Image
Torens van kerken en moskeeën boven de daken van Plovdiv, een stad tussen de groene heuvels in Bulgarije

Bulgarije

In 't kort

Tussen de adembenemende gebergten en de gouden stranden broeien de steden van het nachtleven en de kunst. Met een verleidelijke natuur en indrukwekkende geschiedenis zijn onvergetelijke avonturen in Bulgarije gegarandeerd. De ellenlange zandstranden van de Zwarte Zee en het prachtige weer lokken iedere zomer opnieuw vele toeristen naar de resorts van Bulgarije. 

De Bulgaren die meer landinwaarts wonen trekken naar de kustregio door de verfrissende zeebriesjes en de kilometerslange turquoise kleurende wateren. Aan de kust heb je twee grote steden, Varna en Burgas, die net buiten de stedelijke zone prachtige stranden hebben en zeker niet onderdoen voor de stranden van de resorts. Als de zonnige stranden je teveel worden kan je de bergen intrekken. Je vindt in Bulgarije zelf skigebieden.

Van alle landen in Oost-Europa is Bulgarije wellicht het meest mysterieuze en meteen een van de laatste terra incognita van Europa. Het land vormt door zijn ligging een natuurlijke brug tussen Oost en West, Noord en Zuid. Hoewel Bulgarije niet wonderbaarlijk groot is (1,5 keer België en Nederland samen), heeft het toch altijd een mengelmoes van diverse beschavingen, talen en culturen gekend. Het landschap wordt gevormd door een cocktail van bergen, naaldbossen, groen, vruchtbare vlakten, rivieren, meren en afgelegen valleien waar typische dorpen en kloosters zich schuilhouden. 

Wil je meer weten over Bulgarije als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Bulgarije. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de officiële toerismewebsite van Bulgarije helpt je verder op weg.

Reisadviezen & gezondheid

Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Bulgarije kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.

Kijk ook zeker eens op de website van het Tropisch Instituut of bij de internationale website van Centra voor Ziektebestrijding en -preventie om na te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en met welke gezondheidsrisico's je rekening moet houden.

Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.

Reisdocumenten

Sinds 1 januari 2025 maakt Bulgarije deel uit van de Schengenlanden.  Een identiteitskaart volstaat om naar het land te reizen.

Kinderen onder de 12 jaar moeten Kids-ID hebben. Een paspoort is aanbevolen, zeker voor kinderen die niet met beide ouders reizen.

De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Bulgarije. Ook de officiële toerismewebsite van Bulgarije kan je hierbij helpen.

Heb je een visum nodig? Er zijn veel privébedrijven die de verwerking van visumaanvragen aanbieden. Die zijn meestal wel heel wat duurder. Om de prijs te drukken, volg je dus best de officiële procedure voor visumaanvragen.

Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.

Geldzaken

In Bulgarije wordt er betaald met Bulgaarse lev (BGN). Bekijk de huidige wisselkoers op de website van XE (van Euro naar Bulgaarse lev).

In Bulgarije wordt bijna alles cash betaald, houdt hier dus rekening mee. Gepast betalen is ook aan te raden.

In de straatbeelden zie je steeds meer bankautomaten opduiken, maar het is niet aan elke automaat mogelijk om met je Belgische bankkaart geld af te halen. Het is ook voordeliger om grotere sommen geld af te halen, want de kost op afhaalbeurten die door de lokale bank aangerekend wordt kan toch oplopen. Rechtstreeks met de kaart betalen blijft moeilijk.

Ook handig is de ISIC (International Student Identity Card): een wereldwijd erkende studenten ID-kaart voor universiteits- en hogeschoolstudenten. Met je ISIC geniet je als student van zowat 40.000 kortingen op verschillende producten en services in eigen land en het buitenland. Je kan ze online bestellen via hun website of binnenspringen bij een lokaal Connections- of Airstop-kantoor.

Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Geen idee hoeveel een reis naar dit land zou kosten? Neem dan zeker een kijkje bij Where and When. Je vindt er schattingen van reisbudgetten voor bijna elk land.

Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.

Transport

Er zijn veel manieren om naar Bulgarije te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. Denk eraan dat het vliegtuig nooit de meest duurzame manier van reizen is. Er zijn vrijwel altijd alternatieven, zoals de trein, de bus, de boot of de auto. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger.

Transport naar Bulgarije

Met de trein

De trein is het ideale vervoersmiddel om te reizen in Europa. Je kan ook met de trein naar Bulgarije, al ben je dan zo'n 38u onderweg. De beste route met de trein is van Brussel naar Frankfurt. In Frankfurt heb je een verbinding naar Wenen. Daar is een verbinding naar Belgrado, waar je de trein naar Sofia kan nemen.

Een handig overzicht vind je in ons dossier over nachttreinen in Europa. Voor informatie en advies over treinreizen naar en in verschillende landen kan je terecht op de treinblog The Man in Seat Sixty-One. Treinroutes vinden kan met behulp van de website van Railcc. In Europa is de website van Deutsche Bahn dé tool om treinreizen te plannen. Voor meer informatie over het boeken van treintickets in Europa kan je terecht bij Back on Track. Daar vind je ook een handige kaart van het netwerk van nachttreinen in Europa.

