Image
De vuurtoren van Howth staat langs de rotsachtige kust nabij Dublin, Ierland

Ierland

In 't kort

Het fascinerende en mysterieuze Ierland is rijk gezegend met prachtige, ongerepte natuur, slaperige dorpjes en levendige stadjes met gezellige pubs (’s avonds vaak met livemuziek). En niet te vergeten de charmante Ieren zelf, met hun uitzonderlijke vriendelijkheid, humor, ontspannen levenshouding en uitgesproken verbondenheid met eigen land en cultuur.

Wil je meer weten over Ierland als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Ierland. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de officiële toerismewebsite van Ierland helpt je verder op weg.

Reisadviezen & gezondheid

Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Ierland kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.

Kijk ook zeker eens op de website van het Tropisch Instituut of bij de internationale website van Centra voor Ziektebestrijding en -preventie om na te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en met welke gezondheidsrisico's je rekening moet houden.

Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.

Reisdocumenten

Dit land maakt geen deel uit van het Europees Schengengebied. Vrije toegang is dus niet gegarandeerd, en je zal waarschijnlijk een paspoort nodig hebben.

De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Ierland. Ook de officiële toerismewebsite van Ierland kan je hierbij helpen.

Sinds 2 april 2025 moet je een Electronic Travel Authorisation (ETA) aanvragen voor Noord - Ierland.  Dit kan je het beste rechtstreeks doen op GOV.UK.  Een aanvraag via het officiële kanaal kost 16 £.

Heb je een visum nodig? Er zijn veel privébedrijven die de verwerking van visumaanvragen aanbieden. Die zijn meestal wel heel wat duurder. Om de prijs te drukken, volg je dus best de officiële procedure voor visumaanvragen.

Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.

Geldzaken

In Ierland wordt er betaald met Euro (EUR).

Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Geen idee hoeveel een reis naar dit land zou kosten? Neem dan zeker een kijkje bij Where and When. Je vindt er schattingen van reisbudgetten voor bijna elk land.

Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.

Transport

Transport naar Ierland

Er zijn veel manieren om naar Ierland te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. Denk eraan dat het vliegtuig nooit de meest duurzame manier van reizen is. Er zijn vrijwel altijd alternatieven, zoals de trein, de bus, de boot of de auto. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger.

Met de trein

Er is geen rechtstreeks verbinding naar Ierland, maar je kan de Eurostar nemen naar Londen. De ferrymaatschappijen hebben een Rail&Sail-aanbod, waardoor je nooit meer dan £45 betaalt voor een trein vanuit elk Brits station naar een haven aan de Ierse Zee, inclusief de ferryoversteek.

Een handig overzicht vind je in ons dossier over treinen in Europa. Voor informatie en advies over treinreizen naar en in verschillende landen kan je terecht op de treinblog The Man in Seat Sixty-One. Treinroutes vinden kan met behulp van de website van Railcc. In Europa is de website van Deutsche Bahn dé tool om treinreizen te plannen. Voor meer informatie over het boeken van treintickets in Europa kan je terecht bij Back on Track. Daar vind je ook een handige kaart van het netwerk van nachttreinen in Europa.

Met de bus

Ook met de bus bol je comfortabel en relatief goedkoop door Europa. Ons dossier over busverbindingen in Europa geeft een overzicht. Een lijst van opstapplaatsen en een overzicht van alle maatschappijen per land en van alle landen per maatschappij maken het zoeken makkelijker. Daarnaast geven we je ook enkele praktische tips over internationale verplaatsingen met de bus.

