
In 't kort
Roemenië is een fascinerende smeltkroes van westerse, oosterse, Byzantijnse en Slavische invloeden. Het wordt door de Karpaten doorsneden, een bergketen die ruim een derde van het land omvat. Het bosrijke gebergte herbergt beren, wolven en lynxen. Het plateau van Transsylvanië, omsloten door het gebergte, is het thuisland van tal van pittoreske middeleeuwse stadjes en... van Graaf Dracula.
Wil je meer weten over Roemenië als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Roemenië. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de toerismewebsite van Roemenië helpt je verder op weg.
Reisadviezen & gezondheid
Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Roemenië kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.
Kijk ook zeker eens op de website van het Tropisch Instituut of bij de internationale website van Centra voor Ziektebestrijding en -preventie om na te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en met welke gezondheidsrisico's je rekening moet houden.
Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.
Reisdocumenten
Sinds 1 januari 2025 maakt Roemenië deel uit van het Schengengebied. Je identiteitskaart volstaat om erheen te reizen.
De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Roemenië. Ook de toerismewebsite van Roemenië kan je hierbij helpen.
Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.
Geldzaken
In Roemenië wordt er betaald met Roemeense leu (RON). Bekijk de huidige wisselkoers op de website van XE (van Euro naar Roemeense leu).
Naar westerse normen is Roemenië een goedkoop land. Vooral eten en drinken is er niet duur. In Roemenië zijn tegenwoordig in elke stad geldautomaten. In de afgelegen dorpen zullen er waarschijnlijk geen geldautomaten zijn. Zorg dan dat je van te voren voldoende geld op zak hebt.
Geen idee hoeveel een reis naar dit land zou kosten? Neem dan zeker een kijkje bij Where and When. Je vindt er schattingen van reisbudgetten voor bijna elk land.
Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.
Transport
Transport naar Roemenië
Er zijn veel manieren om naar Roemenië te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. Denk eraan dat het vliegtuig nooit de meest duurzame manier van reizen is. Er zijn vrijwel altijd alternatieven, zoals de trein, de bus, de boot of de auto. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger.
Met de trein
Een rechtstreekse treinverbinding tussen België en Roemenië is er niet. Dat betekent in stukjes reizen, waarbij je via Boedapest (tussen 14u en 18u per trein) of Wenen (19u) moet reizen. Van daaruit vertrekken meerdere treinen richting Roemenië. Voor meer informatie en advies over de treinreis naar Roemenië kan je terecht op de treinblog The Man in Seat Sixty-One. Een handig overzicht van alle internationale treinen vind je ook in ons dossier over nachttreinen in Europa.
Met de bus
Flixbus heeft vanuit Brussel-Noord een directe en goedkope busverbinding met Boekarest met vertrek op zondag. Ons dossier over busverbindingen in Europa geeft een volledig overzicht. Een lijst van opstapplaatsen en een overzicht van alle maatschappijen per land en van alle landen per maatschappij maken het zoeken makkelijker. Daarnaast geven we je ook enkele praktische tips over internationale verplaatsingen met de bus.
Met de auto
Roemenië kan je vlot bereiken via de autosnelweg. Je rijdt het land binnen langs Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Reken op twee à drie dagen rijden, afhankelijk van welke streek je voor ogen hebt en je tempo. Duitsland en Oostenrijk hebben voortreffelijke autosnelwegen. In Hongarije kan je vlot rijden op de grote autosnelwegen, maar eens je voorbij Boedapest bent, daalt de kwaliteit van de autoweg en je gemiddelde snelheid recht evenredig.
Een goede tussenstop op de route vanuit België naar Roemenië is de grensovergang Oostenrijk-Hongarije (Hegyeshalom). Direct na de Hongaarse grensovergang bevinden er zich enkele voordelige en goede motels met bewaakte parkeerplaatsen.
In Oostenrijk en Hongarije moet je tol betalen op de autosnelwegen. In Oostenrijk is een tolvignet verplicht voor alle autobanen en belangrijke autowegen. Extra tol wordt betaald op bepaalde tunnels en passen. In Hongarije is een tolvignet verplicht op bepaalde autosnelwegen. Deze is te koop bij grensovergangen en tankstations.
