overtoerisme

#Tipvandeweek: Gun deze bestemmingen rust in 2024

In deze #Tipvandeweek delen we enkele bestemmingen die je best overweegt om te vermijden in 2024.

Net zoals vorig jaar heeft Fodor's Travel een lijst samengesteld met bestemmingen die rust nodig hebben. Ze hebben te kampen met overtoerisme, afvalproductie en/of verslechterde waterkwaliteit en -beschikbaarheid. Wat niet alleen directe gevolgen heeft voor de bestemming, maar ook voor de lokale bevolking.

De bestemmingen in het artikel kunnen duidelijk wat ademruimte gebruiken. Wij sommen er hier 6 kort op. 

  1. Venetië, Italie

Het is geen geheim dat Venetie lijdt onder overtoerisme, met gevolgen voor zowel de lokale bevolking als het fragiele ecosysteem van de lagune. De acties door de overheid zoals het aanmeerpunt van cruises verleggen, verhoogde toeristentaks en een toegangsticket voorzien op drukke periodes hebben tot nu toe nog geen effect op de vermindering van de toeristenstroom.

  1. Athene, Griekenland

De populariteit van Athene is de laatste jaren enorm gestegen onder toeristen. Zoals altijd bij overtoerisme, brengt dit ook negatieve gevolgen met zich mee. De Akropolis krijgt dagelijks een gemiddelde van 17 000 bezoekers, wat voor deze beschermde UNESCO World Heritage Site meer is dan het aankan. Erosie, gentrificatie en frustraties bij de locals zijn de grootste gevolgen van deze overmaat aan bezoekers.

  1. Mount Fuji, Japan

Mount Fuji, Japans hoogste piek, wordt steeds meer overspoeld door toeristen die een unieke ervaring nastreven. De berg wordt daarbij niet gespaard: Het groeiend aantal toeristen brengt ook een groeiende afvalophoping met zich mee. Landschapsverstoring is ook een direct gevolg. Helaas zijn er veel klimmers die de vrijwillige bijdrage aan veiligheid en behoud van ongeveer 6 euro niet betalen. In juni vorig jaar stuurden verschillende gemeenschappen rond de heilige berg een officieel verzoek naar de prefectuur Yamanashi, waarin ze vroegen naar aanvullende veiligheidsmaatregelen in te voeren en het aantal toegestane wandelaars op de paden te beperken.

  1. Ha Long Bay, Vietnam

Ondanks de UNESCO-status, kampt Ha Long Bay met grote vervuilingsproblemen in het water, voornamelijk komend van de visserij en de grote toeristenstroom. Er is zelfs sprake van een ‘plastic pollution crisis’. Ha Long City is ook een perfect voorbeeld van gentrificatie door toerisme. De stad werd volledig overgenomen door souvenirshops , een kabelbaan, een pretpark en luxe hotels. Door de grote komst van menselijke activiteiten, wordt ook het ecosysteem van de streek aangetast.

  1. Atacama woestijn, Chili

De Atacamawoestijn wordt gepromoot als een van zijn mooiste natuurlijke hulpbronnen, maar dit staat in contrast met hoe het de milieubescherming van de woestijn beheert. De Atacamawoestijn wordt bedreigd door de groeiende fast-fashion industrie, wat leidt tot enorme hoeveelheden textielafval die in de woestijn worden gedumpt.

  1. De Gangesrivier, India

De belangrijkste rivier van India wordt geconfronteerd met verminderde stroming, drijvende vervuiling en de bedreiging van zijn rivierdolfijnen - allemaal verergerd door een nieuwe luxe riviercruise-industrie.