Image
Houten balken steken uit de witte muren van de oude Larabanga-moskee in Ghana

Ghana

In 't kort

Ghana: een logische keuze voor de avontuurlijke reiziger. We kunnen zeggen dat het één van de veiligste landen van het continent is voor de internationale reiziger. Het kenmerkt een levendige cultuur, een rijke geschiedenis en onbeheerste fauna en flora.

De beste tijd om het land te bezoeken is van december tot maart, zo vermijd je het regenseizoen. Je wilt natuurlijk niet dat je vakantie letterlijk en figuurlijk in het water valt. Ook Ghanezen zijn niet buiten te spotten wanneer een regenbui overtrekt. De exacte regenmaanden hangen wel af per regio dus we raden aan om diepere research te doen zodra je reisperiode of je locatie vast ligt.

Wil je meer weten over Ghana als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Ghana. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de officiële toerismewebsite van Ghana helpt je verder op weg.

Reisverslagen

Reisadviezen & gezondheid

Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Ghana kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.

Voor een reis in Ghana zal je enkele inentingen nodig hebben. Een vaccinatie voor Gele Koorts is verplicht, hepatitis A en Polio zijn aangeraden.

Het wordt ook aangeraden om preventief pillen tegen malaria te nemen.

Kijk ook zeker eens op de website van het Tropisch Instituut of bij de internationale website van Centra voor Ziektebestrijding en -preventie na te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en met welke gezondheidsrisico's je rekening moet houden.

Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.

Reisdocumenten

Dit land maakt geen deel uit van het Europees Schengengebied. Vrije toegang is dus niet gegarandeerd, en je zal waarschijnlijk een paspoort nodig hebben.

Je hebt een visum nodig om naar Ghana te reizen. Het visum aanvragen doe je best rechtstreeks bij de Ghanese ambassade in Schaarbeek. Houd er rekening meer dat het online aanvraagformulier voor het visum maar 14 dagen lang beschikbaar is. Zorg dus dat je alle documenten reeds verzameld hebt voor je aan je aanvraag begint.

De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Ghana. Ook de officiële toerismewebsite van Ghana kan je hierbij helpen.

Heb je een visum nodig? Er zijn veel privébedrijven die de verwerking van visumaanvragen aanbieden. Die zijn meestal wel heel wat duurder. Om de prijs te drukken, volg je dus best de officiële procedure voor visumaanvragen.

Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.

Geldzaken

In Ghana wordt er betaald met Ghanese cedi (GHS). Bekijk de huidige wisselkoers op de website van XE (van Euro naar Ghanese cedi).

Zorg ervoor dat je altijd cash bij hebt, en best zo klein mogelijke biljetten. Vaak kunnen lokale handelaars niet teruggeven op 100 of 200 cedis.

In grote steden kan je geld afhalen aan een ATM. Dat geldt niet zo voor de kleinere en afgelegen dorpen, voorzie dus altijd cash wanneer je de grootsteden verlaat. Wanneer je een Ghanese simkaart hebt kan je jezelf geld overschrijven op je nummer, en deze aan een standje inwisselen voor cash geld. Vraag hiervoor best uitleg aan een lokaal persoon.

Het is gebruikelijk om te tippen in Ghana wanneer je zélf om een service hebt gevraagd. Zeker in het toerisme, waar de werkers gebonden zijn het seizoen. Voor hen is een fooi een aanvulling op het lage loon. Houdt dus altijd een extraatje over om op het einde van je trip je reisbegeleider te bedanken.

Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Geen idee hoeveel een reis naar dit land zou kosten? Neem dan zeker een kijkje bij Where and When. Je vindt er schattingen van reisbudgetten voor bijna elk land.

Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.

Transport

Er zijn geen internationale treinverbindingen met Ghana. Bussen zijn er wel. Zo is er de bus van Lago naar Accra, en zijn er ook busverbindingen met Burkina Faso. Verbindingen per boot zijn er niet.

Alle internationale vluchten komen aan op de luchthaven van Accra (ACC).

Verplaatsingen binnen Ghana doe je best met de bus of met de auto. Een goedkoop alternatief zijn de 'tro-tros', meestal oude minibusjes of camionets die omgebouwd zijn om zo veel mogelijk mensen en bagage te vervoeren. Ze zijn niet erg comfortabel, maar een goeie manier om locals te ontmoeten, en vaak de enige optie op het platteland. Voor kortere verbindingen zijn taxi's een goeie optie, al let je er dan best op dat je de prijs op voorhand vastlegt. Treinverbindingen zijn erg schaars, maar in opmars.

Er zijn veel manieren om naar Ghana te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. Denk eraan dat het vliegtuig nooit de meest duurzame manier van reizen is. Er zijn vrijwel altijd alternatieven, zoals de trein, de bus, de boot of de auto. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger.

Met de trein

Ook als het over verre reizen gaat is het vliegtuig niet de enige optie. Voor informatie en advies over treinreizen naar en in verschillende landen kan je terecht op de treinblog The Man in Seat Sixty-One. Treinroutes vinden kan met behulp van de website van Railcc.

