U bent hier

Denk je aan een lange reis en heb je vragen over hoe je eraan begint?

Onze infoavond maakt je plannen voor een lange reis concreter!

Op zaterdag 9 november 2019 gaat onze jaarlijkse infoavond 'Lang op Reis' door in Gent.

Tijdens een persoonlijk gesprek met 28 ervaren reizigers is er tijd voor al je vragen over een bepaald land, reisverzekering, budget, transport, route, papierwerk, vrijwilligerswerk…

Extra! Twee spraakmakende beeldreportages van doorgewinterde reizigers.

 

Het bezoeken waard?

Stel je vragen aan reizigers met elk minstens 6 maanden reizen en 10 landen op hun teller.

Ook algemene, niet-landgebonden informatie. Do's & don'ts van reizigers, voor reizigers.

Arriveer met vragen, vertrek (op reis) met goesting en zelfvertrouwen!

PRAKTISCHE INFO

Datum: Zaterdag 9 november van 18 tot 22 uur.

Plaats: Loods 25, Vissersdijk 1, 9000 Gent
(lage, rode gebouw van Gentse Roei- en Sportvereniging)

Prijs: 10 euro; (GRATIS voor jongeren tot 31 jaar)

PROGRAMMA

Bregt & Karen op wereldreis

Bregt & Karen

Een jaar op reis… of doe toch maar 2!

"En hoe was ‘t?" Eén van de meest gestelde vragen sinds onze terugkomst.
Wel, als we daar in één woord op willen antwoorden: verrijkend!
Als je net zoals Bregt en Karen houdt van buiten de lijntjes kleuren, je mannetje staan in deze onbekende grote wereld en toch zoveel mogelijk cultuur opdoen zonder te veel problemen met de locals, kom dan zeker een babbeltje slaan met hen. Ze nemen je mee op een avontuur vol plezier, levenslessen, tegenslagen en fun!

Reisroute: China - Nepal - Vietnam – Thailand - Filipijnen  - Indonesië - Australië (eerste jaar WHV) - Indonesië met heen & weer vlucht Singapore voor verlenging visa Indonesië - Sri Lanka – India - Zuid Afrika - Australië - Indonesië - Parijs

Periode: September 2017 - Juli 2019

Vervoer: lokaal transport zoals moto (gekocht in Vietnam, gehuurd in India), metro (China & Singapore), brommertjes (Thailand, Indonesië, India, Filipijnen), huurauto (Zuid-Afrika), tuktuk (Sri Lanka), 4WD (gekocht in Australië). Van land naar land per vliegtuig.

Wereldreis met kinderen

Danielle & Geert

Een wereldreis: ‘Het mooiste wat we onze kinderen konden geven.’

Na hun wereldreis in 2005 was het voor Danielle en Geert glashelder: als ze ooit kinderen krijgen, willen ze met hen de wereld rond. Op 1 juli 2018 vertrokken ze voor tien maanden met hun twee dochters Julie (11) en Emilie (9). ‘We hebben er samen als gezin een zinvolle en leerrijke periode van gemaakt. Het was geweldig om de kinderen met al die culturen en godsdiensten, natuur en wereldkeuken kennis te laten maken. De dierenwereld, zowel op het land als in het water, zal hen altijd bijblijven. Op reis leer je veel van wat je later ook nodig hebt: talen spreken, contacten leggen, initiatief nemen, risico’s inschatten, onderhandelen, doorzetten en problemen oplossen.’

