
In 't kort
Klein, maar ontzettend fijn! Slovenië is ondanks zijn geringe grootte een gevarieerd land aan de zonnezijde van de Alpen. Naast het befaamde Meer van Bled en de beroemde Skocjan-grotten vind je er ook de grillige pieken van de Julische Alpen en ongerepte bergketens als de Kočevski Rog, het Pohorjemassief en de Karavanken. Bovendien toont hoofdstad Ljubljana zich één van de meest groene en leefbare hoofdsteden van Europa.
Wil je meer weten over Slovenië als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Slovenië. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de officiële toerismewebsite van Slovenië helpt je verder op weg.
Reisadviezen & gezondheid
Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Slovenië kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.
Kijk ook zeker eens op de website van het Tropisch Instituut of bij de internationale website van Centra voor Ziektebestrijding en -preventie om na te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en met welke gezondheidsrisico's je rekening moet houden.
Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.
Reisdocumenten
Dit land maakt deel uit van het Europese Schengengebied. Normaal gezien kan je hier vanuit België dus vrij heen reizen zonder dat je een visum nodig hebt.
De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Slovenië. Ook de officiële toerismewebsite van Slovenië kan je hierbij helpen.
Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.
Geldzaken
In Slovenië wordt er betaald met Euro (EUR).
In de hoofdstad Ljubljana en de meeste toeristische plaatsen zijn de prijzen vergelijkbaar met die in België. Ook langs de kuststrook liggen de prijzen hoger dan in de rest van het land. Openbaar vervoer is goedkoop, net als de toegang tot musea en andere bezienswaardigheden. Met een studentenkaart geniet je overal van serieuze kortingen, op bussen en treinen, in musea...
Er zijn voldoende geldautomaten aanwezig. Zelfs bij een aantal tankstations of in hele kleine dorpjes kun je vaak geld uit de muur halen.
Geen idee hoeveel een reis naar dit land zou kosten? Neem dan zeker een kijkje bij Where and When. Je vindt er schattingen van reisbudgetten voor bijna elk land.
Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.
Transport
Transport naar Slovenië
Er zijn veel manieren om naar Slovenië te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. Denk eraan dat het vliegtuig nooit de meest duurzame manier van reizen is. Er zijn vrijwel altijd alternatieven, zoals de trein, de bus, de boot of de auto. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger.
Met de trein
Dag- en nachttreinen rijden via Keulen en München naar Ljubljana. De reistijd bedraagt ongeveer 15 uur. Voor informatie en advies over de treinreis naar Slovenië kan je terecht op de treinblog The Man in Seat Sixty-One.
Met de bus
Je kunt makkelijk per bus naar Slovenië. Ons dossier over busverbindingen in Europa geeft een overzicht. Een lijst van opstapplaatsen en een overzicht van alle maatschappijen per land en van alle landen per maatschappij maken het zoeken makkelijker. Daarnaast geven we je ook enkele praktische tips over internationale verplaatsingen met de bus.
Met de auto
Slovenië is vanuit België goed per auto te bereiken. Voor Bled (in het noorden) en de centraal gelegen hoofdstad Ljubljana loopt de route via München (Duitsland), Salzburg (Oostenrijk), en dan even voorbij het Oostenrijkse Villach de grens met Slovenië over door de Karawanken-tunnel. De afstand bedraagt ongeveer 1.200 km.
Houd er rekening mee dat je zowel voor Oostenrijk als Slovenië een autobaanvignet nodig hebt, anders riskeer je een flinke boete. Vanaf zo'n 50 km voor de grens met Oostenrijk kun je beide vignetten al bij de meeste Duitse tankstations aanschaffen. Ben je vergeten om een vignet te kopen, dan kun je bij de laatste tunnel (Karawankentunnel) ook nog een vignet kopen. Op diverse punten op de auto(snel)wegen kom je vignetcontroles tegen. Als automobilist kun je zo doorrijden en wordt jouw vignet geregistreerd door camera's.
Om je reis met de auto te plannen is er ViaMichelin. Daarmee kan je niet enkel de route uitstippelen, maar ook de kosten van tolwegen en brandstof berekenen (en minimaliseren). Nog vragen over het internationaal rijbewijs? Dan is er de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.
