
In 't kort
Denemarken wordt ook wel eens het gelukkigste land ter wereld genoemd. Het land heeft een zeer rijke cultuur, maar ook de natuur is echt de moeite. Het is bovendien zeer goed geschikt om te fietsen en te wandelen. Ook de vele UNESCO werelderfgoedsites verspreid over het land zijn zeker de moeite waard om te bezoeken.
Wil je meer weten over Denemarken als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Denemarken. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de officiële toerismewebsite van Denemarken helpt je verder op weg.
Reisadviezen & gezondheid
Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Denemarken kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.
Kijk ook zeker eens op de website van het Tropisch Instituut of bij de internationale website van Centra voor Ziektebestrijding en -preventie om na te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en met welke gezondheidsrisico's je rekening moet houden.
Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.
Reisdocumenten
Dit land maakt deel uit van het Europese Schengengebied. Normaal gezien kan je hier vanuit België dus vrij heen reizen zonder dat je een visum nodig hebt. Meer dan een identiteitskaart heb je niet nodig. Ook kinderen onder de 12 jaar nemen best een Kids-ID mee.
De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Denemarken. Ook de officiële toerismewebsite van Denemarken kan je hierbij helpen.
Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.
Geldzaken
In Denemarken wordt er betaald met Deense kroon (DKK). Bekijk de huidige wisselkoers op de website van XE (van Euro naar Deense kroon).
Denemarken is over het algemeen veel duurder dan België, vooral in grote steden als Copenhagen. Er worden ook hoge belastingen geheven op alcohol en tabak.
Betalen met kaart is min of meer de norm in Denemarken, al wordt er ook nog cash gebuikt. Geld afhalen zal je dus niet vaak moeten doen, en is meestal ook geen probleem.
Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Geen idee hoeveel een reis naar dit land zou kosten? Neem dan zeker een kijkje bij Where and When. Je vindt er schattingen van reisbudgetten voor bijna elk land.
Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.
Transport
Er zijn veel manieren om naar Denemarken te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. Denk eraan dat het vliegtuig nooit de meest duurzame manier van reizen is. Er zijn vrijwel altijd alternatieven, zoals de trein, de bus, de boot of de auto. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger.
Transport naar Denemarken
Met de trein
De trein is het ideale vervoersmiddel om te reizen in Europa. Hoewel er geen rechtstreekse verbindingen naar Denemarken zijn, kan je wel met de (slaap)trein naar Copenhagen vanuit Hamburg of Berlijn. Betere treinverbindingen zouden op komst moeten zijn.
Een handig overzicht vind je in ons dossier over nachttreinen in Europa. Voor informatie en advies over treinreizen naar en in verschillende landen kan je terecht op de treinblog The Man in Seat Sixty-One. Treinroutes vinden kan met behulp van de website van Railcc. In Europa is de website van Deutsche Bahn dé tool om treinreizen te plannen. Voor meer informatie over het boeken van treintickets in Europa kan je terecht bij Back on Track. Daar vind je ook een handige kaart van het netwerk van nachttreinen in Europa.
Met de bus
Ook met de bus bol je comfortabel en relatief goedkoop door Europa. Tussen België en Denemarken zijn er veel busroutes beschikbaar. Ons dossier over busverbindingen in Europa geeft een overzicht. Een lijst van opstapplaatsen en een overzicht van alle maatschappijen per land en van alle landen per maatschappij maken het zoeken makkelijker. Daarnaast geven we je ook enkele praktische tips over internationale verplaatsingen met de bus.
Met de boot
Zowel voor nabijgelegen als verre bestemmingen kan je ook de boot nemen. Tussen Denemarken en Duitsland zijn er enkele ferryroutes. Er zijn ook veel ferry's die de verbinding maken met andere Scandinavische landen.
Meer uitleg over reizen per ferry, passagierschip en cargoschip vind je op de website van Wikivoyage. Met de nodige voorzichtigheid kan je ook gebruik maken van een van de websites die helpen om te liften met de boot.