Reisroute: Mauritius – Zuid Afrika – Namibië – Zuid Afrika – Lesotho – Zuid Afrika – Hong Kong – Maleisië – Singapore – Maleisië – Hong Kong – Nepal – Hong Kong – Indonesië – Australië – Tasmanië – Nieuw Zeeland – Chili – Paaseiland – Chili – Peru – Colombia – Mexico – Cuba – Mexico – Ecuador – Galapagoseilanden – Ecuador – Peru – Spanje

Periode: juli 2018 – april 2019

Vervoer: vliegtuig, huurauto, bus, taxi, boot

27 maanden per fiets en kano door Latijns-Amerika

Wouter

27 maanden per fiets en kano door Latijns-Amerika

Wouter reisde meer dan twee jaar per fiets (en kano) doorheen Latijns-Amerika. Met een klein budget trok hij van Brazilië naar Mexico, via Patagonië. Zijn honger naar avontuur stilde hij onder andere bij de keuze van overnachtingsplaatsen: met een tentje in de middle of nowhere, bij de brandweer of in de kerk, of maandenlang bij de inheemse bevolking van de Peruviaanse Amazone. Wouter is een echte kenner van Latijns-Amerika, goedkoop reizen en de fiets als vervoermiddel. Maar ook over Azië (een zijderoute) en Afrika (de westkant) weet hij te informeren en inspireren want daar gingen zijn vorige lange fietsreizen heen.

Reisroute: Brazilië, Uruguay, Argentinië, Chili, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Belize

Periode: oktober 2016 tot december 2018

Vervoer: fiets, kano en liften

Centraal-Azië met 4x4 en 3 leerplichtige kinderen

Karoline & Dries

Centraal-Azië met 4x4 en 3 leerplichtige kinderen

De reis naar en terug uit Centraal-Azië was niet het proefstuk van Karoline en Dries. Ze maakten met zijn twee al een lange reis. Later deden ze dat over met hun drie kinderen: van Zuid- naar Noord-Amerika. In 2018 stond hun Toyota Hilux opnieuw klaar voor hun volgende trip. Dit keer trokken ze met hun drie kinderen (12 ,10 en 7 jaar) via Rusland naar Mongolië. Van daar volgden ze het spoor van de zijderoute. Die route bracht hen via de Stanstaten - met als hoogtepunt de Pamir Highway - in Iran, waar ze drie maanden bleven. Uit Azerbeidzjan reden ze door Georgië naar Armenië. Omdat de strenge winter maar bleef duren, besloten ze een maand in Sri Lanka te ‘overwinteren’. Ze pikten hun voertuig weer op en zetten hun weg verder via Turkije naar Griekenland en de overige Balkanlanden. De reis ging voornamelijk over onverharde wegen en was doorspekt met prachtige natuur en boeiende culturen.

Reisroute: Rusland – Mongolië - … - Iran – Azerbeidzjan – Georgië – Armenië – Sri Lanka – Turkije - Griekenland

Periode: juli 2018 – augustus 2019

Vervoer : 4 x 4, vliegtuig

Roxan

Minimalistisch soloreizen in Zuidoost-Azië

Alleen op reis? Als meisje? Voor een half jaar? Reacties gingen van 'goed zot' tot 'amai, da's lef hebben'. Roxan zag het als iets ertussen. Na jaren sparen met studentenjobs, kon ze eindelijk doen waar ze zo lang over gedroomd en gepraat had: een rondreis in Zuidoost-Azië en Australië. Met een backpack van amper 7 kilo vertrok ze voor een jaar naar het buitenland. Omdat het onderweg kriebelde om terug te studeren, keerde ze na 6 maanden terug. Rondtrekken met de rugzak bracht haar grootse avonturen en een minimalistische kijk op het leven. Zodanig minimalistisch zelfs dat ze bij thuiskomst de helft van haar kleerkast verkocht. Laat dit Roxans gunstig (reis)advies zijn: bezittingen zijn een last op je schouders.

