortabel. 

www.movelia.es: gezamenlijke kaartverkoop en dienstregeling van een 20-tal busmaatschappijen

www.alsa.es: De grootste busmaatschappij, langeafstandsbussen die het hele land verbinden

www.damas-sa.es: Damas voor busdiensten in zuid- en zuidwest-Spanje 

www.transportedecantabria.es: busverbindingen in Cantabrië 

Met de metro

Alle grote steden hebben een metronetwerk. Hier vind je meer informatie over de metro van Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla en Mallora.

Liften

Liften is niet gemakkelijk in Spanje. De mensen kennen het universele teken wel (thumbs up) maar gaan niet snel lifters meenemen. Je hebt meer kans dat buitenlandse toeristen je meenemen dan Spanjaarden zelf. 

Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:

Praktisch

Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.

Reisstekkers

Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.

Voor Spanje is geen andere stekker nodig.

GSM en internet

Dit land maakt deel uit van de EU, dus je kan er normaal gezien je Belgische gsm-abonnement blijven gebruiken zonder extra roamingkosten.

Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.

Ben je vegetariër?

In Spanje is het zeker mogelijk om als vegetariër te reizen. De Spaanse keuken staat bekend om vlees- en visgerechten, maar er zijn ook veel vegetarische opties te vinden. Als je een "sandwich vegetariano," zou bestellen moet je er wel rekening mee houden dat dit soms tonijn kan bevatten, aangezien vis vaak niet als vlees wordt beschouwd. Als vegetariër zijn vegetarische tapas een optie, met gerechten zoals Spaanse tortilla, patatas bravas, berenjenas fritas, espinacas con garbanzos, escalivada, en croquetas de boletus. Daarnaast zijn er veel traditionele gerechten die vegetarisch zijn of makkelijk vegetarisch te maken zijn, zoals churros, pan con tomate, gazpacho, salmorejo en ensalada mixta. In het binnenland van Spanje is het begrip vegetariër minder bekend, en zelfs in grote steden zoals Madrid en Barcelona kan het voorkomen dat je moet uitleggen wat je wel en niet eet. Het is dus handig om enkele Spaanse zinnen te leren zodat je je voorkeuren goed kunt uitleggen.

Voor meer informatie over vegetarische opties kun je terecht op de HappyCow website.

Act local

Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wist je dit al over Spanje?

  • Tapas zijn kleine hapjes. Het woord komt van het werkwoord tapar, wat "bedekken" betekent. Deze hapjes werden vroeger gebruikt om een glas af te dekken, zodat de vloeistof werd beschermd tegen vliegen en wespen. Aangezien een tapasmaaltijd kan bestaan uit vele verschillende hapjes, heb je al gauw een hele maaltijd binnen.
  • Op oudejaarsavond wordt er stipt om middernacht bij iedere klokslag een druif gegeten. Het brengt ook geluk om op oudejaarsavond rood ondergoed te dragen.
  • De loterij is enorm populair in Spanje. Overal op straat kan je lotjes kopen. Iedere dag is er een trekking. Met Kerstmis is er een speciale trekking, met een supergrote prijs, "El gordo" (de dikke) genaamd.