Met de bus

Ook met de bus bol je comfortabel en relatief goedkoop door Europa. Er zijn busmaatschappijen die naar Bulgarije rijden, maar het is wel een lange rit. Zo is er Union Ivkoni, die rechtstreeks vanuit Brussel rijden. Ons dossier over busverbindingen in Europa geeft een overzicht. Een lijst van opstapplaatsen en een overzicht van alle maatschappijen per land en van alle landen per maatschappij maken het zoeken makkelijker. Daarnaast geven we je ook enkele praktische tips over internationale verplaatsingen met de bus.

Met de boot

Zowel voor nabijgelegen als verre bestemmingen kan je ook de boot nemen. Meer uitleg over reizen per ferry, passagierschip en cargoschip vind je op de website van Wikivoyage. Met de nodige voorzichtigheid kan je ook gebruik maken van een van de websites die helpen om te liften met de boot.

Ferry's vinden is soms een uitdaging. Een uitgebreid overzicht vind je in ons dossier over ferry's in Europa, maar ook de websites van Direct Ferries en Ferry GoGo kunnen je zoektocht wat eenvoudiger maken. Voor routes van ferry's in Europa is er een kaart op de website van de Europese Commissie.

Met de auto

Je kan met de auto naar Bulgarije, maar dit is een lange tocht van zo’n 2200 kilometer. De beste reisroute is: Keulen – Limburg an der Lahn – Frankfurt am Main – Würzburg – Nürnberg – Regensburg – Wels – Graz –
Maribor – Zagreb – Belgrado – Nis – Sofia.

Om reizen met de auto te plannen is er ViaMichelin. Daarmee kan je niet enkel de route uitstippelen, maar ook de kosten van tolwegen en brandstof berekenen (en minimaliseren). Nog vragen over het internationaal rijbewijs? Dan is er de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:

Transport in Bulgarije

Met de trein

Hoewel de plaatselijke bevolking het liefst gebruik maakt van de bus, is het spoorwegennet goed ontwikkeld. Je hebt er drie soorten treinen: expressen (op deze trein is reserveren verplicht), "barz" of sneltreinen en "patnitcheski" of stoptreinen. Een treintickets kopen en plaatsen reserveren kan in de treinstations of in de kantoren van de nationale spoorwegmaatschappij (Rila). 

Als je van de hoofdstad Sofia naar de Zwarte Zee reist kan je beter een nachttrein nemen. De rit duurt zo’n 7 à 8 uur en kan je zo rustig in een slaapwagon doorbrengen. De prijzen voor deze trein zijn niet veel duurder dan een gewoon ticket. Op slaaptreinen zijn er wel enkele regels die zeker moeten nageleefd worden: meisjes bij meisjes en jongens bij jongens. Enkel voor gehuwde koppels worden er uitzonderingen gemaakt. 

Met de bus

Met de bus reizen door Bulgarije is goedkoop. Alle hoeken van het land zijn te bereiken met de bus. In de hoofdstad Sofia zijn er vier stations. Een daarvan is een centraal station, waaruit de meeste bussen vertrekken. Op het platteland is het al wat moeilijker om de dienstregelingen te weten te komen. Om zeker van je stuk te zijn ga je best naar de dichtstbijzijnde busstations. 

Lijnbussen zijn traag en houden in elk dorpje halt. Meer en meer zie je privémaatschappijen. Hun bussen zijn wat sneller, comfortabeler en niet veel duurder. 

Het wordt aangeraden om in de ochtend te reizen, zo vermijd je drukte, warmte en kan je meer vertrouwen op het halen van je aansluitingen. De meeste bussen vertrekken ook ’s ochtends of vlak na de middag. 

In de steden langs de Zwarte Zee kan je je verplaatsen met twee soorten bussen, namelijk staatsbussen en minibussen (zeven tot dertien zitplaatsen). De prijzen zijn dezelfde als de lijnbussen.

Met de auto

Het gemakkelijkste transportmiddel van allemaal. Als je met een terreinwagen rijdt kan je alle wegen verkennen, ook de plattelandswegen. Met de eigen auto reizen biedt wel een grote moeilijkheid: de wegwijzers zijn in het cyrillische schrift. Hier en daar vind je wel eens tweetalige borden, maar deze zijn nog maar net aan hun opmars begonnen. Het is handig om wegenkaarten in twee alfabetten aan te schaffen (bij het NGI bijvoorbeeld). Een kaart in het cyrillisch is nodig om te vergelijken met een kaart in ons alfabet, vooral om de namen van steden te herkennen op de borden langs de wegen. Je kan ook het cyrillisch alfabet leren (het is niet zo moeilijk als het lijkt). 

In Bulgarije moet je een nationaal rijbewijs, een inschrijvingsbewijs en groene kaart kunnen voorleggen. 

Praktisch

Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.

Reisstekkers

De stopcontacten in Bulgarije zijn van type F, en dus compatibel met Belgische stekkers. Een reisstekker heb je dus niet nodig.

Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.

GSM en internet

Dit land maakt deel uit van de EU, dus je kan er normaal gezien je Belgische gsm-abonnement blijven gebruiken zonder extra roamingkosten.

Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.

Act local

Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wist je dit al over Bulgarije?

  • Als je brood voor je gerecht wil eten, moet je het vragen en wordt het apart van het menu gerekend.
  • Ja-knikken = 'nee' en nee-schudden = 'ja'