Reisroute: Thailand - Filipijnen - Indonesië - Cambodja - Vietnam - Thailand

Periode: maart 2019 - augustus 2019

Vervoer: lokaal transport zoals brommertjes, tuktuk, jeepneys, tricycles, bussen, ferry's, vissersbootjes, 4WD (gekocht door vriendin in Australië). Van land naar land per vliegtuig.

digital nomad Zuid-Amerika

David

Als digital nomad een jaar door Zuid-Amerika

David vond een perfect evenwicht tussen reizen en werken. Hij verkocht brood op straat, serveerde in een restaurant en werkte online als digital nomad voor Belgische klanten. Als reiziger trok hij ook weleens zijn stoute schoenen aan. In Medellin kon hij meteen een paar weken intrekken bij een familie die hij had leren kennen op het vliegtuig. Op weg naar het zuiden deed hij vrijwilligerswerk en werd hij beroofd door militairen. Hij voer de Amazone af naar Manaus en reisde verder naar Belem, van waar hij lifte naar Rio. Met tussentops voor carnaval in Salvador en vrijwilligerswerk in Lencois. Van Paraguay ging het naar Argentinië en Bolivië, waar hij een berg beklom. Met een Nederlandse vriendin zakte hij af naar Peru. David moest zich nog haasten om een jaar later zijn vlucht in Santiago de Chili te halen.

Periode: september 2018 tot augustus 2019

Reisroute: Colombia – Brazilië – Paraguay – Argentinië – Bolivië – Peru – Chili.

Vervoer: vliegtuig, liften, boot

Iris & Jonas

Op twee wielen door Azië

Twee keer kochten en verkochten Iris en Jonas een motor in Zuidoost-Azië om problemen aan de grenzen te voorkomen. Met engelengeduld leerden ze al doende dat het wél uitmaakt op welke locatie je je motor verkoopt en dat flyers verspreiden het verschil kan maken. Op twee wielen gingen ze overal op, onder of door: zanderige paden, oneindige velden en offroad wegen tot het midden van de jungle. Voor deze twee avonturiers is een motor het ultieme vervoersmiddel voor een blik achter de schermen van het land. Regelmatig wisselden ze het zadel in voor trektochten in de Himalaya, traditionele feesten zoals het Vietnamese Nieuwjaar of de witte stranden van Thailand. Op het einde van de rit wisselden ze de mysterieuze warme sfeer in voor opnieuw droge wc-brillen, westerse voedingswaren en logisch verkeer in Nieuw-Zeeland. Een switch van 30 graden minder, maar wel met overweldigende heuvels, sterrenhemels en geisers die ze met een gehuurd busje tegemoet gingen.

Reisroute: India – Nepal – Vietnam – Laos –  Maleisië – Thailand – Nieuw-Zeeland

Periode: oktober 2017 – september 2018

Vervoer: motor, openbaar vervoer, gehuurd busje

met kinderen en busjes door Europa

Katrien & Jan

Een jaar met de kinderen in een busje door Europa

De roadtrip door Europa van Jan (41), Katrien (43) en hun twee schoolgaande kinderen Jule (10) en Guust (8) duurde exact 365 dagen. In die tijd doorkruisten ze met hun busje 26 landen en verkenden ze de uiterste grenzen van het Europese continent. Van Georgië in het oosten naar het zuiden van Turkije tot helemaal aan de Noordkaap. Ze kampeerden wild in de bergen en aan de fjorden, op stranden en simpele campsites. Ze deden vrijwilligerswerk met Workaway, deden housesittings en trekkings met de tent, leerden surfen en packraften. Katrien werkte onderweg verder als zelfstandig grafisch vormgever en fotograaf. Ze zochten en vonden meer rust, tijd, ruimte en zuurstof. Het werd een intens jaar van samen zijn, met prachtige herinneringen.

Reisroute: Roemenië - Turkije - Georgië - Griekenland - Italië - Sicilië - Sardinië - Spanje - Portugal - Frankrijk - Slovenië - Tsjechië - Polen - Litouwen - Letland - Estland - Finland - Noorwegen - Zweden – Denemarken.

