Image
Zonsopgang boven de Zaanse Schans in Zaandam.

Nederland

In 't kort

Nederland biedt geen ruig of imposant landschap, maar is heel interessant omdat je op korte afstand van elkaar zoveel kunt zien, doen en beleven. De fietsliefhebber vindt er goed bewegwijzerde fietspaden in de natuur. De waterliefhebber kan in elk seizoen zijn hartje ophalen. En ook wandelaars voelen zich hier in hun sas. Het Pieterpad laat je kennismaken met Nederland van noord naar zuid, terwijl het Trekvogelpad je van west naar oost leidt.

Wil je meer weten over Nederland als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Nederland. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de officiële toerismewebsite van Nederland helpt je verder op weg.

Reisadviezen & gezondheid

Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Nederland kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.

Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.

Reisdocumenten

Dit land maakt deel uit van het Europese Schengengebied. Normaal gezien kan je hier vanuit België dus vrij heen reizen zonder dat je een visum nodig hebt.

De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Nederland. Ook de officiële toerismewebsite van Nederland kan je hierbij helpen.

Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.

Geldzaken

In Nederland wordt er betaald met Euro (EUR).

Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken.

Geen idee hoeveel een reis naar dit land zou kosten? Neem dan zeker een kijkje bij Where and When. Je vindt er schattingen van reisbudgetten voor bijna elk land.

Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.

Transport

Transport naar Nederland

Er zijn veel manieren om naar Nederland te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio.

Met de trein

Nederland is vlot bereikbaar vanuit België. De meest gangbare route is Antwerpen - Breda - Amsterdam, en dan zo verder. Op de websites van de NMBS en de NS vind je meer informatie.

Met de bus

Er zijn veel mogelijkheden om met de bus naar Nederland te gaan. Er rijden verschillende maatschappijen op vaste momenten naar daar, zoals Flixbus en BlaBlaCar.

Met de fiets

In de Reisbib van Wegwijzer kan je een overzichtskaart van alle lange fietsroutes richting Nederland vinden. Op de kaart merk je onmiddellijk dat het ganse land doorregen is van een schitterend fietsroutenetwerk. De bewegwijzerde fietsroutes vormen een snelle verbinding tussen verschillende plaatsen op autoarme wegen. Met de fietsrouteplanner van de Fietsersbond reken je het aantal kilometers (er zijn heel wat opties om de route te berekenen) uit dat je te wachten staat. 

Enkele bekende Lange Fietsroutes van België richting Nederland zijn de Noordzeeroute (LF1), de Stedenroute (LF2), De Schelde-Rheinroute (LF13) en de Kempenroute (LF51).

Te voet

Als je niet te ver van de grens woont en voldoende reistijd hebt, dan kan je eventueel op eigen kracht naar Nederland wandelen. In de Reisbib van Wegwijzer kun je de GR-overzichtskaart van www.groteroutepaden.be raadplegen, met alle grote routepaden die aansluiten op het Nederlandse routenetwerk. 

Enkele voorbeelden van bekende langeafstandswandelroutes zijn het Deltapad (LAW 5-1), het Grenslandpad (LAW 11), GR12 Parijs-Brussel-Amsterdam, GR5 van Hoek van Holland naar Nice en het Pelgrimspad (LAW7-2)

Met de auto

De gemakkelijkste manier om naar Nederland te reizen is met de auto. Met de auto kom je in Nederland overal. De wegen zijn goed onderhouden en dankzij de verkeersborden en wegwijzers vind je gemakkelijk de weg. Vanaf Amsterdam zijn steden zoals Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Delft en Leiden in een uur te bereiken. In ongeveer twee uur ben je in Groningen of Maastricht. Nederland kent maar twee tolwegen: de Westerscheldetunnel en Dordtse Kil.

Om je autoreis te plannen, is er ViaMichelin. Daarmee kan je niet enkel de route uitstippelen, maar ook de kosten van tolwegen en brandstof berekenen (en minimaliseren). Nog vragen over het internationaal rijbewijs? Dan is er de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Transport in Nederland

Met de trein

Alle informatie over dienstregeling, tickets en prijsvorming van Nederlandse treinen vind je op de website van de Nederlandse Spoorwegen.

Met de bus

Nederland heeft een uitgebreid aanbod aan busverbindingen. Op www.9292.nl staat een toegankelijke routeplanner. Betalen voor de bus gebeurt in Nederland met een OV-kaart (contactloze kaart).

Liften

Liften is gekend in Nederland en je moet normaal niet al te lang wachten op een chauffeur die je wil meenemen. Naast autosnelwegen is het verboden om te liften, maar aan tankstations kan je wel staan. In sommige universiteitssteden zijn er ook officiële liftershaltes.

Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:

Praktisch

Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.

Reisstekkers

Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.

Voor Nederland is geen andere stekker nodig.

GSM en internet

Dit land maakt deel uit van de EU, dus je kan er normaal gezien je Belgische gsm-abonnement blijven gebruiken zonder extra roamingkosten.

Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.

Act local

Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.