Image
Foto van huizen op een heuvel langs een straat in Albanië

Albanië

In 't kort

Albanië, ook wel Shqiperia genoemd, is misschien wel het grootste geheim van Europa. Het land is aan een stevige heropstanding begonnen na hun zwarte periode, het communisme door dictator Hoxha en de Balkanoorlog.

Het kleine land biedt je een boeiende mix van eeuwenoude steden, ruïnes, cultuur en erfgoed aan. Het meest indrukwekkend is echter de natuur en het landschap. De natuur is echt overal aanwezig, in meren met diepblauw water, in rustige baaien aan de kust en in de bergen in het noorden.

Toch heeft Albanië nog af te rekenen met een negatief imago. Zo wordt het land nog steeds geconfronteerd met hun mensensmokkel en de Albanese maffia. Het land wordt ook aanzien als een gevaarlijk land, maar daar is ook niet veel van aan.

Ondanks al het negatieve nieuws zijn ze in Albanië begonnen met hun land te promoten. Zo komt het toerisme stilaan op gang en kunnen de toeristen zelf hun oordeel geven over deze blinde vlek op de kaart van Europa.

Wil je meer weten over Albanië als reisbestemming? Laat je inspireren door onze reisverslagen over Albanië. Neem zeker ook een kijkje op Wikivoyage (Nederlandstalig), Wikivoyage (Engelstalig) en Wikipedia. Ook de officiële toerismewebsite van Albanië helpt je verder op weg.

Reisadviezen & gezondheid

Voor up-to-date reisadvies met betrekking tot de veiligheid in Albanië kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om in geval van nood sneller geïnformeerd en ondersteund te worden door de FOD Buitenlandse Zaken is het een goed idee om je reis te registreren bij Travellers Online.

Kijk ook zeker eens op de website van het Tropisch Instituut of bij de internationale website van Centra voor Ziektebestrijding en -preventie om na te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en met welke gezondheidsrisico's je rekening moet houden.

Ben je niet zeker of je een reisverzekering nodig hebt, of waar je die best afsluit? Ons dossier over reisverzekeringen helpt je uit de nood. Ook over reisverzekeringen via je kredietkaart hebben we meer informatie.

Reisdocumenten

Dit land maakt geen deel uit van het Europees Schengengebied. Vrije toegang is dus niet gegarandeerd, en je zal waarschijnlijk een paspoort nodig hebben.

Een identiteitskaart volstaat. Kinderen onder de 12 jaar moeten Kids-ID hebben. Verkrijgbaar bij de gemeentediensten van je woonplaats. Paspoort is aanbevolen, zeker voor kinderen die niet met beide ouders reizen.

De vereisten voor reisdocumenten kunnen vaak veranderen. Om zeker te zijn over wat er verwacht wordt, ga je dus best naar de meest up-to-date en betrouwbare bronnen, zoals de ambassade van Albanië. Ook de officiële toerismewebsite van Albanië kan je hierbij helpen.

Heb je een visum nodig? Er zijn veel privébedrijven die de verwerking van visumaanvragen aanbieden. Die zijn meestal wel heel wat duurder. Om de prijs te drukken, volg je dus best de officiële procedure voor visumaanvragen.

Even het noorden kwijt? De Henley Global Passport Index geeft een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt en de landen waar je zonder visum binnen mag.

Geldzaken

In Albanië wordt er betaald met Albanese lek (ALL). Bekijk de huidige wisselkoers op de website van XE (van Euro naar Albanese lek).

Albanië is een van de goedkopere landen in Europa. Geld afhalen in Albanië is geen probleem. In de meeste grote steden zijn er bankautomaten aanwezig. Houd er wel rekening mee dat deze soms buiten werking zijn of dat er gewoon geen geld meer in zit.

Ook handig is de ISIC (International Student Identity Card): een wereldwijd erkende studenten ID-kaart voor universiteits- en hogeschoolstudenten. Met je ISIC geniet je als student van zowat 40.000 kortingen op verschillende producten en services in eigen land en het buitenland. Je kan ze online bestellen via hun website of binnenspringen bij een lokaal Connections- of Airstop-kantoor.

Meer informatie over geld en betalingen vind je bij de FOD Buitenlandse Zaken of bij het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Geen idee hoeveel een reis naar dit land zou kosten? Neem dan zeker een kijkje bij Where and When. Je vindt er schattingen van reisbudgetten voor bijna elk land.