Periode: augustus 2018 - augustus 2019

Vervoer: Volkswagenbusje en zelfgebouwde trailer – ferry’s

Een jaar in Zuid-Amerika

Hanne & Jonathan

Van dromen tot vriendschap voor het leven

Zonder plan noch terugvlucht, maar met veel dromen en hun rugzak vol reisgidsen vlogen Hanne en Jonathan naar Buenos Aires. Eenmaal daar ontdekten ze het uitgebreide busnetwerk, kozen ze ervoor om met hun toen nog zeer beperkte Spaans te liften en ontmoetten ze zo vooral ongelooflijk mooie mensen. Ze maakten prachtige meerdaagse trektochten en zagen de mooiste landschappen en dieren. Ze deden vrijwilligerswerk en maakten vrienden voor het leven.

Reisroute: Argentinië – Chili –  Peru – Ecuador – Bolivia – Colombia

Periode: oktober 2017 – september 2018

Vervoer : bus, liften, vliegtuig, auto, boot, te voet

Thomas

Het mooiste jaar van mijn leven

Thomas had het gevoel dat hij vastgeroest zat in een leven dat hij niet langer wilde. Hij wilde weer ontdekken wat leven is. Dus spaarde hij een jaar lang geld bijeen met een eenvoudig plan: naar Nieuw-Zeeland! De reis werd het mooiste stuk van zijn leven (tot nu toe). Vijf maanden in Nieuw-Zeeland voelden als genoeg aan. Dus wendde hij de steven naar Zuidoost-Azië: Indonesië, Thailand, Laos, Cambodja, twee maanden met een brommer door Vietnam scheuren, in Myanmar de vriendelijkste oplichting ooit mogen ervaren en tenslotte drie maand in Nepal de bergen in. Thomas krijgt weer kriebels in de buik wanneer hij eraan terugdenkt. Op kerstmis 2018 verraste hij zijn familie met zijn terugreis en sindsdien houdt hij het hier vol. Hij deelt heel graag zijn ervaringen met wie aan een gelijkaardige reis denkt. 

Reisroute: Nieuw-Zeeland – Indonesië – Thailand – Laos – Cambodja – Vietnam – Myanmar – Nepal.

Periode: oktober 2017 – december 2018

Vervoer: vliegtuig, openbaar vervoer, Grab/Uber, in Vietnam eigen motor(tje), sporadisch een boot en vaak wandelend

Sara & Kristoffel

Met drie jongens naar Zuidoost-Azië en Nieuw-Zeeland

Het was een vrij impulsieve beslissing die Sara, Kristoffel en hun drie zonen van 9, 8 en 6 jaar vier maanden deed reizen. Ze reisden in zes landen in twee continenten. ‘Die landen met elkaar vergelijken zou afbreuk doen aan hun eigenheid en schoonheid. Het is een prachtige reis geworden! Niet alleen beleefden we als gezin onvergetelijke en unieke momenten, we leerden ook door de ogen van onze kinderen naar de wereld kijken.’ De kiem is gelegd bij hun kinderen. Maar ook bij hen kriebelt het om verder te ontdekken. Lang op reis én met kinderen, vinden ze dé cocktail voor een onvergetelijk avontuur met unieke herinneringen! Een aanrader!

Reisroute: Thailand – Laos – Cambodja – Maleisië - Nieuw Zeeland (Noordereiland) – Singapore

Periode: januari tot april 2019

Vervoer: vliegtuig, boot, openbaar vervoer (bus, trein), tuktuk, taxi (Uber, Grab), huurwagen

Nico

18.000 km per fiets in 11 Afrikaanse landen

Nico had al zowat overal in de wereld gefietst. Maar zijn oom die in de Kaapprovincie woont had hij nog nooit bezocht. Evenmin als zijn nichten, waarvan één in Zimbabwe woont. Dus vloog hij naar Rwanda met zijn fiets in de bagage en fietste hij 11 maanden doorheen 11 landen in oostelijk en zuidelijk Afrika. De nadruk lag op onderweg zijn. Hij kampeerde wild waar mogelijk en maakte gebruik van de gratis formules Warm Showers en Couchsurfing. Met als hoofddoel: zijn familieleden die hij niet of nauwelijks kende bezoeken. Nico is niet weg te slaan van zijn fiets. Eerder al fietste hij 11 maanden in Australië en 6 maanden in Nieuw-Zeeland. Heel wat ervaring, dus smeer al maar je kuiten in.

