Image
Centrum van hoofdstad Lago.

Nigeria

In 't kort

Nigeria kan je zowel bezoeken voor zijn natuur als voor zijn cultuur. Het land heeft prachtige heuvellandschappen en monolieten die het bezoeken zeker waard zijn. In Nigeria heb je ook goedbewaarde tradities, een rijke cultuur en vele inheemse stammen.

De beste tijd om het land te bezoeken is van november tot en met maart. Van juni tot september vermijd je het land best, want dan heerst er extreme hitte en is het regenseizoen.

Wil je meer weten over Nigeria als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Nigeria. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de toerismewebsite van Nigeria helpt je verder op weg.

Reisadviezen & gezondheid

Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Nigeria kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.

Qua inentingen is gele koorts aanbevolen en soms verplicht. Ook polio en hepatitis A zijn aanbevolen. Er is ook een hoog risico op malaria, hier neem je dus best ook tabletten voor in.

Kijk ook zeker eens op de website van het Tropisch Instituut of bij de internationale website van Centra voor Ziektebestrijding en -preventie na te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en met welke gezondheidsrisico's je rekening moet houden.

Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.

Reisdocumenten

Dit land maakt geen deel uit van het Europees Schengengebied. Vrije toegang is dus niet gegarandeerd, en je zal waarschijnlijk een paspoort nodig hebben.

Voor Nigeria heb je een visum nodig. Je hebt ook je paspoort nodig, dat minstens 6 maanden geldig is op datum van vertrek.

De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Nigeria. Ook de toerismewebsite van Nigeria kan je hierbij helpen.

Heb je een visum nodig? Er zijn veel privébedrijven die de verwerking van visumaanvragen aanbieden. Die zijn meestal wel heel wat duurder. Om de prijs te drukken, volg je dus best de officiële procedure voor visumaanvragen.

Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.

Geldzaken

In Nigeria wordt er betaald met Nigeriaanse naira (NGN). Bekijk de huidige wisselkoers op de website van XE (van Euro naar Nigeriaanse naira).

In Nigeria kun je in de grote steden met de kredietkaart betalen. Het is wel best dat je genoeg cash op zak hebt, want er kunnen zich verbindingsproblemen voordoen. Er wordt ook geregeld fraude gepleegd bij online betalingen.

In Nigeria is het gebruikelijk om 5% fooi te geven.

Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.

Transport

Je kunt vanuit Brussel (BRU) naar Lagos (LOS) vliegen. Dat is een vlucht van 11u40.

Er zijn veel manieren om naar Nigeria te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. Denk eraan dat het vliegtuig nooit de meest duurzame manier van reizen is. Er zijn vrijwel altijd alternatieven, zoals de trein, de bus, de boot of de auto. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger.

Met de trein

Ook als het over verre reizen gaat is het vliegtuig niet de enige optie. Voor informatie en advies over treinreizen naar en in verschillende landen kan je terecht op de treinblog The Man in Seat Sixty-One. Treinroutes vinden kan met behulp van de website van Railcc.

Met de boot

Zowel voor nabijgelegen als verre bestemmingen kan je ook de boot nemen. Meer uitleg over reizen per ferry, passagierschip en cargoschip vind je op de website van Wikivoyage. Met de nodige voorzichtigheid kan je ook gebruik maken van een van de websites die helpen om te liften met de boot.

Met de auto

Om reizen met de auto te plannen is er ViaMichelin. Daarmee kan je niet enkel de route uitstippelen, maar ook de kosten van tolwegen en brandstof berekenen (en minimaliseren). Nog vragen over het internationaal rijbewijs? Dan is er de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:

Praktisch

Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.

Reisstekkers

In Nigeria worden stopcontacten van type D en G gebruikt. Je hebt dus een reisstekker nodig.

Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.

GSM en internet

Dit land is geen deel van de Europese Unie, dus is het waarschijnlijk erg duur om er een Belgisch gsm-abonnement te gebruiken. Om er toch te kunnen bellen en mobiele data te gebruiken kan je een lokale simkaart kopen, of een speciale reis-simkaart gebruiken.

In Nigeria zijn er vier providers aanwezig, namelijk MTN, Airtel, Glo Mobile en 9mobile. Deze koop je in de officiële winkels en op de luchthavens.

Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.

Ben je vegetariër?

Vegetarisch eten in Nigeria is goed mogelijk, vooral dankzij de rijke keuze aan plantaardige ingrediënten. Gerechten zoals jollof rice, fried rice, beans and plantain, egusi soup (met groenten en bonen) en pounded yam met vegetarische stew zijn veelvoorkomende opties. Ook zijn er diverse groentesoepen en rijstgerechten met bonen en groenten.

Voor meer informatie over vegetarische opties kun je terecht op de HappyCow website.

Kledij

Qua kledij voorzie je best luchtige en lichte kledij, aangezien het er vrij warm kan zijn. Als je religieuze gebouwen bezoekt, bedek je best je armen en benen. Hou er ook rekening mee dat de helft van de bevolking islamitisch is en te blote kleding bij vrouwen niet gewaardeerd wordt. Het dragen van camouflagekledij is er ook verboden.

Act local

Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Nigeriaanse keuken staat bekend als pittig. De meeste gerechten zijn gebaseerd op rijst of bonen. Er wordt veel vlees gegeten en veel soepen of stoofschotels gemaakt. Populaire fruitsoorten zijn banaan, mango, kokos en ananas. Banga & suya zijn de bekendste gerechten.

Uit geen homoseksualiteit in Nigeria. Dat kan tot lange celstraffen leiden en in sommige regio’s zelfs tot de doodstraf.

Wist je dit al over Nigeria?

  • Nigeria is het dichtstbevolkte land van Afrika.
  • Voetbal is er een enorm populaire sport in Nigeria.

Welke lokale evenementen en festiviteiten kan je bijwonen in Nigeria?

  • Dag van het Kind (27 mei): in Nigeria wordt de Internationale Dag van het Kind (International Children's Day) jaarlijks gevierd. De scholen zijn gesloten en overal in het land worden activiteiten voor kinderen georganiseerd.
  • Dag van de Democratie (29 mei): deze dag herdenkt het terugkeren van de democratie in Nigeria in 1999. Op 29 mei 1999 werd Olusegun Obasanjo president van het land. Voor het eerst na 16 jaar militair regime was er toen weer een gekozen staatshoofd in Nigeria.