
In 't kort
Marokko is een explosie van geuren, kleuren en geluiden. Dankzij de ligging is deze bestemming voor een stedentrip of korte reis zeker mogelijk. Bovendien heb je geen last van een jetlag!
Je kan Marokko het best bezoeken in het voor- of najaar. Zo kan je genieten van aangename temperaturen en vermijd je het regenseizoen. Tijdens de zomer wordt het heel heet, want dan kan de temperatuur tot 40 graden stijgen. Markten en restaurants blijven tot laat open om te profiteren van de koelere avond. De winter brengt mildere temperaturen, waarbij het kwik overdag tussen de 15 en 25 graden schommelt.
Wil je meer weten over Marokko als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Marokko. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de officiële toerismewebsite van Marokko helpt je verder op weg.
Reisadviezen & gezondheid
Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Marokko kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.
Een vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A worden aangeraden. Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR-inenting (tegen bof, mazelen en rodehond) ook aanbevolen voor Marokko.
Kijk ook zeker eens op de website van het Tropisch Instituut of bij de internationale website van Centra voor Ziektebestrijding en -preventie om na te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en met welke gezondheidsrisico's je rekening moet houden.
Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.
Reisdocumenten
Dit land maakt geen deel uit van het Europees Schengengebied. Als je op reis gaat naar Marokko, moet je in het bezit zijn van een internationaal paspoort dat nog minstens 6 maanden na terugreis geldig is. Een identiteitskaart volstaat dus niet.
De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals het ministerie van buitenlandse zaken van Marokko. Ook de officiële toerismewebsite van Marokko kan je hierbij helpen.
Heb je een visum nodig? Er zijn veel privébedrijven die de verwerking van visumaanvragen aanbieden. Die zijn meestal wel heel wat duurder. Om de prijs te drukken, volg je dus best de officiële procedure voor visumaanvragen.
Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.
Geldzaken
In Marokko wordt er betaald met Marokkaanse dirham (MAD). Bekijk de huidige wisselkoers op de website van XE (van Euro naar Marokkaanse dirham).
Creditcards kunnen over het algemeen gebruikt worden in hotels en grote winkelcentra, maar vergeet ze niet op wereldstand te zetten. Verder is het gebruik van creditcards vaak gelimiteerd, zorg er dus voor dat je altijd voldoende cash op zak hebt. In grote steden kan je geld afhalen aan een ATM.
Afdingen hoort bij het oeroude spel van het onderhandelen. Het is even wennen, maar naarmate je langer in het land verblijft, word je er beter in.
Geen idee hoeveel een reis naar dit land zou kosten? Neem dan zeker een kijkje bij Where and When. Je vindt er schattingen van reisbudgetten voor bijna elk land.
Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.
Transport
Transport naar Marokko
Er zijn veel manieren om naar Marokko te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. Denk eraan dat het vliegtuig nooit de meest duurzame manier van reizen is. Er zijn vrijwel altijd alternatieven, zoals de trein, de bus, de boot of de auto. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger.
Met de trein
Je kan de trein nemen tot in Zuid-Spanje en vandaaruit kan je de ferry nemen naar Marokko. Voor informatie en advies over treinreizen naar Spanje kan je terecht op de treinblog The Man in Seat Sixty-One. Treinroutes vinden kan met behulp van de website van Railcc.
Met de bus
Je kan de bus nemen tot in Zuid-Spanje en van daaruit kan je de ferry nemen naar Marokko.
Met de boot
Er zijn verschillende ferrymaatschappijen die naar en van Marokko varen. Hieronder vind je een overzicht:
Baleria (www.balearia.com): Ferry’s van Spanje [Algeciras] naar Marokko [Tanger, Ceuta, Melilla]
FRS (www.frs.es): Ferry’s van Spanje [Tarifa, Algeciras en Motril] naar Marokko [Tanger, Ceuta]
Naviera Armas (www.navieraarmas.com): Ferry's van Spanje [Motril, Granada, Almeria, Algeciras, Malaga] naar Marokko [Tanger, Nador en Al Hoceima]
Grandi Navi Veloci (www.gnv.it): Ferry’s van Frankrijk [Sète] naar Marokko, via Barcelona [Tanger, Nador] & ferry’s van Italië [Genua] naar Marokko [Tanger]
Met de auto
Je kan met de wagen en een ferry tot in Marokko rijden. Je gaat dan via Frankrijk en Spanje, om daar dan de straat van Gibraltar over te steken. Het is een heel eind en het gaat je ook aardig wat geld kosten (tolwegen, ferry, brandstof,…)
Om reizen met de auto te plannen is er ViaMichelin. Daarmee kan je niet enkel de route uitstippelen, maar ook de kosten van tolwegen en brandstof berekenen (en minimaliseren). Nog vragen over het internationaal rijbewijs? Dan is er de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.
