Image
De baai van Kotor omgeven door bergen.

Montenegro

In 't kort

Montenegro staat bekend als de ‘verborgen parel van de Middellandse Zee'. Het land heeft een zeer gevarieerd landschap met een eigen karakter: het kustgebied met een kustlijn van bijna 300 km, het achtergebied en het hooggebergtegebied van de Alpen. Met daarnaast nog vijf nationale parken, een levendige hoofdstad en wonderlijke wouden, kun je wel zeggen dat het kleine landje voor elk wat wils in petto heeft.

Wil je meer weten over Montenegro als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Montenegro. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de officiële toerismewebsite van Montenegro helpt je verder op weg.

Reisadviezen & gezondheid

Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Montenegro kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.

Kijk ook zeker eens op de website van het Tropisch Instituut of bij de internationale website van Centra voor Ziektebestrijding en -preventie om na te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en met welke gezondheidsrisico's je rekening moet houden.

Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.

Reisdocumenten

Dit land maakt geen deel uit van het Europees Schengengebied, maar toch kan je er gewoon met je identiteitskaart naartoe reizen.

De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Montenegro. Ook de officiële toerismewebsite van Montenegro kan je hierbij helpen.

Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.

Geldzaken

In Montenegro wordt er betaald met Euro (EUR).

Montenegro is een goedkope bestemming voor dagelijkse benodigdheden, eten en drinken. Het is er aangeraden om contant geld bij te hebben, je kunt niet overal met een bankkaart betalen.

Geen idee hoeveel een reis naar dit land zou kosten? Neem dan zeker een kijkje bij Where and When. Je vindt er schattingen van reisbudgetten voor bijna elk land.

Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.

Transport

Transport naar Montenegro

Er zijn veel manieren om naar Montenegro te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. Denk eraan dat het vliegtuig nooit de meest duurzame manier van reizen is. Er zijn vrijwel altijd alternatieven, zoals de trein, de bus, de boot of de auto. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger.

Met de trein

Een rechtstreekse treinverbinding tussen België en Montenegro is er niet. Dat betekent in stukjes reizen, waarbij je in verschillende steden (Frankfurt, Wenen, Boedapest, Belgrado) moet overstappen.

Een handig overzicht van alle internationale treinen vind je in ons dossier over nachttreinen in Europa. Voor informatie en advies over treinreizen naar en in verschillende landen kan je ook terecht op de treinblog The Man in Seat Sixty-One. Treinroutes vinden kan met behulp van de website van Railcc.

Met de bus

Ook met de bus bol je comfortabel en relatief goedkoop door Europa. Ons dossier over busverbindingen in Europa geeft een overzicht. Een lijst van opstapplaatsen en een overzicht van alle maatschappijen per land en van alle landen per maatschappij maken het zoeken makkelijker. Daarnaast geven we je ook enkele praktische tips over internationale verplaatsingen met de bus.

Met de auto

Montenegro is per auto ook te bereiken. Voor een kustplaats kan er prima via Kroatië gereden worden. Tot aan de Kroatische stad Ploče ligt er een prima (tol)snelweg, maar de laatste 300-500 kilometer moet je wel over berg- en kustwegen. Houd er rekening mee dat voor de heenreis zeker twee dagen gerekend moet worden.

Om reizen met de auto te plannen is er ViaMichelin. Daarmee kan je niet enkel de route uitstippelen, maar ook de kosten van tolwegen en brandstof berekenen (en minimaliseren). Nog vragen over het internationaal rijbewijs? Dan is er de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Met het vliegtuig

Vanuit Charleroi Airport kan je met Ryanair rechtstreeks vliegen naar Podgorica. Vanuit Zaventem zijn er geen directe vluchten. Er wordt telkens een tussenlanding gemaakt (Ljubljana, Wenen, Belgrado). 

Het is eveneens mogelijk om op Dubrovnik te vliegen en van daaruit de bus te nemen naar Herzeg Novi. Dubrovnik ligt op 40 km van de grens met Montenegro en er rijden op zijn minst drie bussen per dag van Dubrovnik naar Herzeg Novi. Vanuit Herzeg Novi zijn er goede busverbindingen met de andere steden in Montenegro. Deze vlucht vanuit Brussel duurt 2 uur en 10 minuten. Daarna wordt er nog maximum 1 uur gerekend om in Montenegro te geraken.

Transport in Montenegro

Met de trein

De enige treinverbinding is van de havenstad Bar naar Belgrado in Servië, met enkele stops in Montenegro zelf. De rit is een belevenis op zich, omdat de trein doorheen het berglandschap rijdt en je spectaculaire uitzichten krijgt. Alle informatie vind je op www.zcg-prevoz.me.

Met de bus

Er rijden behoorlijk wat bussen door het land. Check www.balkanviator.com/en voor meer info. Schema's van de bussen naar de verschillende steden vind je via www.visit-montenegro.com/transport/transportation-busstations/.

Met de auto

Rondreizen per auto is een mogelijkheid, maar het huren van auto's is redelijk duur en de wegen (vooral in het binnenland) zijn niet altijd in erg goede staat. Het verkeer in de toeristische streken kan hectisch zijn. Snelwegen zijn er niet in Montenegro, maar de doorgaande wegen zijn over het algemeen voorzien van goed asfalt en vrij overzichtelijke kruisingen. Let er wel op dat mensen plots afslaan op een plek waar je dat als buitenstaander niet verwacht.

Liften

In Montenegro is liften algemeen aanvaard. Zeker in meer afgelegen gebieden zijn chauffeurs of vrachtwagenchauffeur bereid om te stoppen. Er wordt soms wel onderhandeld voor een vergoeding. Men gaat er vanuit dat je een beetje meer geeft dan je zou betalen voor de bus, maar toch minder dan voor een taxi. Voor meer tips over veilig liften, kan je het Wegwijzerdossier Veilig liften lezen.

Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:

Praktisch

Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.

Reisstekkers

Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.

Voor Montenegro heb je geen andere stekker nodig.

GSM en internet

Dit land is geen deel van de Europese Unie, dus is het waarschijnlijk erg duur om er een Belgisch gsm-abonnement te gebruiken. Om er toch te kunnen bellen en mobiele data te gebruiken kan je een lokale simkaart kopen, of een speciale reis-simkaart gebruiken.

Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.

Ben je vegetariër?

In Montenegro is het niet altijd gemakkelijk  voor vegetariërs vanwege de focus op vleesgerechten. Toch zijn er vegetarische opties te vinden. Ze hebben lokale gerechten zoals 'Dalmatinsko varivo' (aardappelen en biet), 'sataras' (gestoofde paprika's, uien en tomaten), en diverse salades die eventueel ook zonder kaas besteld kunnen worden. Chinese, Arabische en Indiase keukens bieden ook vegetarische opties. 

Voor meer informatie over vegetarische opties kun je terecht op de HappyCow website.

Act local

Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wist je dit al over Montenegro?

  • In Montenegro wordt zowel het Latijnse als het cyrillische schrift gebruikt. Het speciale Montenegrijnse alfabet telt 32 letters.
  • De naam Montenegro of Crna Gora betekent letterlijk ‘zwarte berg' en verwijst waarschijnlijk naar de bossen rond Mount Lovcen, een piek in het zuidwesten van het land. Die berg was zo dichtbegroeid met bomen dat je de indruk kreeg van een enorme zwarte berg.