Met de boot

Zowel voor nabijgelegen als verre bestemmingen kan je ook de boot nemen. Meer uitleg over reizen per ferry, passagierschip en cargoschip vind je op de website van Wikivoyage. Met de nodige voorzichtigheid kan je ook gebruik maken van een van de websites die helpen om te liften met de boot.

Met de auto

Om reizen met de auto te plannen is er ViaMichelin. Daarmee kan je niet enkel de route uitstippelen, maar ook de kosten van tolwegen en brandstof berekenen (en minimaliseren). Nog vragen over het internationaal rijbewijs? Dan is er de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:

Praktisch

Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.

Reisstekkers

Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.

Voor Ghana heb je een reisstekker type D en G nodig.

GSM en internet

Dit land is geen deel van de Europese Unie, dus is het waarschijnlijk erg duur om er een Belgisch gsm-abonnement te gebruiken. Om er toch te kunnen bellen en mobiele data te gebruiken kan je een lokale simkaart kopen, of een speciale reis-simkaart gebruiken.

Simkaarten kun je bijna overal kopen. Er zijn vele standjes van de providers (MTN, Tigo, Airtel, Glo of Vodafone) aan de kant van de straat in kleine dorpen of kantoren in de grote steden. Vraag naar het meest interessante plan voor jou als reiziger. Ga desnoods verschillende providers af en kies dan de voordeligste. MTN en Vodafone zijn aan te raden.

Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.

Kledij

Qua kledij voorzie je best lichte kleding en open schoenen, het wordt namelijk tropisch warm met temperaturen van 25 tot 37 graden. Mannen kunnen in feite dragen waar ze zin in hebben. Voor vrouwen raden we aan om je bovenbeen bedekt te houden en croptops thuis te laten. Indien je zichtbare tatoeages hebt, kan je je aan wat reactie verwachten. Indien je beslist om een religieuze plek te zoeken voorzie je best iets om je deftig en volledig bedekt te kleden.

Act local

Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ghana is een religieus land. Er is een mooie harmonie tussen het Christendom, de Islam en traditionele religies. Het Christendom overheerst het land, als gevolg van de kolonisatie.

In Ghana zal je het meteen opvallen dat de meeste mensen uit plastieken zakjes drinken. Deze zijn véél goedkoper dan plastieken flesjes. Kraantjeswater is niet drinkbaar. Jammer genoeg wordt het afval (waaronder de vele zakjes) verbrand, waardoor je soms met toxische en stinkende geuren geconfronteerd wordt.

Jolof reist, Banku, Fufu en gegrilde tilapia zijn de meest voorkomende gerechten.

Qua taal geraak je rond met Engels. Alleen is het Ghanees Engels soms een tikkeltje anders. Je zult vaak “bossu”, “chairman” en/of “charlie” horen. Met deze aanspreking adresseer je gewoonlijk je maat.

Nog enkele zaken die af te raden zijn:

Er is weinig tot geen tolerantie voor uitingen van homofilie. Dit kan zelf tot geweld toe uitlopen.

Koop geen soft of hard drugs! Het zijn vaak verkopen in scene gezet om de witte reiziger te kunnen afpersen.

Roken is not done in Ghana, zeker als vrouw. De waarden en normen voor vrouwen zijn anders dan in België en dat dienen wij te respecteren.

Ghana is misschien wel een veilig land voor de Afrikaanse normen, toch moet je goed oppassen voor zakkenrollers en bepaalde regio’s die je in het donker beter vermijdt.

Wanneer je een dorp wil bezoeken meld je je even bij de chairman/chief en vraag hen om toestemming. Neem ook een klein geschenk mee, bijvoorbeeld een zakcent of een fles sterke drank. Vraag desnoods eens rond voor advies voor je geschenk. Dit hangt af van plek tot plek.

Wist je dit al over Ghana?

  • Ghana was het eerste land van het Afrikaanse continent dat zich vrij brak van koloniale heerschappij. (meer hierover: simplybyjoy.com/ghana-independence-day/).
  • Het land bestaat uit verschillende regio’s met elk een eigen etnische groep. De grootste etniciteit in Ghana is de Akan.
  • We kunnen allemaal een voorbeeld nemen van Ghana: verschillende religies leven vredevol samen.
  • Maak geen long-term plannen. Ghanezen zijn geen planners, ze leven van dag tot dag. Je kan dus best de dag ervoor een afspraak inplannen, of zelfs de dag zelf.
  • Ga er niet van uit dat je Ghanese vrienden/kennissen/… op tijd zullen zijn. Reken minstens 20 minuten bij het afgesproken uur.

Welke lokale evenementen en festiviteiten kan je bijwonen in Ghana?

  • Independence Day (6 maart): Accra is dan de place to be
  • Pasen (april): omdat Ghana zo een religieus land is, is Pasen een belangrijk evenement
  • Valentijn (14 februari): er wordt veel aandacht geschonken aan Valentijn. Hét moment om een nieuw lief te zoeken in de lokale bar (die waarschijnlijk propvol zal zijn).
  • Ramadam (varieert van jaar tot jaar): Moslims doen mee aan Ramadam. Houd hier rekening mee.