Om je autoreis te plannen, kan je terecht op ViaMichelin. Daarmee kan je niet enkel de route uitstippelen, maar ook de kosten van tolwegen en brandstof berekenen (en minimaliseren). Nog vragen over het internationaal rijbewijs? Dan is er de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.
Met het vliegtuig
Van Brussel naar de Roemeense hoofdstad Boekarest is het zo'n drie uur vliegen. Wizz Air, Ryanair en Brussels Airlines voeren lijnvluchten uit. TAROM is de nationale luchtvaartmaatschappij van Roemenië.
Transport in Roemenië
Een mooi overzicht van de verschillende transportmogelijkheden in Roemenië vind je op deze website.
Met de trein
De trein is zonder twijfel het meest geschikte transportmiddel om Roemenië rond te reizen, want het spoorwegennet van de CFR is uitgebreid. Deze treinen zijn redelijk stipt en vooral goedkoop, maar het comfort laat te wensen over. Er zijn vier types van treinen:
- De personal-treinen zijn stoptreinen.
- Voor treinen van het accelerat- en rapid-type moet je verplicht reserveren. Ze bieden meer comfort en bedienen het hele land.
- Als laatste heb je de Intercity-treinen tussen Boekarest en Bucovina.
Met de bus
Er zijn bussen voor lange afstanden, maar de trein is wel comfortabeler. De meeste buslijnen lopen over het platteland, van de stad naar het dorp of in afgelegen gebieden. Een goede overzichtssite is de Engelstalige versie van www.autogari.ro.
Met de auto
In Roemenië kent men sinds 1 januari 2005 vignetplicht (Rovinieta). Het wegenvignet is verplicht op alle wegen. Je kan dit vignet verkrijgen aan de grens, bij postkantoren in Roemenië en bij benzinestations van het merk Petrom. Je kan vignetten kopen die geldig zijn voor een dag, een week, een maand, zes maanden of een jaar. De Roemeense politie staat bekend om zijn corruptie. Het kan zijn dat je een boete krijgt, omdat je overdag zonder lichten rijdt, terwijl aan de overkant van de weg een wagen met Roemeense nummerplaat aan een rotvaart ongestoord voorbijscheurt. Kalm blijven en onderhandelen is de boodschap.
Liften
Liften is gebruikelijk in Roemenië. De bevolking doet het zelf ook. Je kan normaal gezien probleemloos een lift versieren. Naast autosnelwegen is het verboden om te liften, maar aan tankstations kan je wel staan. Voor meer lifttips, kan je het Wegwijzer-dossier over Veilig liften raadplegen.
Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:
Praktisch
Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.
Reisstekkers
Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.
Voor Roemenië is geen andere stekker nodig.
GSM en internet
Dit land maakt deel uit van de EU, dus je kan er normaal gezien je Belgische gsm-abonnement blijven gebruiken zonder extra roamingkosten.
Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.
Ben je vegetariër?
Roemenen houden van vlees, maar als vegetariër hoef je je geen zorgen te maken als je naar Roemenië gaat. Het land heeft veel vegetarische opties. In bijna elk restaurant kun je vragen om een "meniu de post", oorspronkelijk bedoeld voor Orthodoxe christenen die vasten van vlees vanwege religieuze redenen. Hoewel dit normaal gezien niet voor vegetariërs was, is het wel handig. Op het platteland zijn maaltijden zonder vlees ongebruikelijk, maar in de grotere steden zijn er steeds meer vegetarische restaurants te vinden.
Voor meer informatie over vegetarische opties kun je terecht op de HappyCow website.
Act local
Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Wist je dit al over Roemenië?
- Het kolossale Paleis van het Parlement in Boekarest, gebouwd in opdracht van ex-president Nicolae Ceausescu, is het op één na grootste gebouw ter wereld (na het Pentagon).
- Roemenië is hét land van de speleologie. Je vindt er meer dan 12.000 grotten, waarvan enkele goed bereikbaar zijn voor het publiek.
- In Roemenië woont het grootste aantal bruine beren van Europa.