Met het vliegtuig
Naar Marokko kan je zowel vanuit Brussel als Charleroi vliegen. Naargelang je bestemming, bedraagt de vluchtduur gemiddeld 3 uur.
Transport in Marokko
Met de trein
Het Marokkaanse spoorwegennetwerk heeft een totale lengte van 2.500 km. Vooral in het noorden zijn er goeie verbindingen is de trein een comfortabel vervoersmiddel. Info over de verschillende lijnen, prijzen en kortingsmogelijkheden vin je op de website van de nationale spoorwegmaatschappij ONCF.
Met de bus
CTM is de nationale busmaatschappij van Marokko. Die maatschappij is sneller en doorgaans betrouwbaarder dan de particuliere busmaatschappijen. Sommige grote particuliere maatschappijen, zoals Satas en Trans Ghazala, zijn van een vergelijkbare kwaliteit. Satas onderhoudt de lijnen in zuiden en Trans Ghazala neemt het noorden voor haar rekening.
Met de taxi
Een goed alternatief voor de bus zijn de overal in Marokko en in het bijzonder tussen de grote steden rijdende verzameltaxi’s. Het principe is simpel. De chauffeur vertrekt pas als alle plaatsen zijn bezet of als de passagier bereidt is om de laatste lege zitplaats te betalen. Gemiddeld betaal je zo'n 35 à 40 MAD voor 100 km.
Met de auto
Ter plaatse een auto huren is een mogelijkheid. Op de weg, soms zelfs op de snelweg, kom je heel wat voetgangers, fietsers, kinderen, ezelkarren en allerhande vee tegen. Enige voorzichtigheid is dan ook geboden. Rijden in het donker is af te raden omwille van onverlichte ezelkarren en slecht afgestelde of niet werkende lichten.
Liften
In Marokko is het niet aangeraden om te liften, zeker voor de meisjes onder ons niet.
Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:
Praktisch
Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.
Reisstekkers
Je hebt geen wereldstekker of adapter nodig als je naar Marokko gaat. In Marokko vind je namelijk de types C, E en F, waardoor Belgische stekkers gewoon passen.
Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.
GSM en internet
Dit land is geen deel van de Europese Unie, dus is het waarschijnlijk erg duur om er een Belgisch gsm-abonnement te gebruiken. Om er toch te kunnen bellen en mobiele data te gebruiken kan je een lokale simkaart kopen, of een speciale reis-simkaart gebruiken.
Maroc Telecom, Orange en Inwi zijn de aan te raden providers als je naar Marokko reist. Simkaarten vind je bijna overal.
Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.
Ben je vegetariër?
Het is mogelijk om als vegetariër naar Marokko te reizen. De traditionele Marokkaanse gerechten zoals tajine en couscous bevatten vaak vlees. Er zijn steeds meer restaurants die vegetarische opties aanbieden, vooral in toeristische gebieden en grotere steden. Zelfs als een restaurant geen vegetarische opties op het menu heeft, zijn ze bereid om aanpassingen te maken. In kleinere, niet-toeristische dorpen kunnen de opties wat beperkter zijn, maar zelfs daar kun je vaak nog steeds een vegetarische maaltijd vinden door het aan de kok te vragen.
Voor meer informatie over vegetarische opties kun je terecht op de HappyCow website.
Act local
Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
In principe mag je in Marokko alles dragen wat je wil, maar om toch respectvoller over te komen is het aangeraden om je te bedekken van je schouders tot aan je knieën. Als je een religieuze plek bezoekt, is het aangeraden om een sjaaltje mee te nemen en je bedekt te kleden.
Vrijwel alle Marokkanen spreken en begrijpen Frans, maar ze kunnen soms ook wat Spaans. Het geven van fooi in Marokko is gebruikelijk, zeker wanneer je zelf om service hebt gevraagd. Ook in restaurants wordt doorgaans een fooi gegeven van zo’n 10%. Afdingen is zeker aan te raden in Marokko, vooral in de toeristische gebieden. Zo kan je wel tot de helft van de prijs komen.
Het drinken van alcohol wordt in Marokko over het algemeen negatief bekeken.
Wist je dit al over Marokko?
- In Marokko liggen twee Spaanse enclaves: Ceuta en Melilla.
- Marokko is het op twee na meest welvarende land van Afrika.
- In het noorden van Marokko valt elk jaar sneeuw in het Hoge Atlasgebergte. Haal die skilatten maar boven!
- Maghreb is de Arabische naam voor Marokko. Dit betekent 'de plaats waar de zon ondergaat'. Het land wordt zo genoemd omdat Marokko destijds het uiterste uiteinde van het Islamitische Rijk was en symbolisch gezien de zon hier dus onderging.