
In 't kort
Gelegen tussen Estland en Litouwen kan je Letland beschouwen als het heerlijke beleg van de Baltische sandwich. Een land met uitgestrekte bosgebieden (ongeveer 40% van het land bestaat uit bossen), rijk aan meren en rivieren, ongerepte kust bestaande uit zandstranden, duinen en rotsformaties. Ideaal om te kamperen! Het silhouet van de hoofdstad Riga verraadt de historische rijkdom. Vanaf de Sint-Peterskerk heb je een prachtig uitzicht op deze voormalige Hanzestad aan de Daugaval-rivier.
Wil je meer weten over Letland als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Letland. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de officiële toerismewebsite van Letland helpt je verder op weg.
Reisadviezen & gezondheid
Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Letland kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.
Kijk ook zeker eens op de website van het Tropisch Instituut of bij de internationale website van Centra voor Ziektebestrijding en -preventie om na te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en met welke gezondheidsrisico's je rekening moet houden.
Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.
Reisdocumenten
Dit land maakt deel uit van het Europese Schengengebied. Normaal gezien kan je hier vanuit België dus vrij heen reizen zonder dat je een visum nodig hebt.
De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Letland. Ook de officiële toerismewebsite van Letland kan je hierbij helpen.
Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.
Geldzaken
In Letland wordt er betaald met Euro (EUR).
Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Geen idee hoeveel een reis naar dit land zou kosten? Neem dan zeker een kijkje bij Where and When. Je vindt er schattingen van reisbudgetten voor bijna elk land.
Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.
Transport
Transport naar Letland
Er zijn veel manieren om naar Letland te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. Denk eraan dat het vliegtuig nooit de meest duurzame manier van reizen is. Er zijn vrijwel altijd alternatieven, zoals de trein, de bus, de boot of de auto. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger.
Met de trein
De trein is het ideale vervoersmiddel om te reizen in Europa. Een handig overzicht vind je in ons dossier over nachttreinen in Europa. Voor informatie en advies over treinreizen naar en in verschillende landen kan je terecht op de treinblog The Man in Seat Sixty-One. Treinroutes vinden kan met behulp van de website van Railcc. In Europa is de website van Deutsche Bahn dé tool om treinreizen te plannen. Voor meer informatie over het boeken van treintickets in Europa kan je terecht bij Back on Track. Daar vind je ook een handige kaart van het netwerk van nachttreinen in Europa.
Met de bus
BalkanViator en Ecolines bieden busritten aan vanuit België naar de Balkan. Reken op een rit van ongeveer 30 uur.
Met de boot
Je kan ervoor kiezen om met de ferry naar Letland te reizen. Er zijn geen rechtstreekse verbindingen met België. Er vertrekt wel een veerboot vanuit Noord-Duitsland (Travemünde) naar de Letse stad Liepaja. De overtocht duurt ongeveer 21 uur. Meer informatie vind je op www.balticferries.nl.
Met de auto
Per auto zijn er twee manieren om Letland te bereiken vanuit België. Enerzijds kan er met een ferry vanuit Duitsland naar de havenstad Liepaja worden gevaren. De auto kan hierop meegenomen worden. Een andere mogelijkheid is per auto via Polen en Litouwen naar Letland te gaan. Hou er rekening mee dat de Russische Oblast Kaliningrad de kortste route blokkeert.
Zonder visum is het niet mogelijk deze route te nemen. Een alternatief is om via Poznan uiteindelijk op de route Warschau - Kaunas terecht te komen. Eenmaal in Litouwen is het relatief eenvoudig door te reizen naar Letland. De meest voor de hand liggende route is via de Litouwse stad Šiauliai de weg richting Riga te pakken.
Om reizen met de auto te plannen is er ViaMichelin. Daarmee kan je niet enkel de route uitstippelen, maar ook de kosten van tolwegen en brandstof berekenen (en minimaliseren). Nog vragen over het internationaal rijbewijs? Dan is er de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.
Met het vliegtuig
De snelste en veelal goedkoopste manier is met het vliegtuig. Ryanair vliegt naar Riga vanuit Charleroi en Air Baltic vliegt naar Riga vanuit Zaventem .
Transport in Letland
Met de trein
De trein is vooral handig om korte uitstapjes te maken rond Riga: naar Jūrmala en het Gauja Nationaal Park. Op de website www.1188.lv/transport vind je alle overkoepelende informatie over dienstregelingen van treinen, bussen en ferry’s. https://www.ldz.lv/?object_id=861 is de website van de Litouwse spoorwegen.
Met de bus
www.autoosta.lv: Busverbindingen in Letland
www.balkanviator.com/en/: Busverbindingen tussen Baltische staten
Met de auto
Letland heeft een redelijk wegennet, maar niet vergelijkbaar met pakweg Duitsland, België of Frankrijk. De autosnelwegen zijn in goede staat, maar veel wegen zijn ook onverhard of zijn aan dringende restauratie toe. Houd aandachtig het wegendek in de gaten.
Liften
Liften is mogelijk in Letland, je kan gemakkelijk naast autowegen staan. Veel toeristen liften doorheen het land. De mensen zijn het er ook gewend om lifters mee te nemen in hun auto. Voor meer tips over veilig liften, lees het Wegwijzer-dossier Veilig liften.
Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:
Praktisch
Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.
Reisstekkers
Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.
Voor Letland is geen andere stekker nodig.
GSM en internet
Dit land maakt deel uit van de EU, dus je kan er normaal gezien je Belgische gsm-abonnement blijven gebruiken zonder extra roamingkosten.
Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.
Act local
Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.