Image
Ochtendgloren in de Toscaanse heuvels.

Italië

In 't kort

Italië steekt met zijn karakteristieke laars diep in de Middellandse Zee. Het land wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan klimaten en landschappen. Het reliëf is ruw en contrastrijk. De Ligurische, Tyrreense, Ionische en Adriatische zeeën overspoelen de bijna 7.500 km lange kustlijn van dit schiereiland. De Alpen vormen een gigantische barrière die niet alleen bescherming biedt, maar ook een reusachtig reservoir aan elektrische energie bevat. Passen en tunnels maken vlot verkeer met onze contreien mogelijk.

Wil je meer weten over Italië als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Italië. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de officiële toerismewebsite van Italië helpt je verder op weg.

Reisadviezen & gezondheid

Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Italië kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.

Kijk ook zeker eens op de website van het Tropisch Instituut of bij de internationale website van Centra voor Ziektebestrijding en -preventie om na te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en met welke gezondheidsrisico's je rekening moet houden.

Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.

Reisdocumenten

Dit land maakt deel uit van het Europese Schengengebied. Normaal gezien kan je hier vanuit België dus vrij heen reizen zonder dat je een visum nodig hebt.

De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Italië. Ook de officiële toerismewebsite van Italië kan je hierbij helpen.

Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.

Geldzaken

In Italië wordt er betaald met Euro (EUR).

Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Geen idee hoeveel een reis naar dit land zou kosten? Neem dan zeker een kijkje bij Where and When. Je vindt er schattingen van reisbudgetten voor bijna elk land.

Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.

Transport

Transport naar Italië

Er zijn veel manieren om naar Italië te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. Denk eraan dat het vliegtuig nooit de meest duurzame manier van reizen is. Er zijn vrijwel altijd alternatieven, zoals de trein, de bus, de boot of de auto. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger.

Met de trein

Vanuit Brussel kan je met de trein naar Italië sporen. Afhankelijk van het vertrekuur moet je 3 of 4 keer overstappen. Er zijn drie opties: overdag met de trein via Parijs, via Keulen en de Zwitserse Alpen of met de nachttrein via Parijs. De treinrit duurt ongeveer 17u.

Een handig overzicht vind je in ons dossier over nachttreinen in Europa. Voor informatie en advies over treinreizen naar en in verschillende landen kan je terecht op de treinblog The Man in Seat Sixty-One. Treinroutes vinden kan met behulp van de website van Railcc. In Europa is de website van Deutsche Bahn dé tool om treinreizen te plannen. Voor meer informatie over het boeken van treintickets in Europa kan je terecht bij Back on Track. Daar vind je ook een handige kaart van het netwerk van nachttreinen in Europa.

Met de bus

Ook met de bus bol je comfortabel en relatief goedkoop door Europa. Ons dossier over busverbindingen in Europa geeft een overzicht. Een lijst van opstapplaatsen en een overzicht van alle maatschappijen per land en van alle landen per maatschappij maken het zoeken makkelijker. Daarnaast geven we je ook enkele praktische tips over internationale verplaatsingen met de bus.

Met de boot

Zowel voor nabijgelegen als verre bestemmingen kan je ook de boot nemen. Meer uitleg over reizen per ferry, passagierschip en cargoschip vind je op de website van Wikivoyage. Met de nodige voorzichtigheid kan je ook gebruik maken van een van de websites die helpen om te liften met de boot.

Ferry's vinden is soms een uitdaging. Een uitgebreid overzicht vind je in ons dossier over ferry's in Europa, maar ook de websites van Direct Ferries en Ferry GoGo kunnen je zoektocht wat eenvoudiger maken. Voor routes van ferry's in Europa is er een kaart op de website van de Europese Commissie.

Met de auto

Behalve de kustweg Menton - Ventimiglia lopen de wegen van Frankrijk naar Italië over alpenpassen en door tunnels. De voornaamste wegen gaan via de Mongenèvrepas bij Briançon, de Fréjustunnel en de Mont-Cenispas bij Saint-Jean-de-Maurice en de Mont Blanc-tunnel. Vanuit Zwitserland zijn er drie routes mogelijk: over de pas of door de tunnel van de Grote Sint-Bernhard, de Simplonpas en de Gotthardpas, die via Ticino en Lugano de verbinding vormt met de Lombardische meren. En vanuit Oostenrijk is er de Brennerpas door de Tiroler Alpen. Voor de Mont-Blanctunnel, de Fréjustunnel en de Grote-Sint-Bernardtunnel moet je tol betalen.