Met de boot

Informatie over bootverbindingen tussen Ierland en Groot-Brittannië en het Europese vasteland vind je op volgende sites: 

www.brittanyferries.com: Ferry’s van Frankrijk [Roscoff] naar Ierland [Cork].

www.irishferries.com: Ferry’s van Frankrijk [Cherbourg] naar Ierland [Rosslare, Dublin]. Ferry’s van Engeland naar Ierland [Pembroke - Rosslare, Holyhead - Dublin.

www.poferries.com: Ferry’s van Engeland naar Ierland (Liverpool - Dublin en Cairnryan - Larne). 

www.stenaline.com: Ferry’s van Engeland [Cairnryan, Liverpool, Heysham] naar Noord-Ierland [Belfast]. Ferry’s van Engeland naar Ierland (Fishguard- Rosslare en Holyhead - Rosslare)

Met de auto

Er zijn verschillende mogelijkheden om met je wagen naar Ierland te reizen. Je kan natuurlijk niet anders dan de overtocht met een ferry te doen. Er zijn verschillende ferrymaatschappijen die naar Ierland varen (zie ‘boot’). Sommige maatschappijen verbinden Frankrijk met Ierland, maar de meeste verbindingen zijn tussen Engeland en Ierland.

Om je autoreis te plannen, is er ViaMichelin. Daarmee kan je niet enkel de route uitstippelen, maar ook de kosten van tolwegen en brandstof berekenen (en minimaliseren). Nog vragen over het internationaal rijbewijs? Dan is er de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Met het vliegtuig

Vliegen naar Ierland is goedkoop. Er zijn directe vluchten naar Dublin en Cork

www.aerlingus.com/html/nl-NL/home.html: traject Brussel-Dublin

www.ryanair.com: trajecten Charleroi-Dublin en Brussel-Dublin 

www.dublinairport.com/: luchthaven van Dublin

Een vlucht vanuit Brussel naar Ierland duurt 1u45 min.

Transport in Ierland

Met de trein en bus

Het netwerk van bussen en treinen is in heel Ierland en Noord-Ierland goed. Hier vind je informatie over de Ierse spoorwegen en busdiensten. Vraag altijd naar mogelijke kortingen. Er is bijvoorbeeld een Emerald Card of een Irish Rover ticket waarmee je 3, 5 of 15 dagen onbeperkt met bus en trein door Ierland kunt rijden.

Met de auto

Ierland heeft een prachtige natuur en vooral met een eigen auto heb je alle vrijheid om de mooiste plekjes te bezoeken. Het verkeer in Ierland leer je snel kennen, maar het is toch even wennen. De omgeving is anders, de wegen zijn kronkelig en iedereen rijdt aan de linkerkant. Voordat je op reis gaat, is enige voorbereiding dus noodzakelijk! 

Wagen huren? Bij iedere luchthaven in Ierland en iedere grote stad kan je wel ergens een auto huren.

Liften

Liften gaat vlot in Ierland. Het land is ook niet zo groot, dus je kan je snel verplaatsen. Hou er wel rekening mee dat langeafstandsritten moeilijker te strikken zijn, aangezien de bevolking zich meestal lokaal verplaatst. Let erop dat je tijdens het liften steeds op een veilige afstand van de berm staat. Voor meer tips over veilig liften, kan je het Wegwijzerdossier Veilig liften raadplegen.

Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:

Praktisch

Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.

Reisstekkers

Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.

Voor Ierland heb je een stekker type G nodig.

GSM en internet

Dit land maakt deel uit van de EU, dus je kan er normaal gezien je Belgische gsm-abonnement blijven gebruiken zonder extra roamingkosten.

Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.

Ben je vegetariër?

Steeds meer mensen in Ierland kiezen voor een plantaardig of vegetarisch dieet, dus aan opties geen gebrek als je uit eten gaat. In steden en grotere plaatsen vind je restaurants die gespecialiseerd zijn in veganistische en vegetarische gerechten. Maar zelfs als je van de gebaande paden afgaat, zal je merken dat restaurants, koffietentjes en cafés een verrassend aanbod aan vegetarische maaltijden hebben. 

Voor meer informatie over vegetarische opties kun je terecht op de HappyCow website.

Act local

Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.