Ferry's vinden is soms een uitdaging. Een uitgebreid overzicht vind je in ons dossier over ferry's in Europa, maar ook de websites van Direct Ferries en Ferry GoGo kunnen je zoektocht wat eenvoudiger maken. Voor routes van ferry's in Europa is er een kaart op de website van de Europese Commissie.
Met de auto
De afstand tussen Brussel en Copenhagen langs Nederland en Duitsland is zo'n 1000 kilometer. Met de auto doe je er ongeveer 10u over.
Om reizen met de auto te plannen is er ViaMichelin. Daarmee kan je niet enkel de route uitstippelen, maar ook de kosten van tolwegen en brandstof berekenen (en minimaliseren). Nog vragen over het internationaal rijbewijs? Dan is er de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.
Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:
Transport in Denemarken
Met de trein
Het treinnetwerk in Denemarken is goed uitgebouwd met regelmatige verbindingen. DSB, de nationale spoorwegen, biedt vier soorten treinen aan: IC (intercity), DSB 1 (eerste klasse), Intercity Lyn (hetzelfde als intercity, maar met minder stops), IR (interregio; eerder lokale treinen). Het is aangeraden je stoelen op voorhand te reserveren als je in groep en/of met bagage reist. Tickets kopen kan via de website van DSB, of via hun app.
Met de bus
Er is een uitgebreid lokaal busnetwerk in Denemarken, uitgebaat door lokale maatschappijen. Ook internationale maatschappijen zoals Eurolines en Flixbus hebben routes in Denemarken.
Met de boot
Om de vele eilanden in Denemarken te bereiken zijn er een overvloed aan ferryroutes beschikbaar, en evenveel lokale rederijen. Zeilen is ook een populaire bezigheid in het land.
Met de auto
De kwaliteit van de wegen is vergelijkbaar met die van bij ons. De wegen zijn goed geasfalteerd en ook goed bewegwijzerd. Denen rijden net zoals Belgen aan de rechterkant van de weg. De tankstations verkopen zowel, benzine en diesel als LPG. Ook zijn ze uitgerust met alle faciliteiten zoals toiletten, restaurants en winkeltjes.
Het is overdag wettelijk verplicht om je koplampen te laten branden bij het autorijden. Een alcoholgehalte hoger dan 0,5 promille is ook strafbaar voor bestuurders.
Praktisch
Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.
Reisstekkers
In Denemarken worden stopcontacten van type E en K gebruikt. Belgische stekkers zijn dus geen probleem, al kan het mogelijk zijn dat je daarmee geen aarding hebt.
Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.
GSM en internet
Dit land maakt deel uit van de EU, dus je kan er normaal gezien je Belgische gsm-abonnement blijven gebruiken zonder extra roamingkosten.
Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.
Ben je vegetariër?
Als vegetariër kun je in Denemarken over het algemeen goed eten vinden, vooral in steden zoals Kopenhagen en Aarhus. De meeste restaurants hebben vegetarische opties en er zijn steeds meer vegetarische eetgelegenheden. In supermarkten heb je een grote keuze aan vegetarische producten zoals vleesvervangers, tofu, en verse groenten en fruit. In kleinere steden en landelijke gebieden zijn de opties mogelijk wat beperkter, maar het is nog steeds goed mogelijk om als vegetariër in Denemarken te eten.
Voor meer informatie over vegetarische opties kun je terecht op de HappyCow website.
Kledij
Het klimaat in Denemarken is gelijkaardig aan het onze. Regen kan vaak voorkomen, ook onverwacht, dus is het geen slecht idee om een goeie regenjas mee te nemen. In de winter en de tussenseizoenen is het wel kouder dan België; breng dus warme kleren mee.
Act local
Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Wist je dit al over Denemarken?
- Deens is een erg moeilijke taal om te leren. Gelukkig kunnen de meeste Denen goed Engels en/of Duits.
- Groenland is deel van het Koninkrijk Denemarken.
- Denemarken telt 406 eilanden, al zijn er maar zo'n 70 bewoond.