
In 't kort
Een trektocht in de bergen, een fietstocht in Normandië, een romantische trip naar Parijs, flaneren langs de Middellandse Zee, kamperen, raften, klimmen, mountainbiken,… Frankrijk heeft ontelbare mogelijkheden voor een onvergetelijke reis.
Wil je meer weten over Frankrijk als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Frankrijk. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de officiële toerismewebsite van Frankrijk helpt je verder op weg.
Reisadviezen & gezondheid
Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Frankrijk kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.
Kijk ook zeker eens op de website van het Tropisch Instituut of bij de internationale website van Centra voor Ziektebestrijding en -preventie om na te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en met welke gezondheidsrisico's je rekening moet houden.
Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.
Reisdocumenten
Dit land maakt deel uit van het Europese Schengengebied. Normaal gezien kan je hier vanuit België dus vrij heen reizen zonder dat je een visum nodig hebt.
De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Frankrijk. Ook de officiële toerismewebsite van Frankrijk kan je hierbij helpen.
Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.
Geldzaken
In Frankrijk wordt er betaald met Euro (EUR).
Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Geen idee hoeveel een reis naar dit land zou kosten? Neem dan zeker een kijkje bij Where and When. Je vindt er schattingen van reisbudgetten voor bijna elk land.
Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.
Transport
Transport naar Frankrijk
Er zijn veel manieren om naar Frankrijk te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. Denk eraan dat het vliegtuig nooit de meest duurzame manier van reizen is. Er zijn vrijwel altijd alternatieven, zoals de trein, de bus, de boot of de auto. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger.
Met de trein
Snel met de trein naar Frankrijk, dat kan per Eurostar en TGV. Niet alleen Parijs is goed per trein bereikbaar, maar ook Zuid-Frankrijk is gemakkelijk per trein bereikbaar. Vanuit Brussel rijden er dagelijks meerdere TGV's naar diverse bestemmingen in Frankrijk. Ook binnen Frankrijk kan je gebruik maken van het snelle TGV-netwerk. Ouigo is een lagekostenalternatief voor de TGV (vanuit Tourcoing).
Met de bus
Ook met de bus bol je comfortabel en relatief goedkoop naar Frankrijk. Ons dossier over busverbindingen in Europa geeft een volledig overzicht. Een lijst van opstapplaatsen en een overzicht van alle maatschappijen per land en van alle landen per maatschappij maken het zoeken makkelijker. Daarnaast geven we je ook enkele praktische tips over internationale verplaatsingen met de bus.
Met de auto
Frankrijk heeft een zeer goed ontwikkeld wegennet. Veel reizigers maken gebruik van de tolwegen, die als "péage" staan aangeduid op de verkeersborden. Bij het uitstippelen van je route is het belangrijk om daar rekening mee te houden. Informatie over de toltarieven en verkeersinformatie vind je terug op de website van de ASFA, de overkoepelende organisatie van de verschillende tolwegexploitanten in Frankrijk.
Met de ViaMichelin-routeplanner kan je begin- en eindpunt van je reis invoeren. Naast een overzichtelijke routebeschrijving zie je ook hoeveel tol je moet betalen. Je kan hierbij onder andere aangeven of je gebruik wilt maken van de tolwegen of de tolwegen wilt vermijden.
Als je ervoor kiest de tolwegen te vermijden, omdat je bijvoorbeeld liever geen tolkosten betaalt of omdat je simpelweg wat meer van de omgeving wilt zien, dan kan je terecht op het uitgebreide netwerk van nationale wegen, departementale wegen en lokale wegen.
Nog twee handige links:
www.bison-fute.equipement.gouv.fr: Uitvoerige informatie over het wegennet, onder meer wegenwerken.
www.infotrafic.com: Actuele verkeersinformatie.
Transport in Frankrijk
Met de trein
In Frankrijk moet je je ticket op het perron te ‘knippen’. Ga op zoek naar de gele automaatjes en stop daar je ticket in. Niet vergeten! Zo valideer je je ticket, in het Frans heet dat ‘composter vôtre ticket’. Alle informatie over dienstregelingen vind je op de website van de Franse Spoorwegen.
Met de bus
In Frankrijk verzorgen verschillende bedrijven het lokale busvervoer. Op www.transbus.org/reseaux/ staat een mooi overzicht met kaart.
Met de auto
Als je met de auto naar Frankrijk rijdt, kan je best op de hoogte zijn van de wijzigingen die regelmatig plaatsvinden in de Franse verkeersregelingen. Zo zijn flitspaalverklikkers in het navigatiesysteem verboden. Daarnaast is men vanaf 1 juli 2012 verplicht om twee alcoholtesters in de auto te hebben. En het maximale toegestane percentage alcohol in het bloed is 0,5 promille.
Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:
Praktisch
Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.
Reisstekkers
Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.
Voor Frankrijk is geen andere stekker nodig.
GSM en internet
Dit land maakt deel uit van de EU, dus je kan er normaal gezien je Belgische gsm-abonnement blijven gebruiken zonder extra roamingkosten.
Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.
Act local
Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.