Reisroute: Rwanda – Uganda - Kenia (zeer beperkt) – Tanzania – Malawi – Mozambique-  Zuid-Afrika (bijna 3 maanden) – Lesotho - Zimbabwe - Botswana - Namibië

Periode: juli 2018 tot juni 2019

Vervoer: fiets

Bertie

20 maanden die lezen als een avonturenroman

Bertie had al langer het idee om een lange reis te maken. Toen hij 25 was, besloot hij om zijn droom waar te maken en na een jaar sparen en het afwerken van zijn laatste bouwproject, was het ideale moment daar om te vertrekken. Het plan was om in één jaar zoveel mogelijk avontuur te beleven en wat hij de volgende 20 maanden deed, leest ook werkelijk als een avonturenboek.  Na een solotrekking in Nepal, kocht hij in India een Enfield, waarmee hij van noord naar zuid reed. Aan de kust van Sri Lanka, Bali en Lombok surfte hij. In Australië tufte hij rond in een 4x4 met roof​toptent (‘Jeannine’). In Komodo volgde hij een opleiding tot PADI Divemaster. Hij trok rond in de jungle van Sumatra en dook voor de kust van Maleisië en het Indonesische eiland Alor. Hij zeilde 6 weken richting The Great Barrier Reef. Hij werkte in Indonesië in een houtbedrijf en in Australië in de bouw en de haven van ​Sydney. Kirgizië verkende hij in een 4x4-busje en Kazachstan bezocht hij ​al liftend. Hij bleef overal zo lang mogelijk om de landen en de inwoners beter te leren kennen en omdat hij danig genoot van het reizen.

Reisroute: Nepal - India - Sri Lanka - Indonesië - Singapore - Maleisië - Indonesië - Australië - Indonesië - Vietnam - Kirgizstan - Kazachstan

Periode: oktober 2017 tot juni 2019

Vervoer: scooter (Indo, Vietnam, Maleisië) - jeep (eigen jeep ‘Jeannine’ in Australië) - motor (India) - zeilboot (Australië)- vliegtuig (transport tussen eilanden) - trein (grootsteden en India) - tram - bus (Sri Lanka)

Herman & Tineke

3 lange reizen met de 2 dochters

Driemaal al gingen Tineke en Herman lang op reis met de kinderen. Na heel wat Azië (onder meer de transsib), Australië en Nieuw-Zeeland, verkenden ze enkele Afrikaanse landen, Jordanië en Griekenland.
Nieuwe culturen ontdekken en zich laten verwonderen door de natuurpracht, met de tijd aan hun zijde, is hun leuze. Onderweg gaven ze zelf les aan hun twee dochters, Lisse en Jolente. Als gezin leefden ze intens samen tijdens die onvergetelijke maanden.

Reisroutes:
- Indonesië – Nepal – Thailand – Laos – Cambodja – Myanmar – Nieuw-Zeeland – Australië - Maleisië.
- Transsiberische spoorlijn door Rusland, Mongolië en China.
- Zuid-Afrika – Swaziland – Djibouti – Ethiopië – Jordanië - Griekenland (Peloponnesos).

Periodes: 11 maanden in 2014-2015, 2 maanden in 2016, 5 maanden in 2018-2019.

Vervoer: vliegtuig, bus, trein, taxi, boot, mobilhome, camper, 4x4 met daktent, huurauto.