Om je autoreis te plannen, is er ViaMichelin. Daarmee kan je niet enkel de route uitstippelen, maar ook de kosten van tolwegen en brandstof berekenen (en minimaliseren). Nog vragen over het internationaal rijbewijs? Dan is er de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Met het vliegtuig

Vanuit België vetrekken verschillende lijnvluchten naar de belangrijkste grote steden in Italië. Al deze luchtvaartmaatschappijen hebben voordelige tarieven in de aanbieding als je de tickets ruim van tevoren koopt.

www.brusselsairlines.com: Verschillende rechtstreekse vluchten naar bijna alle grote steden in Italië

https://www.ita-airways.com/nl_be/: Rechtstreekse vluchten naar verschillende steden in Italië

https://www.ryanair.com/be/nl: Lowbudget, verschillende rechtstreekse vluchten naar bijna alle grote steden in Italië

Transport in Italië

Met de trein

Trenitalia is het gedeeltelijk geprivatiseerde en grootste spoorwegbedrijf van Italië. Voor reizen binnen Italië kun je het best ter plekke het goedkoopst een ticket kopen. De meeste treinen stoppen op kleinere stations, maar er zijn ook hogesnelheidstreinen. In de hogesnelheidstreinen moet je vooraf een zitplaats reserveren. Dat kan voor vertrek bij het loket, als het niet te druk is. De Intercity (IC) en de nog snellere Eurostar Italia (ES) stoppen alleen in de grotere steden. Voor ieder stuk bagage betaal je 3 euro extra. Een enkele reis naar een andere verre grote stad binnen Italië zal niet duurder zijn dan zo'n 20 euro. Als je trein 30 minuten te laat is, kun je korting bedingen op een volgende reis. 

Portaalsite met de verschillende soorten treinen en trajecten binnen Italië: www.italiarail.com/italian-highspeed-trains

Met de bus

Italië beschikt over een goed en vrij uitgebreid openbaar vervoer-systeem. In de grote Italiaanse steden zijn de bussen en ondergrondse treinen goed op elkaar aangesloten. De uitzondering is het waterige Venetië, waar je je alleen per boot of lopend kunt verplaatsen. In plaats van de bus reis je in Venetië met de kanaalbus (Vaporetti).

Steden als Genua, Rome en Milaan beschikken over een goede metro waarmee je veel sneller door de stad kunt reizen dan met de bus of tram. Koop best op voorhand een biljet bij een kiosk (voor sigaretten of kranten) op straat, bij het loket of bij een automaat in de ondergrondse. Als je meerdere dagen in een stad als Napels, Rome of Milaan verblijft is het goedkoper een dagkaart of meerdagenkaart te kopen. Een enkele reis kost ongeveer een euro, een dagkaart een paar euro. Je reist veelal met dezelfde kaart zowel met bus, tram als metro. Bij de toeristenbureaus kun je een voordelige kaart krijgen voor het plaatselijke openbaar vervoer. Voorbeelden zijn de Milano Card en de Rome Card & Omnia Vatican Card.

Met de auto

Autorijden in Italië is al lang niet meer die bloedstollende ervaring van vroeger. In Noord- en Midden-Italië zijn er goede autosnelwegen. Rijden door de kleine straten in een historisch centrum van een stad is een uitdaging. In de binnenstad heb je vaak ook uitgebreide voetgangerszones. 

Vrijwel alle autosnelwegen in Italië zijn tolwegen. Meer informatie over de tarieven? Check: www.autostrade.it.

OPGEPAST: Het centrum van Rome is verboden voor wagens zonder een speciaal toegangsbewijs; het wordt enkel aan de inwoners afgegeven. Dat is ook zo voor Milaan en voor de historische centra van vele andere Italiaanse steden, voornamelijk in Toscane (Pisa, Firenze). Elektronische flitspalen controleren de toegang tot het centrum en er wordt een foto genomen van de nummerplaat van de wagen. Overtreders komen die speciale zones met beperkte toegang (“ZTL” voor “zona a traffico limitato”) meestal uit onwetendheid binnen, soms meerdere keren dezelfde dag, en worden systematisch beboet. De boetes worden per brief overgemaakt, ook aan de overtreder woonachtig in het buitenland, zelfs wanneer deze met een huurwagen reed.

Het is verplicht, ook overdag, met de autolichten aan te rijden op autosnelwegen en grote wegen buiten de stad. Ook moto's en motorfietsen moeten altijd en overal hun lichten aansteken.

Liften

Liften is mogelijk in Italië, maar de Italianen zijn het over het algemeen niet gewoon om lifters mee te nemen. Liften naast de autosnelwegen is verboden, je komt er ‘no autostop’-verkeersborden tegen. Best kan je bij tankstations liften. Voor meer tips over veilig liften, kan je het Wegwijzerdossier Veilig liften raadplegen.

Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:

Praktisch

Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.

Reisstekkers

Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.

Voor Italië is geen andere stekker nodig.

GSM en internet

Dit land maakt deel uit van de EU, dus je kan er normaal gezien je Belgische gsm-abonnement blijven gebruiken zonder extra roamingkosten.

Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.

Act local

Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.