
In 't kort
Bosnië, ook wel “the heart-shaped land” genoemd, is een van de laatste landen in Europa waar je nog niet zoveel sporen aantreft van toerisme. Na de Balkanoorlog in de jaren ’90 is het land aan een wederopbouw bezig. Je ziet echter nog veel sporen die verwijzen naar die periode.
Dit land is een goede combinatie van natuur en cultuur. Het is zeker en vast de moeite waard om te bezoeken als je bijvoorbeeld op reis bent in Kroatië en je hebt een paar dagen vrij. Mensen die langer blijven in Bosnië zullen op slag verliefd worden op de adembenemende natuur en prachtige meren.
De gastvrije lokale bevolking zal je zeker aanzetten om bijvoorbeeld samen met hen een maaltijd te nuttigen of een kopje thee of koffie met hen te drinken.
Wil je meer weten over Bosnië en Herzegovina als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Bosnië en Herzegovina. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de toerismewebsite van Bosnië en Herzegovina helpt je verder op weg.
Reisadviezen & gezondheid
Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Bosnië en Herzegovina kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.
Kijk ook zeker eens op de website van het Tropisch Instituut of bij de internationale website van Centra voor Ziektebestrijding en -preventie na te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en met welke gezondheidsrisico's je rekening moet houden.
Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.
Reisdocumenten
Dit land maakt geen deel uit van het Europees Schengengebied, maar een identiteitskaart volstaat. Kinderen onder de 12 jaar moeten Kids-ID hebben. Verkrijgbaar bij de gemeentediensten van je woonplaats.
De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Bosnië en Herzegovina. Ook de toerismewebsite van Bosnië en Herzegovina kan je hierbij helpen.
Heb je een visum nodig? Er zijn veel privébedrijven die de verwerking van visumaanvragen aanbieden. Die zijn meestal wel heel wat duurder. Om de prijs te drukken, volg je dus best de officiële procedure voor visumaanvragen.
Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.
Geldzaken
In Bosnië en Herzegovina wordt er betaald met Bosnische inwisselbare mark (BAM). Bekijk de huidige wisselkoers op de website van XE (van Euro naar Bosnische inwisselbare mark).
Bosnië is een van de goedkopere landen in Europa. Geld afhalen in Bosnië is geen probleem. In de meeste grote steden zijn er bankautomaten aanwezig. Zowel mastercard als Maestro worden door de meeste bankautomaten aanvaard.
Je kan ter plaatse geld wisselen in de grotere treinstations of op luchthavens. Deze laatste optie vermijd je best omdat er daar duurdere wisselkoersen gebruikt worden. Als je meer dan 1000 euro op voorhand wil meenemen doe je dat best door het aan te vragen bij je bank. Wees wel op tijd, tenminste 5 dagen op voorhand, want meeste banken hebben maar een beperkte hoeveelheid aan vreemde valuta’s in hun stock.
Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Geen idee hoeveel een reis naar dit land zou kosten? Neem dan zeker een kijkje bij Where and When. Je vindt er schattingen van reisbudgetten voor bijna elk land.
Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.
Transport
Er zijn veel manieren om naar Bosnië en Herzegovina te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. Denk eraan dat het vliegtuig nooit de meest duurzame manier van reizen is. Er zijn vrijwel altijd alternatieven, zoals de trein, de bus, de boot of de auto. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger.
Transport naar Bosnië en Herzegovina
Met de trein
De trein is het ideale vervoersmiddel om te reizen in Europa. Een handig overzicht vind je in ons dossier over nachttreinen in Europa.
Helaas zijn de treinverbindingen met Bosnië beperkt. Het is in principe mogelijk om er met de trein naartoe te gaan, maar de rit duurt meer dan 45 uur.
Voor informatie en advies over treinreizen naar en in verschillende landen kan je terecht op de treinblog The Man in Seat Sixty-One. Treinroutes vinden kan met behulp van de website van Railcc. In Europa is de website van Deutsche Bahn dé tool om treinreizen te plannen. Voor meer informatie over het boeken van treintickets in Europa kan je terecht bij Back on Track. Daar vind je ook een handige kaart van het netwerk van nachttreinen in Europa.