Let op: niet elke bank rekent even veel aan voor geldafhalingen en betalingen in het buitenland. Kijk voor je vertrek na hoeveel het bij jouw bank kost. Nood aan een overzicht? Bekijk onze handige vergelijking van de kosten van verschillende kaarten in het dossier over debetkaarten in het buitenland.

Transport

Transport naar Albanië

Er zijn veel manieren om naar Albanië te reizen. Om een beeld te krijgen van de rechtstreekse routes kan je kijken op de website van Rome2Rio. Denk eraan dat het vliegtuig nooit de meest duurzame manier van reizen is. Er zijn vrijwel altijd alternatieven, zoals de trein, de bus, de boot of de auto. De CO2-uitstoot van de verschillende opties kan je berekenen op de website van EcoPassenger.

Met de trein

De trein is het ideale vervoersmiddel om te reizen in Europa. Een handig overzicht vind je in ons dossier over nachttreinen in Europa

De beste treinroute naar Albanië gaat vanuit Brussel langs Parijs. In Parijs heb je een verbinding naar Belgrado.  
Als je aankomt in Belgrado heb je twee mogelijkheden: je neemt de trein naar Bar of naar Podgorica, beiden  
in Montenegro. Als je in Podgorica afstapt moet je met een taxi verder naar Albanië. In Bar zijn er bussen die  
verder rijden naar Ulcinj. Vanaf daar heb je dan een bus naar Shköder. 

Voor informatie en advies over treinreizen naar en in verschillende landen kan je terecht op de treinblog The Man in Seat Sixty-One. Treinroutes vinden kan met behulp van de website van Railcc. In Europa is de website van Deutsche Bahn dé tool om treinreizen te plannen. Voor meer informatie over het boeken van treintickets in Europa kan je terecht bij Back on Track. Daar vind je ook een handige kaart van het netwerk van nachttreinen in Europa.

Met de bus

Ook met de bus bol je comfortabel en relatief goedkoop door Europa. Ons dossier over busverbindingen in Europa geeft een overzicht. Een lijst van opstapplaatsen en een overzicht van alle maatschappijen per land en van alle landen per maatschappij maken het zoeken makkelijker. Daarnaast geven we je ook enkele praktische tips over internationale verplaatsingen met de bus.

Met de boot

Zowel voor nabijgelegen als verre bestemmingen kan je ook de boot nemen. Meer uitleg over reizen per ferry, passagierschip en cargoschip vind je op de website van Wikivoyage. Met de nodige voorzichtigheid kan je ook gebruik maken van een van de websites die helpen om te liften met de boot.

Er is ook de mogelijkheden om met de ferry naar Albanië te gaan. Vanuit Italië, in Bari, Ancona en Triestezijn er verbindingen naar Vlore en Durres in Albanië. Cemar en Ventouris zijn enkele van de maatschappijen die hier ferry's aanbieden.

Ferry's vinden is soms een uitdaging. Een uitgebreid overzicht vind je in ons dossier over ferry's in Europa, maar ook de websites van Direct Ferries en Ferry GoGo kunnen je zoektocht wat eenvoudiger maken. Voor routes van ferry's in Europa is er een kaart op de website van de Europese Commissie.

Met de auto

Je kan met de auto vanuit België naar Albanië rijden. Het is een heel eind, maar haalbaar. De snelste route is via Duitsland, Oostenrijk, Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro. Je zal in verschillende landen tol moeten betalen of een wegenvignet aankopen. In Oostenrijk, Bosnië en Kroatië moet je betalen om gebruik te kunnen maken van de wegen. 

Om reizen met de auto te plannen is er ViaMichelin. Daarmee kan je niet enkel de route uitstippelen, maar ook de kosten van tolwegen en brandstof berekenen (en minimaliseren). Nog vragen over het internationaal rijbewijs? Dan is er de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Deze dossiers van Wegwijzer helpen je verder op weg:

Transport in Albanië

Met de trein

Het treinnetwerk in Albanië is beperkt, toch kan je in alle grote steden geraken met de trein. De prijzen zijn er ook zeer goedkoop. De treinen zijn er wel zeer ordinair en zijn ook zeer traag. De trein is wel de mooiste manier om het landschap van het land te ontdekken. Voor meer informatie kan terecht bij HSH (Hekurudhë ë Shqipërisë)

Met de bus

In Albanië rijden er twee soorten bussen: de gemeentelijke (brengen je van dorp naar dorp) en een internationale bus (rijdt heel het land door). Een alternatief is een ‘furgon’. Dit is een soort van mini-van. De bus en de furgon hebben geen dienstregeling. Ze rijden van ’s morgens vroeg tot ’s avonds, maar niet gelijkmatig. Het kan best zijn dat er tussen 10 en 18 uur geen furgons rijden. 

