
In 't kort
Braadwursten, oktoberfesten, lederhosen en helaas een beladen geschiedenis: het zijn clichés die iedereen wel kent. Maar het land is zoveel meer. Duitsland is een plezier om op reis te gaan, en heeft eigenlijk voor ieder wat wils. Zo zijn er de drukke en culturele steden als München en Berlijn, maar voor mensen die natuur willen is er de Moezel en het Zwarte Woud.
Wil je meer weten over Duitsland als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Duitsland. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de officiële toerismewebsite van Duitsland helpt je verder op weg.
Reisadviezen & gezondheid
Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Duitsland kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.
Kijk ook zeker eens op de website van het Tropisch Instituut of bij de internationale website van Centra voor Ziektebestrijding en -preventie na te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en met welke gezondheidsrisico's je rekening moet houden.
Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.
Reisdocumenten
Dit land maakt deel uit van het Europese Schengengebied. Normaal gezien kan je hier vanuit België dus vrij heen reizen zonder dat je een visum nodig hebt. Meer dan een identiteitskaart heb je niet nodig. Kinderen onder de 12 hebben ook een Kids-ID nodig. Vergeet ook niet om een Europese Ziekteverzekeringskaart mee te nemen.
De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Duitsland. Ook de officiële toerismewebsite van Duitsland kan je hierbij helpen.
Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.
Geldzaken
In Duitsland wordt er betaald met Euro (EUR).
De prijzen in Duitsland vallen te vergelijken met die in België. Hoe dichter je echter bij de toeristische steden komt, hoe duurder alles wordt. Als je een beetje zoekt kan je ook zeer goedkope accommodatie vinden, al kan het dan ook wel van mindere kwaliteit zijn. Over het algemeen kan je echt goedkoop reizen naar Duitsland
Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Geen idee hoeveel een reis naar dit land zou kosten? Neem dan zeker een kijkje bij Where and When. Je vindt er schattingen van reisbudgetten voor bijna elk land.
Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.
Transport
Er zijn veel manieren om naar Duitsland te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. Denk eraan dat het vliegtuig nooit de meest duurzame manier van reizen is. Er zijn vrijwel altijd alternatieven, zoals de trein, de bus, de boot of de auto. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger.
Transport naar Duitsland
Met de trein
De trein is het ideale vervoersmiddel om te reizen in Europa. Ook voor Duitsland is de trein erg handig. Zo kan je vanuit Brussel naar Duitsland met de ICE-sneltrein. Die rijdt 4 keer per dag tussen Brussel en Luik naar Aken, Keulen en eindbestemming Frankfurt. Vanuit deze Duitse steden kan je overstappen naar een andere stad in Duitsland.
De NMBS heeft één grensoverschrijdend treintraject vanuit België: een L-trein die de stad Aachen verbindt met Verviers Centraal en vervolgens doorrijdt naar Spa-Géronstère. Om die trein te nemen vanuit Gent, Brussel of Luik stap je best over in Verviers Centraal.
Een handig overzicht van treinverbindingen vind je in ons dossier over nachttreinen in Europa. Voor informatie en advies over treinreizen naar en in verschillende landen kan je terecht op de treinblog The Man in Seat Sixty-One. Treinroutes vinden kan met behulp van de website van Railcc. In Europa is de website van Deutsche Bahn dé tool om treinreizen te plannen. Voor meer informatie over het boeken van treintickets in Europa kan je terecht bij Back on Track. Daar vind je ook een handige kaart van het netwerk van nachttreinen in Europa.
Met de bus
Er zijn veel maatschappijen die een vaste verbinding hebben naar Duitsland. Ons dossier over busverbindingen in Europa geeft een overzicht. Een lijst van opstapplaatsen en een overzicht van alle maatschappijen per land en van alle landen per maatschappij maken het zoeken makkelijker. Daarnaast geven we je ook enkele praktische tips over internationale verplaatsingen met de bus.
Met de boot
Duitsland is goed verbonden via ferry's met haar noorderburen. Ook vanuit België geraak je met de boot tot in Duitsland, maar dan neem je wel een grote omweg.