Dirk en Nadine

50-plussers met de rugzak de wereld rond

Nadine en Dirk waren midden in de vijftig toen ze vonden dat ze beter de pensioenleeftijd niet afwachtten om de wereld rond te trekken. Ze kochten rugzakken, propten die vol boeken als ballast en wandelden ermee rond in Vlaanderen…  Dat lukte aardig en dus waren ze klaar voor een verkenning van Zuidoost- Azië, waarna Oceanië en Zuid-Amerika volgden.
Hun kleine jaar reizen werd een combinatie van trekkings, openbaar vervoer, wicked camper en stukken per boot. Onderweg bezochten en steunden ze ontwikkelingsprojectjes.

Reisroute: India – Nepal – Bhutan – Thailand - Laos – Vietnam – Cambodja - Nieuw-Zeeland - Frans-Polynesië – Paaseiland - Chili – Peru - Bolivië - Costa Rica

Periode: september 2016 tot juli 2017

Vervoer: meestal met openbaar vervoer, 1x met mobilhome, 1x met wicked camper

BEELDREPORTAGES

reizen Centraal-Amerika

Dwars door Centraal-Amerika

19 uur

Dominiek is een doorwinterde wereldreiziger. Tijdens zijn laatste avontuur belandde hij in Centraal-Amerika voor een tocht van Colombia tot Mexico.
Zijn ervaringen bundelde hij in een meeslepende reisdocumentaire waarin de diversiteit aan natuur en cultuur tot de verbeelding spreekt. Je proeft van regen- en nevelwouden, indrukwekkende hooglanden, koloniale stadjes en vulkanische gebieden. Je raakt samen met Dominiek onder de indruk van de fascinerende indianenbevolking met hun mysterieuze cultuur.
Hij maakte kennis met de schatten langs de Mayaroute en denkt graag terug aan de tropische stranden en levendige lokale markten. Onderweg ontmoette hij de meeste langdurige reizigers in Panama, Costa Rica, Nicaragua en Guatemala. Daarom blikt hij tijdens zijn voorstelling op die bestemmingen terug.
Na deze “Dwars door Centraal-Amerika” kun je niet anders dan ook beginnen dromen en plannen!

Wereldreis op een bedje van ecologie en filosofie

21 uur

Drie jaar lang reisde Ward rond de wereld. Van Zuid-Amerika naar Antarctica, Noord-Amerika, Hawaï en Alaska. Maar ook in Oceanië, Zuidoost-Azië, India en het Midden-Oosten. Zijn wereldreis van 1008 dagen brengt hij in beeld met 1008 foto's. Om bij weg te dromen, maar ook om over te reflecteren. Want de reis zette hem aan het denken: Wat was zijn ecologische impact? Kun je ook dichterbij reizen en daar ontzettend van genieten? Ter compensatie van de – niet eens zóveel vluchten die hij nam – heeft hij nu beslist om vijf jaar geen vliegtuig te nemen. Zonder belerend vingertje, maar des te meer inspirerend durft deze jonge denker-doener zijn eigen reiservaringen bovendien weleens koppelen aan filosofische uitspraken van Heidegger of Rumi. Wedden dat hij je visie op reizen kan verruimen?

HOE ER GERAKEN?

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer:

Regelmatig bussen vanaf het station Gent-Sint-Pieters, deze stoppen recht tegenover de locatie.
Lijn 41 of lijn 43.

Bereikbaarheid met de auto:

E40 vanaf Oostende > afrit 13 (Drongen) > Volg N466 en Zuiderlaan naar de bestemming > Sla rechtsaf
E40 vanaf Brussel > volg R4 > Neem afrit Drongen > Volg de Zuiderlaan naar uw bestemming > Sla rechtsaf
E17 vanaf Antwerpen > volg R4 > Neem afrit Drongen > volg Zuiderlaan naar de bestemming > Sla rechtsaf

Parkeergelegenheid:

• Parking van 35 plaatsen op het domein.
• 50 plaatsen aan de overkant van de Oude Leiarm (op 50 meter van het clubhuis).
• Parkeergelegenheid aan de Watersportbaan.
• Parking van de Blaarmeersen.

Bijlagen: