Image
Zonsondergang boven de rotsen op Praia da Marinha in de Algarve.

Portugal

In 't kort

Zeevaardersland Portugal dankt zijn geschiedenis en mythes aan de oceaan. Hoewel de kust van de Algarve intussen volgebouwd is en het grote massatoerisme aantrekt, vind je elders in het enorm gevarieerde landschap nog typische dorpjes met landbouwactiviteiten, handwerk en de typische melancholische fado-muziek.

Wil je meer weten over Portugal als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Portugal. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de officiële toerismewebsite van Portugal helpt je verder op weg.

Reisadviezen & gezondheid

Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Portugal kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.

Kijk ook zeker eens op de website van het Tropisch Instituut of bij de internationale website van Centra voor Ziektebestrijding en -preventie om na te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en met welke gezondheidsrisico's je rekening moet houden.

Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.

Reisdocumenten

Dit land maakt deel uit van het Europese Schengengebied. Normaal gezien kan je hier vanuit België dus vrij heen reizen zonder dat je een visum nodig hebt.

De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Portugal. Ook de officiële toerismewebsite van Portugal kan je hierbij helpen.

Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.

Geldzaken

In Portugal wordt er betaald met Euro (EUR).

Hoe duur je reis naar Portugal is, is sterk afhankelijk van het gebied dat je bezoekt en de periode van het jaar. De zomermaanden zijn de duurste periode van het jaar. De Algarve en Lissabon staan bekend als de duurste gebieden. Toch kan je in Lissabon ook goedkope logies vinden en heerlijk eten voor een economische prijs. Bank- en kredietkaarten worden in de steden algemeen aanvaard. De meeste banken beschikken er ook over geldautomaten [Multibanco].

Geen idee hoeveel een reis naar dit land zou kosten? Neem dan zeker een kijkje bij Where and When. Je vindt er schattingen van reisbudgetten voor bijna elk land.

Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.

Transport

Transport naar Portugal

Er zijn veel manieren om naar Portugal te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. Denk eraan dat het vliegtuig nooit de meest duurzame manier van reizen is. Er zijn vrijwel altijd alternatieven, zoals de trein, de bus, de boot of de auto. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger.

Met de trein

Een treinrit van Brussel-Zuid naar Lissabon, mits drie of vier keer overstappen, kan in ongeveer 24 uur. Een handig overzicht van alle internationale treinen vind je in ons dossier over treinen in Europa. Voor informatie en advies over treinreizen naar en in verschillende landen kan je terecht op de treinblog The Man in Seat Sixty-One. Treinroutes vinden kan met behulp van de website van Railcc. In Europa is de website van Deutsche Bahn dé tool om treinreizen te plannen. Voor meer informatie over het boeken van treintickets in Europa kan je terecht bij Back on Track. Daar vind je ook een handige kaart van het netwerk van nachttreinen in Europa.

Met de bus

Ook met de bus bol je comfortabel en relatief goedkoop door Europa. Ons dossier over busverbindingen in Europa geeft een overzicht. Een lijst van opstapplaatsen en een overzicht van alle maatschappijen per land en van alle landen per maatschappij maken het zoeken makkelijker. Daarnaast geven we je ook enkele praktische tips over internationale verplaatsingen met de bus.

Met de boot

Zowel voor nabijgelegen als verre bestemmingen kan je ook de boot nemen. Meer uitleg over reizen per ferry, passagierschip en cargoschip vind je op de website van Wikivoyage. Met de nodige voorzichtigheid kan je ook gebruik maken van een van de websites die helpen om te liften met de boot.

Ferry's vinden is soms een uitdaging. Een uitgebreid overzicht vind je in ons dossier over ferry's in Europa, maar ook de websites van Direct Ferries en Ferry GoGo kunnen je zoektocht wat eenvoudiger maken. Voor routes van ferry's in Europa is er een kaart op de website van de Europese Commissie.

Met de auto

Met de wagen naar Portugal is mogelijk. Je moet wel een aardige afstand afleggen en er zijn verschillende tolwegen onderweg.