Met het vliegtuig
Ljubljana Joze Pucnik Airport is vanaf vele Europese steden met een reguliere vlucht te bereiken. De luchthaven ligt op 26 km afstand van het centrum van de stad. Een vlucht van Brussel naar de hoofdstad Ljubljana duurt anderhalf uur.
www.brusselsairlines.com: Brussels Airlines heeft een rechtstreekse verbinding met Ljubljana.
Transport in Slovenië
Met de trein
Het Sloveense spoorwegnet is 1.228 km lang en reizen met de trein is goedkoop (35% goedkoper dan met de bus). Knooppunt van het net is het station van Ljubljana. Er zijn trage treinen (potniski) die in ieder stationnetje stoppen en intercity-treinen. Er zijn goede verbindingen met grote steden in de buurlanden (Boedapest, Venetië, Wenen, Belgrado). Op alle treinen, uitgezonderd de internationale verbindingen, kun je de fiets meenemen (ca. €2 extra). Voor meer informatie kun je terecht op de website van de Sloveense spoorwegen.
Met de bus
In Slovenië zelf geraak je met de bus tot in het kleinste dorp, maar wegwijs worden in het routenetwerk duurt wel even. Dat komt door het grote aantal kleine, lokale busmaatschappijen. Houd er rekening mee dat de meeste plaatselijke bussen niet rijden op zondag en dat intercity-bussen veelal vetrekken aan de treinstations.
Met de auto
Slovenië zelf heeft een beperkt, maar goed snelwegennetwerk dat de belangrijkste steden van het land met elkaar verbindt. Plaatsnamen staan goed aangegeven en belangrijke mededelingen langs de weg staan zowel in het Sloveens als in het Engels. Toeristische attracties in de buurt van de snelweg staan met informatieborden en - afbeeldingen langs de snelweg aangegeven.
Langs de autosnelwegen staan op zeer regelmatige afstand flitspalen, een paar 100 meter voor deze flitspaal staat een waarschuwingsbord. Er zijn voldoende tankstations (betalen met de creditcard is bijna overal mogelijk).
Liften
Liften is mogelijk in Slovenië, maar wordt niet zoveel gedaan. De mensen zijn het niet gewoon, waardoor je soms lang kan wachten op een lift.
Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:
Praktisch
Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.
Reisstekkers
Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.
Voor Slovenië heb je geen andere stekker nodig.
GSM en internet
Dit land maakt deel uit van de EU, dus je kan er normaal gezien je Belgische gsm-abonnement blijven gebruiken zonder extra roamingkosten.
Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.
Ben je vegetariër?
De Sloveense keuken is een mix van Oostenrijkse, Hongaarse en Italiaanse invloeden, wat positief is voor vegetariërs. Polenta (gemalen graan), bijvoorbeeld, wordt in Slovenië als een typisch gerecht beschouwd, onder andere door de Italiaanse invloeden die ook zorgen voor vegetarische opties zoals minestrone, pizza, gnocchi en ravioli. Buiten de stad kan het soms wat moeilijker zijn om vegetarische gerechten te vinden. Het is daarom handig om enkele zinnen in het Sloveens te leren om duidelijk te communiceren dat je geen vlees of vis eet.
Voor meer informatie over vegetarische opties kun je terecht op de HappyCow website.
Act local
Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Wist je dit al over Slovenië?
- In het Kaningebergte vind je het Hol van Vrtoglavica, dat 603 meter diep is. Het is de hoogste ondergrondse verticale ruimte op aarde.
- Het Sloveense Kras (Karst) behoort tot één van de mooiste karstgebieden ter wereld. Het gebied is rijk aan indrukwekkende karstverschijnselen, zoals druipsteengrotten, periodieke meren, poljes, dolines, zinkgaten, blinde dalen, diepe aardkloven en karstbronnen. Tot dusver zijn er meer dan 8.500 grotten ontdekt en elk jaar worden er meer dan 100 nieuwe gevonden.
- Slovenië is het op twee na groenste land van de Europese Unie (na Zweden en Finland). Maar liefst 58% is bebost gebied en dit percentage wordt nog ieder jaar hoger.
- In Slovenië komen de vier grote geografische regio’s van Europa samen: de Alpen, de Middellandse Zee, de Dinarische Alpen en de Pannonische vlakte. Dus zowel culturele als geografische afwisseling!