
In 't kort
Macedonië ligt in het hart van de Balkan en wordt gekenmerkt door hoge bergen en dichte bossen. Het is de thuisbasis van wilde beren en wolven, maar ook van kristalheldere meren omringd door Byzantijnse kerken, onuitputtelijke archeologische rijkdommen en eindeloze wijngaarden. Nog grotendeels onontgonnen, is het ook een beetje mysterieus voor buitenstaanders. Op deze manier heeft deze parel van de Balkan zijn authenticiteit weten te bewaren.
Wil je meer weten over Noord-Macedonië als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Noord-Macedonië. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de officiële toerismewebsite van Noord-Macedonië helpt je verder op weg.
Reisadviezen & gezondheid
Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Noord-Macedonië kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.
Kijk ook zeker eens op de website van het Tropisch Instituut of bij de internationale website van Centra voor Ziektebestrijding en -preventie om na te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en met welke gezondheidsrisico's je rekening moet houden.
Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.
Reisdocumenten
Dit land maakt geen deel uit van het Europees Schengengebied, maar je kan het land toch gewoon bezoeken met je identiteitskaart. Een internationaal paspoort is dus niet nodig.
De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Noord-Macedoniëhet ministerie van buitenlandse zaken van Noord-Macedonië. Ook de officiële toerismewebsite van Noord-Macedonië kan je hierbij helpen.
Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.
Geldzaken
In Noord-Macedonië wordt er betaald met Macedonische denar (MKD). Bekijk de huidige wisselkoers op de website van XE (van Euro naar Macedonische denar).
Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.
Transport
Transport in Noord-Macedonië
Er zijn veel manieren om naar Noord-Macedonië te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. Denk eraan dat het vliegtuig nooit de meest duurzame manier van reizen is. Er zijn vrijwel altijd alternatieven, zoals de trein, de bus, de boot of de auto. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger.
Met de trein
De meest aangewezen route is de rechtstreekse nachtrein vanuit Brussel naar Praag. Vanuit Praag kan je dan een gewone trein nemen richting Skopje. Een handig overzicht van alle internationale treinen vind je in ons dossier over treinen in Europa. Meer informatie en advies over treinreizen naar en in verschillende landen kan je vinden op de treinblog The Man in Seat Sixty-One. Treinroutes vinden kan met behulp van de website van Railcc.
Met de bus
BalkanViator biedt busreizen aan naar de Balkanregio Ook FlixBus biedt vanuit Brussel (met overstap) busverbindingen aan naar Noord-Macedonië.
Met de auto
Je kan met de auto tot in Macedonië rijden. Het is een heel eind, maar haalbaar. De snelste route is via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Servië. Een andere route is via Duitsland, Tsjechië, Slovakije, Hongarije en Servië. Je zal in verschillende landen tol moeten betalen of een wegenvignet aankopen. In Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Kroatië en Servië moet je betalen om gebruik te kunnen maken van de wegen.
Om reizen met de auto te plannen is er ViaMichelin. Daarmee kan je niet enkel de route uitstippelen, maar ook de kosten van tolwegen en brandstof berekenen (en minimaliseren). Nog vragen over het internationaal rijbewijs? Dan is er de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.
Met het vliegtuig
Vanuit Charleroi vliegt WizzAir rechtstreeks naar Noord-Macedonië (Skopje). Andere maatschappijen maken een tussenlanding in Boedapest of Praag, waar je moet overstappen.
Transport in Noord-Macedonië
Met de trein
Het treinnetwerk is eerder beperkt, maar doet toch alle grote steden aan. Vanuit Skopje is er drie keer per dag een verbinding naar Bitola, voor zo’n 200 MKD. De rit duurt ongeveer 4u. Vanuit Bitola kan je dan de bus nemen richting het Prespa- of Ohridmeer. Meer informatie vind je op de website mzt.mk.
Met de bus
Het busnetwerk is zeer uitgebreid, al durft de kwaliteit van de bussen variëren. In de zomermaanden is het aan te raden om de bussen richting Orhid op voorhand te boeken. Vanuit Skopje vertrekken er dagelijks elf bussen richting Ohrid. Een rit duurt ongeveer 4u en kost 450 MKD. Meer informatie vind je op de website van BalkanViator.
Met de auto
Het wegennet in Noord-Macedonië is matig. Rond Skopje zijn er snelwegen waarvoor een geringe tol moet worden betaald. De overige plaatsen worden met elkaar verbonden door secundaire wegen. Het onderhoud van de wegen is vaak niet best. Het lijkt daarenboven een nationale sport de weinige verkeersborden die er staan te vandaliseren. Een goede kaart van het land is dan ook geen overbodige luxe.
Betekent dit dat autorijden in Macedonië moet worden afgeraden? Zeker niet, hou gewoon rekening met een aantal zaken. Een defensieve rijstijl is belangrijk, laat je niet meeslepen door het inhaalgedrag van de plaatselijke bevolking. Neem ook ruim de tijd voor de afstanden die je gepland hebt, want hoewel Macedonië een klein land is, zijn de wegen niet geweldig en moet je rekening houden met trage vrachtwagens en andere problemen. Als je dat doet, biedt de auto de mogelijkheid grote delen van het land op je eigen manier te leren kennen.
Als je een auto wil huren, hou er dan rekening mee dat er niet al te veel autoverhuurbedrijven zijn. De prijzen zijn tamelijk hoog en auto’s zijn vaak niet nieuw en niet in optimale conditie.
Liften
Je kan gemakkelijk liften in Macedonië. De meeste mensen kennen het niet zo goed, maar zijn heel vriendelijk en nieuwsgierig naar toeristen. Je kan best liften aan tankstations. Naast autosnelwegen staan is verboden. Voor meer tips over veilig liften, kan je het Wegwijzer-dossier Veilig liften raadplegen.
Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:
Praktisch
Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.
Reisstekkers
Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.
Voor Noord-Macedonië is geen andere stekkere nodig.
GSM en internet
Dit land is geen deel van de Europese Unie, dus is het waarschijnlijk erg duur om er een Belgisch gsm-abonnement te gebruiken. Om er toch te kunnen bellen en mobiele data te gebruiken kan je een lokale simkaart kopen, of een speciale reis-simkaart gebruiken.
Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.
Ben je vegetariër?
Reizen als vegetariër in Noord-Macedonië is mogelijk, dankzij de invloed van de Griekse keuken en verschillende lokale vegetarische gerechten. Populaire vegetarische opties zijn onder andere pita, een bladerdeegpastei vaak gevuld met lokale kaas, spinazie of prei. Je kunt er gerechten eten zoals Šopska-salade, een salade met tomaat, ui, komkommer en geraspte witte kaas en tavče gravče, een bonenschotel.
Voor meer informatie over vegetarische opties kun je terecht op de HappyCow website.
Act local
Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Wist je dit al over Macedonië?
- Met dank aan het warme klimaat, groeien paprika's bijzonder goed in Macedonië.
- Moeder Teresa werd in 1910 in Skopje geboren. Net als deze beroemde dame is Macedonië een vreedzaam, warm en gastvrij land.