Om je autoreis te plannen, kan je terecht op ViaMichelin. Daarmee kan je niet enkel de route uitstippelen, maar ook de kosten van tolwegen en brandstof berekenen (en minimaliseren). Nog vragen over het internationaal rijbewijs? Dan is er de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Met het vliegtuig

Er zijn rechtstreekse vluchten naar Porto, Faro, Lissabon en Madeira. 

www.flytap.com/en-be/: TAP Air Portugal vliegt vanuit Brussel naar Lissabon en Porto.

www.brusselsairlines.com/: Brussels Airlines vliegt naar Faro, Funchal, Lissabon en Porto.

www.tuifly.be/nl: Tuifly vliegt vanuit Brussel naar de Azoren, Faro en Funchal 

www.ryanair.com: Ryanair vliegt rechtsreeks vanuit Zaventem naar Lissabon en Porto. Vanuit Charleroi naar Faro en Lissabon.

Transport in Portugal

Met de trein

Op www.cp.pt vind je informatie over het spoorwegennet. Je geraakt met de trein in de meeste Portugese steden. Als jongere heb je 25% korting en er zijn ook tal van andere kortingen. 

Er zijn vier verschillende type treinen: 

  • R Regional: traag, stopt overal
  • IR Interregional: redelijk snel
  • IC Intercidade: snelle express-trein
  • Alfa Pendular Deluxe: nog sneller dan IC, maar duurder

Met de bus

De bussen zijn sneller dan de treinen en er zijn ook meer verbindingen, maar vaak zijn ze duurder dan de trein. De nationale busmaatschappij Rede Expressos verzorgt rechtstreekse verbindingen tussen de grote steden. In de steden kan je een ticket kopen op de bus zelf, maar er zijn ook dagtickets verkrijgbaar [biljete diario]. Een halte heet “paragem”. Er zijn 4 bustypes: Alta qualidade (snel & luxe), Expressos (comfort, snelle bussen tussen steden), Carreiras (traag en stoppen regelmatig) en Rápidas (snelle regionale bussen).

Met de metro

Lissabon en Porto hebben een degelijke ondergrondse metro. Het is goedkoop, de metro’s rijden frequent en brengen je in no time naar je bestemming in de stad. 

Metro van Lissabon: www.metrolisboa.pt 

Metro van Porto: www.metrodoporto.pt

Met de auto

Autorijden in Portugal is goed te doen. De grote wegen in Portugal zijn goed, aangezien ze vrij nieuw zijn en vaak aangelegd met subsidie van de Europese Gemeenschap. Op veel snelwegen wordt tol geheven, maar de tol in Portugal is relatief laag. Dezelfde regels als in België gelden. Let wel op, verschillende bronnen melden dat het rijgedrag van de Portugezen soms nogal roekeloos kan zijn. Voorzichtigheid is gewenst!

Liften

Liften gaat redelijk gemakkelijk in Portugal. Er rijdt ook veel verkeer van Portugal naar Frankrijk en Spanje (en omgekeerd). Je kan best liften nabij tankstations. Liften naast de autosnelwegen is verboden. Let in de zomer wel op voor het warme weer! Voor meer tips over veilig liften, kan je het Wegwijzer-dossier Veilig liften raadplegen.

Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:

Praktisch

Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.

Reisstekkers

Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.

Voor Portugal heb je geen andere stekker nodig.

GSM en internet

Dit land maakt deel uit van de EU, dus je kan er normaal gezien je Belgische gsm-abonnement blijven gebruiken zonder extra roamingkosten.

Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.

Ben je vegetariër?

Vegetarisch eten in Portugal wordt steeds makkelijker, vooral in steden als Lissabon en Porto. Traditionele gerechten zoals Caldo Verde, Arroz de Tomate en Legumes à Brás zijn vaak vegetarisch of kunnen worden aangepast. Ook vegetarische bifanas, lokale kazen en Pastéis de Nata zijn goede opties.

Voor meer informatie over vegetarische opties kun je terecht op de HappyCow website.

Act local

Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wist je dit al over Portugal?

  • Het Christus-standbeeld dadt vanop een sokkel neerkijkt op Lissabon, is een exacte replica van zijn grote broer in Rio de Janeiro.
  • Ons woord "thee" is ontleend aan de letter "T" (van "transport"), waarmee de Portugezen vanaf de zestiende eeuw de kisten thee markeerden die bestemd waren voor export.
  • De wijk Bairro Alto torent dertig meter boven zijn omgeving uit in Lissabon. Je bereikt die wijk met de lift Elevador de Santa Justa, die ontworpen is door niemand minder dan Gustave Eiffel.