Image
Blue Eye op het Kaapverdische eiland Sal.

Kaapverdië

In 't kort

Deze vulkanische eilandengroep bestaat uit tien fantastisch diverse eilanden. Zowel liefhebbers van witte zandstranden als wandelaars en watersporters vinden hier een hemel op aarde. Deze eilanden staan ook bekend om hun carnaval en verschillende muziekstijlen.

De Kaapverdische eilanden zijn vooral van oktober tot en met juni een prima reisbestemming. Het hete regenseizoen (van juli tot en met september) is dan namelijk net afgelopen. Er is een gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 30 graden het hele jaar door.

Wil je meer weten over Kaapverdië als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Kaapverdië. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de officiële toerismewebsite van Kaapverdië helpt je verder op weg.

Reisadviezen & gezondheid

Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Kaapverdië kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.

Een vaccinatie tegen hepatitis-A en polio is aangeraden. Van augustus tot november heerst er in bepaalde gebieden een laag malariarisico.

Kijk ook zeker eens op de website van het Tropisch Instituut of bij de internationale website van Centra voor Ziektebestrijding en -preventie na te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en met welke gezondheidsrisico's je rekening moet houden.

Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.

Reisdocumenten

Dit land maakt geen deel uit van het Europees Schengengebied. Vrije toegang is dus niet gegarandeerd, en je zal waarschijnlijk een paspoort nodig hebben.

De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Kaapverdië. Ook de officiële toerismewebsite van Kaapverdië kan je hierbij helpen.

Heb je een visum nodig? Er zijn veel privébedrijven die de verwerking van visumaanvragen aanbieden. Die zijn meestal wel heel wat duurder. Om de prijs te drukken, volg je dus best de officiële procedure voor visumaanvragen.

Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.

Geldzaken

In Kaapverdië wordt er betaald met Kaapverdische escudo (CVE). Bekijk de huidige wisselkoers op de website van XE (van Euro naar Kaapverdische escudo).

Op de toeristische plaatsen zijn er geldautomaten en banken aanwezig. Doordat de lonen erg laag zijn op de eilanden is het er gebruikelijk om fooi van ongeveer 5-10% te geven.

Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Geen idee hoeveel een reis naar dit land zou kosten? Neem dan zeker een kijkje bij Where and When. Je vindt er schattingen van reisbudgetten voor bijna elk land.

Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.

Transport

Vanuit Brussel heb je geen rechtstreekse vluchten naar Kaapverdië. Er wordt een tussenlanding in Portugal gemaakt.

Er zijn veel manieren om naar Kaapverdië te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. Denk eraan dat het vliegtuig nooit de meest duurzame manier van reizen is. Er zijn vrijwel altijd alternatieven, zoals de trein, de bus, de boot of de auto. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger

Met de boot

Zowel voor nabijgelegen als verre bestemmingen kan je ook de boot nemen. Meer uitleg over reizen per ferry, passagierschip en cargoschip vind je op de website van Wikivoyage. Met de nodige voorzichtigheid kan je ook gebruik maken van een van de websites die helpen om te liften met de boot.

Met de auto

Om reizen met de auto te plannen is er ViaMichelin. Daarmee kan je niet enkel de route uitstippelen, maar ook de kosten van tolwegen en brandstof berekenen (en minimaliseren). Nog vragen over het internationaal rijbewijs? Dan is er de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:

Praktisch

Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.

Reisstekkers

Voor Kaapverdië heb je geen wereldstekker nodig.

Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.

GSM en internet

Dit land is geen deel van de Europese Unie, dus is het waarschijnlijk erg duur om er een Belgisch gsm-abonnement te gebruiken. Om er toch te kunnen bellen en mobiele data te gebruiken kan je een lokale simkaart kopen, of een speciale reis-simkaart gebruiken.

Een simkaart kan je in postkantoren en belwinkeltjes in Kaapverdië kopen.

Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.

Ben je vegetariër?

Als vegetariër kun je zonder veel problemen naar Kaapverdië reizen. De lokale keuken biedt verse groenten, fruit, kaas, eieren, melk, bonen, linzen en andere vegetarische producten. Restaurants serveren vaak gerechten met verse ingrediënten van het land, waardoor je kunt genieten van een gevarieerd vegetarisch dieet tijdens je verblijf.

Voor meer informatie over vegetarische opties kun je terecht op de HappyCow website.

Act local

Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

In principe is kraantjeswater drinkbaar, maar mineraalwater drinken is toch een betere optie. De officiële taal die er gesproken wordt is Portugees. Cachupa, feijoada en arroz de marisco zijn de nationale gerechten van Kaapverdië.

Wist je dit al over Kaapverdië?

  • Kaapverdië telt heeft de meeste muzikanten per inwoner.
  • Santo Antao, het meest groene eiland, is enkel met een veerboot te bereiken.

Welke lokale evenementen en festiviteiten kan je bijwonen in Kaapverdië?

  • Carnaval (februari en maart): het kleurrijkste feest van de eilanden.
  • Het Santa Maria-muziekfestival (september): tijdens dit muziekfestival op het meest toeristische eiland Sal treden bekende artiesten op.