Image
Wandelpad tussen de Plitvice-meren in Kroatië.

Kroatië

In 't kort

Voor elk wat wils in Kroatië. Met ongeveer 1.200 eilandjes voor de kust en 1.750 km kustlijn is Kroatië een paradijs voor zwemmers. Zandstranden vind je op de eilanden Krk, Rab en Brać. Kunst- en cultuurliefhebbers kunnen terecht in steden als Pula, Zadar, Šibenik, Trogir, Zagreb en Dubrovnik. De ongerepte nationale parken zullen alle natuurfanaten bekoren.

Wil je meer weten over Kroatië als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Kroatië. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de officiële toerismewebsite van Kroatië helpt je verder op weg.

Reisadviezen & gezondheid

Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Kroatië kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.

Kijk ook zeker eens op de website van het Tropisch Instituut of bij de internationale website van Centra voor Ziektebestrijding en -preventie om na te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en met welke gezondheidsrisico's je rekening moet houden.

Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.

Reisdocumenten

Dit land maakt deel uit van het Europese Schengengebied. Normaal gezien kan je hier vanuit België dus vrij heen reizen zonder dat je een visum nodig hebt.

De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Kroatië. Ook de officiële toerismewebsite van Kroatië kan je hierbij helpen.

Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.

Geldzaken

In Kroatië wordt er betaald met Kroatische kuna (HRK). Bekijk de huidige wisselkoers op de website van XE (van Euro naar Kroatische kuna).

Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Geen idee hoeveel een reis naar dit land zou kosten? Neem dan zeker een kijkje bij Where and When. Je vindt er schattingen van reisbudgetten voor bijna elk land.

Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.

Transport

Transport naar Kroatië

Er zijn veel manieren om naar Kroatië te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. Denk eraan dat het vliegtuig nooit de meest duurzame manier van reizen is. Er zijn vrijwel altijd alternatieven, zoals de trein, de bus, de boot of de auto. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger.

Met de trein

De trein is het ideale vervoersmiddel om te reizen in Europa. Vanuit Brussel-Zuid kan je naar Kroatië sporen, met overstappen in Duitsland en Oostenrijk. Een handig overzicht vind je in ons dossier over nachttreinen in Europa

Voor informatie en advies over treinreizen naar en in verschillende landen kan je terecht op de treinblog The Man in Seat Sixty-One. Treinroutes vinden kan met behulp van de website van Railcc. In Europa is de website van Deutsche Bahn dé tool om treinreizen te plannen. Voor meer informatie over het boeken van treintickets in Europa kan je terecht bij Back on Track. Daar vind je ook een handige kaart van het netwerk van nachttreinen in Europa.

Met de bus

Ook met de bus bol je comfortabel en relatief goedkoop door Europa. Ons dossier over busverbindingen in Europa geeft een overzicht. Een lijst van opstapplaatsen en een overzicht van alle maatschappijen per land en van alle landen per maatschappij maken het zoeken makkelijker. Daarnaast geven we je ook enkele praktische tips over internationale verplaatsingen met de bus.

Met de boot

Wie met de auto naar Kroatië reist, kan vanuit Italië de boot te nemen. De verbindingen: Ancona - Zadar, Ancona - Split en Bari - Dubrovnik. Jadrolinija (www.jadrolinija.hr) verzorgt de overtochten.

Met de auto

Het is heel doenbaar om met de auto tot in Kroatië te rijden. Je kan verschillende routes nemen. De snelste route is via Duitsland, Oostenrijk en Slovenië naar Kroatië. Maar je kan ook via Duitsland, Zwitserland, Italië naar Kroatië gaan (je kan vanuit Italië rechtstreeks een ferry naar Kroatië nemen).

Om reizen met de auto te plannen is er ViaMichelin. Daarmee kan je niet enkel de route uitstippelen, maar ook de kosten van tolwegen en brandstof berekenen (en minimaliseren). Nog vragen over het internationaal rijbewijs? Dan is er de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Met het vliegtuig

Brussels Airlines, Croatia Airlines en Ryanair verzorgen vluchten tussen België en Kroatië. De vlucht van Brussel naar Zagreb duurt een kleine 2 uur.

Reizen in Kroatië

Met de trein

De Kroatische spoorwegmaatschappij biedt regelmatige verbindingen tussen steden aan. De treinen zijn comfortabel en goedkoop, maar ook vreselijk traag. Er zijn rechtstreekse verbindingen met de buurlanden.

Met de bus

Bussen brengen je tot in het kleinste hoekje van Kroatië en stoppen waar je maar wil (ook als er geen halte is). Ze zijn snel, luxueus en stipt. En niet onbelangrijk: de prijs valt nog wel mee. De Kroaten zelf gebruiken ook vaak de bus, waardoor het niet altijd makkelijk is om op het laatst nog een plaatsje te vinden. 

www.croatiabus.hr: Croatia Bus (nationale en internationale verbindingen)

www.akz.hr: verbindingen naar en vanuit Zagreb

Met de ferry

Er zijn regelmatige verbindingen tussen het vasteland en de eilanden via verschillende ferrymaatschappijen.

SNAV: https://www.snav.it/en/ 

Jadrolinija: https://www.jadrolinija.hr/ 

Met de auto

De hoofdwegen in Kroatië zijn vrij goed. Hou echter rekening met minder goede binnenwegen.

In Kroatië wordt erg streng opgetreden tegen alcohol in het verkeer. Zelfs een minuscuul promillage is strafbaar. Het is ook raadzaam voldoende contant geld bij te hebben. Bij veel tankstations zal je problemen ondervinden wanneer je met de creditcard wil betalen.

Let ook extra op als na een lange droge zomerperiode een regenbui valt. De wegen zijn dan vaak spekglad, de grootste voorzichtigheid is dan geboden.

Liften

Er wordt zelden gelift in Kroatië. Als er iemand aan de kant van de weg staat dan zal het wel een buitenlandse toerist zijn. Er zijn weinig echte grote wegen, waardoor het liften maar mondjesmaat gaat.

Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:

Praktisch

Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.

Reisstekkers

Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.

Voor Kroatië is geen andere stekker nodig.

GSM en internet

Dit land maakt deel uit van de EU, dus je kan er normaal gezien je Belgische gsm-abonnement blijven gebruiken zonder extra roamingkosten.

Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.

Ben je vegetariër?

Als vegetariër naar Kroatië reizen kan zeker. In toeristische gebieden en grotere steden zijn er steeds meer restaurants die vegetarische gerechten aanbieden. Maar niet alle Kroaten begrijpen precies wat vegetarisch eten inhoudt, dus het is handig om het altijd duidelijk te communiceren.

Voor meer informatie over vegetarische opties kun je terecht op de HappyCow website.

Act local

Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wist je dit al over Kroatië?

  • De officieel kleinste stad met stadsrechten ter wereld is de Kroatische stad Hum (en dus niet Durbuy), met 23 inwoners en amper 12 huizen.
  • De stropdas is een Kroatische uitvinding. Volgens de legende gaven Kroatische vrouwen hun mannen een halsdoek mee als die naar het slagveld gingen, zodat de mannen in moeilijke tijden ver van huis toch een aandenken aan hen hadden en hier kracht uit konden putten. Daarnaast liet de man door het dragen van de halsdoek blijken dat hij respect had voor de vrouw die hij als partner gekozen had.
  • Kroatië, als echt karstgebied, heeft een overvloed aan grotten. De meest bekende en meest sprookjesachtige zijn Modra špilja op Biševo en Zmajeva špilja op het eiland Braè.