Met de bus
Je kunt goedkoop met de bus naar Bosnië, al is het een heel eind rijden. Ons dossier over busverbindingen in Europa geeft een overzicht van de mogelijkheden. Een lijst van opstapplaatsen en een overzicht van alle maatschappijen per land en van alle landen per maatschappij maken het zoeken makkelijker. Daarnaast geven we je ook enkele praktische tips over internationale verplaatsingen met de bus.
Met de auto
Je kan met de auto vanuit België naar Bosnië rijden. De afstand vanuit Brussel naar Sarajevo is ongeveer 1700 kilometer, wat zo'n 17 uur en 30 minuten duurt. De snelste route is via Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië. Je zal in verschillende landen tol moeten betalen of een wegenvignet aankopen. In Oostenrijk, Bosnië en Kroatië moet je betalen om gebruik te kunnen maken van de wegen.
Om reizen met de auto te plannen is er ViaMichelin. Daarmee kan je niet enkel de route uitstippelen, maar ook de kosten van tolwegen en brandstof berekenen (en minimaliseren). Nog vragen over het internationaal rijbewijs? Dan is er de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.
Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:
Transport in Bosië en Herzegovina
Met de trein
Het treinnetwerk in Bosnië is beperkt, toch kan je in alle grote steden geraken met de trein. De prijzen zijn er ook zeer goedkoop. De treinen zijn iets minder modern naar westerse normen maar toch zijn de treinen redelijk comfortabel. Via de website van de nationale treinmaatschappij van Bosnië kan je tickets boeken tot 1 maand voor afreis.
Met de bus
In Bosnië rijden tussen de dorpen onderling en tussen de steden frequent bussen. Bij de meeste busmaatschappijen moet je echter tickets op voorhand tickets reserveren (bijvoorbeeld voor nachtbussen of tijdens hoogseizoen). Enkel de maatschappij Centrotrans heeft een website met dienstregelingen waarop je tickets kan kopen.
Met de auto
Bosnië investeert de laatste jaren in betere en geasfalteerde wegen, maar de kwaliteit van de wegen is nog altijd een stuk minder dan bij ons. Zo zijn er op de reeds geasfalteerde wegen regelmatig putten in de weg. De bewegwijzering is bovendien niet altijd duidelijk en de meeste tunnels hebben geen verlichting.
Men rijdt in Bosnië net zoals bij ons aan de rechterkant van de weg. Je bent verplicht op zelfs overdag met lichten aan te rijden. Je moet trouwens ook steeds een EHBO-set, een gevarendriehoek en een reflecterend vestje in de auto hebben. In de winter is het sterk aan te raden om met sneeuwkettingen te rijden. Diesel en loodvrije benzine zijn bijna overal verkrijgbaar, maar LPG minder. De meeste tankstations zijn ’s nachts gesloten dus tank je best een volle tank. Je kan ook een jerrycan meenemen voor ritten 's avonds. Ook nog handig op te weten is dat je maximum 0,5 promille alcohol in je bloed mag hebben
Liften
Liften in Bosnië is verrassend gemakkelijk. De mensen zijn er zeer vriendelijk en zullen jullie zeker voeren. Wees wel alert: sommige mensen werken als taxichauffeur, ook al merk je het niet. Voor je instapt vraag je dus best of ze taxichauffeur zijn of niet. Het is ook een pluspunt als je zegt waarvan je komt, want als je uit West-Europa komt dan is de kans reel dat zij daar iemand kennen die het land is ontvlucht tijdens de Balkanoorlog. Dit schept enige band van vertrouwen. Meer info vind je in ons dossier over veilig liften.
Praktisch
Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.
Reisstekkers
Stopcontacten in Bosnië en Herzegovina zijn van het type F met een netspanning van 230 V en een frequentie van 50 Hz. Je Belgische stekkers gebruiken is dus normaal geen probleem.
Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.
GSM en internet
Dit land is geen deel van de Europese Unie, dus is het waarschijnlijk erg duur om er een Belgisch gsm-abonnement te gebruiken. Om er toch te kunnen bellen en mobiele data te gebruiken kan je een lokale simkaart kopen, of een speciale reis-simkaart gebruiken.
Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.
Act local
Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.