Met de auto

In Albanië moet je zeer voorzichtig zijn op de baan. Het wegennet is in zeer slechte staat. Niet alle bestuurders zijn even voorzichtig en sommige auto’s zijn ook niet meer van deze tijd. Anders dan bij ons is dat de bestuurders langs beide kanten inhalen. Het is ook niet aan te raden om ’s nachts in Albanië te rijden. Er is namelijk geen verlichting aanwezig langs het wegennet. Onthoud ook dat de verkeerslichten bijna dagelijks buiten dienst zijn.  
Het wegennetwerk rond en in de grote steden is redelijk tot goed. Er wordt hard gewerkt om deze wegen tot een goed niveau te krijgen. 

Liften

Liften in Albanië is verrassend gemakkelijk. De mensen zijn er zeer vriendelijk en zullen jullie zeker voeren. Wees wel alert: sommige personen werken als taxi chauffeur, ook al merk je het niet. Voor je instapt vraag je best of ze een taxi zijn of niet. 
Er is ook nog de mogelijkheid dat je opgepikt wordt door minibusjes. Ze zijn zeer goedkoop, maar als je zegt dat je geen geld bij je hebt nemen ze je ook gratis mee. Info over veilig liften vind je in het Wegwijzerdossier over veilig liften

Praktisch

Je kent waarschijnlijk het gevoel: net aangekomen merk je dat je iets belangrijks vergeten bent. Om dat te voorkomen maakten wij de ultieme checklist voor je reis. Maar bij een geslaagde reis komt meer kijken dan een goeie bagagelijst. Bekijk onze tips hieronder om helemaal voorbereid te zijn.

Reisstekkers

In Albanië worden stopcontacten van type C en F gebruikt, met 230V netspanning en een frequentie van 50 Hz. Belgische stekkers en apparaten werken hier dus ook.

Alle info over stopcontacten in dit land vind je op Wereldstopcontacten.nl.

GSM en internet

Dit land is geen deel van de Europese Unie, dus is het waarschijnlijk erg duur om er een Belgisch gsm-abonnement te gebruiken. Om er toch te kunnen bellen en mobiele data te gebruiken kan je een lokale simkaart kopen, of een speciale reis-simkaart gebruiken.

Meer info over het gebruik van je gsm, mobiele data en internet in dit land vind je op Wikivoyage, op de Prepaid-SIM wiki, of op de website van Phonetravelwiz.

Ben je vegetariër?

De Albanese keuken biedt veel verse producten zoals paprika, courgette, aubergine en olijven, waardoor er genoeg keuze is voor vegetariërs. Vlees en vis wordt veel gegeten in de kustgebieden maar in het binnenland is er een groot aanbod aan gerechten zonder vlees. De gastvrije Albanese bevolking is ook altijd bereid om aan je dieetwensen te voldoen. Het kan dan ook altijd handig zijn om een paar woorden Albanees te leren om vlotter te kunnen communiceren. Als vegetariër kun je ook genieten van traditionele Albanese gerechten, zoals Burani, Turli zonder vlees, gevulde aubergine, Fasule, Tarator, Fergese en Byrek shqiptar me perime. 

Voor meer informatie over vegetarische opties kun je terecht op de HappyCow website.

Act local

Niet alle landen hebben dezelfde regels en gebruiken, bijvoorbeeld over fotografie, kleding, alcohol, drugs, gender of seksuele geaardheid. Voor meer informatie over de lokale wetten en gewoontes kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wist je dit al over Albanië?

  • Alcohol: De minimumleeftijd om alcohol te drinken in Albanië is 18 jaar. Als je nog met de auto moet rijden mag je maar 0,5 promille alcohol in je bloed hebben.
  • Er zijn twee soorten Albanees: het Ghegisch (gesproken in het noorden) en het Toskisch (gesproken in 
    het zuiden). 
  • Ja-knikken = 'nee' en nee-schudden = 'ja'