Ferry's vinden is soms een uitdaging. Een uitgebreid overzicht vind je in ons dossier over ferry's in Europa, maar ook de websites van Direct Ferries en Ferry GoGo kunnen je zoektocht wat eenvoudiger maken. Voor routes van ferry's in Europa is er een kaart op de website van de Europese Commissie.
Met de auto
Duitsland is zeer vlot bereikbaar vanuit België met de auto. Je kan via Luik naar Maastricht en dan naar Keulen rijden. In zo'n anderhalf uur sta je dan in Keulen. Er is ook de mogelijkheid om via de Oostkantons (Eupen – Malmedy) naar Duitsland te rijden.
Om reizen met de auto te plannen is er ViaMichelin. Daarmee kan je niet enkel de route uitstippelen, maar ook de kosten van tolwegen en brandstof berekenen (en minimaliseren). Nog vragen over het internationaal rijbewijs? Dan is er de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.
Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:
Transport in Duitsland
Met de trein
Net als het weggennetwerk is het spoornetwerk ook van zeer goede kwaliteit. De treinen zijn meestal stipt op tijd. Er zijn uitstekende verbindingen tussen de grote steden en regio’s. Let wel op: soms zit het wat ingewikkeld in elkaar. Maar al de nodige informatie staat meestal op de tickets en reserveringsformulieren.
Op de website van Deutsche Bahn (DB), de nationale spoorwegmaatschappij, kan je treinroutes vinden en tickets kopen.
Met de bus, tram en metro
Wanneer je in een Duitse grootstad bent is het nemen van de bus, tram of metro zeker aan te raden. De netwerken hiervoor zijn goed uitgebouwd waardoor je met gemak overal kan geraken waar je moet zijn. Meestal is het ook best betaalbaar, dankzij dagtickets. Net zoals in België moet je wel opletten tot hoe laat er wordt gereden. Tram- en metroverbindingen worden ‘s nachts vaak vervangen door busverbindingen, waardoor je ook ’s nachts overal kan geraken.
Elke stad heeft haar eigen maatschappij voor bus, tram en metro: de BVG in Berlijn, de VBN in Bremen, de VRS in Bonn, de VRR in Dortmund en Düsseldorf, de RMV in Frankfurt am Main, de HVV in Hamburg, de KVB in Keulen en de MVV in München.
Liften
In Duitsland kan er zeker gelift worden. Toch is het er wat in de “vergeetput” geraakt. Mensen maken wel steeds meer gebruik van kostendelend rijden of georganiseerd reizen. In elke stad vind je een "mitfahrzentrale" terug, een Duitse "liftcentrale". De mensen die toch liften kunnen meestal snel een lift krijgen.
Praktisch
Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.
Reisstekkers
De Duitste stopcontacten zijn die van type F, en dus compatibel met Belgische stekkers.
Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.
GSM en internet
Dit land maakt deel uit van de EU, dus je kan er normaal gezien je Belgische gsm-abonnement blijven gebruiken zonder extra roamingkosten.
Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.
Act local
Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Wist je dit al over Duitsland?
- In Duitsland zijn heel wat sprookjeskastelen. Zo staat de Sababurg in het Reinhardwald in Hessen bekend als het kasteel van Doornroosje. Dit is nu een ruïne. Ook Schloss Neuschwanstein uit Beieren is heel beroemd. Het stond model voor het kasteel van Doornroosje in de film van Walt Disney. Daarom noemt men het vaak het kasteel van Walt Disney.
- Tijdens feesten dragen mensen typische klederdracht. Iedere streek heeft zo zijn eigen kostuum. In Beieren in het zuiden dragen de vrouwen meestal een kanten muts en een Dirndl, het typische Duitse kleedje. De mannen dragen Lederhosen, een korte leren broek met plat stukje en bretellen. In Gutach, een stadje in het Zwarte Woud dragen de vrouwen een hoedje met daarop rode bollen.
- In ieder Duits café vind je aan de muur een uittreksel van het Jugendschutzgesetz, waarin onder andere staat vermeld op welke leeftijd je bier, wijn of sterke drank kunt krijgen.