Image
Kasteel van Vianden, omringd door bossen.

Luxemburg

In 't kort

Voor wie graag de natuur, survival en andere (sportieve) activiteiten opzoekt, is dit ministaatje uiterst geschikt en bovendien handig vlakbij! Het Groothertogdom wordt ook wel het ‘groene hart van Europa’ genoemd. Op zijn kleine oppervlakte biedt Luxemburg verassende landschappen, boeiende steden en een rijke geschiedenis.

Wil je meer weten over Luxemburg als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Luxemburg. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de officiële toerismewebsite van Luxemburg helpt je verder op weg.

Reisverslagen

Reisadviezen & gezondheid

Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Luxemburg kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.

Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.

Reisdocumenten

Dit land maakt deel uit van het Europese Schengengebied. Normaal gezien kan je hier vanuit België dus vrij heen reizen zonder dat je een visum nodig hebt.

De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Luxemburg. Ook de officiële toerismewebsite van Luxemburg kan je hierbij helpen.

Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.

Geldzaken

In Luxemburg wordt er betaald met Euro (EUR).

Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken.

Geen idee hoeveel een reis naar dit land zou kosten? Neem dan zeker een kijkje bij Where and When. Je vindt er schattingen van reisbudgetten voor bijna elk land.

Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.

Transport

Transport naar Luxemburg

Er zijn veel manieren om naar Luxemburg te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger.

Met de trein

Vanuit België kan je met twee treinverbindingen naar Luxemburg-Stad sporen: de IC33-lijn vanuit Liers naar Luxemburg en de IC-lijn tussen Aarlen en Luxemburg. Alle informatie vind je op de website van de NMBS.

Met de bus

FlixBus biedt busritten aan vanuit Brussel naar Luxemburg-Stad. De prijs varieert tussen de €15 en €20. Ook met BlaBlaCar kan je gemakkelijk naar Luxemburg reizen.

Met de auto

Luxemburg is via onze autosnelwegen bereikbaar langs de route Brussel-Namen, langs Luik en Bastogne of door onze Belgische Ardennen via Malmédy en St. Vith.

Om je reis met de auto te plannen is er ViaMichelin. Daarmee kan je niet enkel de route uitstippelen, maar ook de kosten van tolwegen en brandstof berekenen (en minimaliseren). Nog vragen over het internationaal rijbewijs? Dan is er de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Transport in Luxemburg

Met de trein

Met het gratis openbaar vervoer geraak je overal in Luxemburg. Het is de snelste en goedkoopste manier om je te verplaatsen.. Voor tickets en uurrooster kan je terecht bij de website van de nationale spoorwegen CFL. De binnenlandse trein in 2de klas is gratis. In 1ste klas betaal je een supplement.

Met de bus

Luxemburg beschikt over een goed en gratis netwerk van bussen, die allemaal langs het centrale busstation Hamilius komen. Je hoeft je tijdens een avondje stappen in Luxemburg geen zorgen te maken dat je niet meer naar je hotel terugkomt: je kan gebruik maken van de City Night Bus, die iedere vrijdag en zaterdag van 22u tot 3u rijdt. Een groot aantal busdiensten wordt uitgevoerd door particuliere ondernemers met een concessie van de RGTR (Regime Générale des Transports Routiers). Alle informatie over busverbindingen vind je via https://www.mobiliteit.lu/en/journey-planner/.

Met de auto

Luxemburg heeft een goed wegennetwerk dat je overal naartoe brengt. Hou er wel rekening mee dat de wegen soms heel druk kunnen zijn, omdat zoveel mensen uit de buurlanden naar Luxemburg komen om te tanken.

Liften

De meeste auto’s rijden door Luxemburg en stoppen even om goedkoper bij te tanken. Liften naast de autosnelwegen is verboden, maar bij tankstations kan je natuurlijk wel liften en maak je ook de meeste kans op een lift.

Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:

Praktisch

Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.

Reisstekkers

Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.

Voor Luxemburg heb je geen andere stekker nodig.

GSM en internet

Dit land maakt deel uit van de EU, dus je kan er normaal gezien je Belgische gsm-abonnement blijven gebruiken zonder extra roamingkosten.

Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.

Act local

Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wist je dit al over Luxemburg?

  • Luxemburg telt veel inwoners met een andere nationaliteit. Portugezen zijn de grootste expatgroep: 13% van de totale bevolking.
  • Luxemburg behoort tot de drie rijkste landen ter wereld. Heel veel buitenlanders komen er in één van de meer dan tweehonderd buitenlandse bankfilialen hun geld beleggen.
  • Het Verdrag van Schengen - overeenkomsten tussen een aantal Europese landen om het vrije verkeer van personen mogelijk te maken - vindt zijn oorsprong in Luxemburg. Het verdrag is vernoemd naar de plaats van ondertekening: Schengen, een dorp op het Luxemburgse drielandenpunt met Duitsland en Frankrijk.