Vliegtuig voor vertrek

Naar verminderde uitstoot en vervuiling door transportmiddelen

Hoe beperken luchtvaartmaatschapijen en reisorganisaties de vervuiling van hun toestellen? En wat zijn de grote uitdagingen daaromtrent? Op deze pagina vind je een overzicht van alle ontwikkelingen rond duurzame transportmiddelen.

De Australische maatschappij Qantas en vliegtuigbouwer Airbus investeren samen in een nieuwe fabriek voor duurzame vliegtuigbrandstoffen in Australië. Het gaat om biobrandstoffen volgens de alcohol-naar-vliegtuigbrandstof-technologie. Als grondstoffen dienen restproducten van de landbouw. Het is de eerste keer dat Airbus rechtstreeks geld steekt in een fabriek voor biobrandstoffen. Qantas koopt op dit moment 15 procent SAF in voor al haar vluchten vanuit Londen. Over twee jaar wil de maatschappij 20 miljoen liter kopen voor vluchten vanuit Los Angeles en San Francisco naar Australië.

https://www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/18/technologie/qantas-en-airbus-investeren-samen-in-nieuwe-fabriek-voor-duurzame-brandstoffen

Het is belangrijk om nu te investeren in de verduurzaming van de luchtvaart. Anders komen broodnodige innovaties niet op tijd van de grond om te zorgen dat vliegen in 2050 CO2-neutraal kan. Dat zei KLM-topvrouw Marjan Rintel woensdag bij een raffinaderij voor duurzame vliegtuigbrandstof van het Finse bedrijf Neste op de Maasvlakte. KLM en zustermaatschappij Air France hebben een overeenkomst gesloten voor een gegarandeerde afname als die raffinaderij eind dit jaar gaat draaien. 

https://www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/2/airlines/marjan-rintel-nog-veel-innovatie-nodig-voor-co2-neutraal-vliegen

Europa dreigt de boot te missen op het gebied van duurzame brandstoffen en zogeheten e-fuels als de politiek niet meer werk maakt van het stimuleren van de productie ervan. Daarvoor waarschuwt lobbyorganisatie Airlines for Europe (A4E) vandaag tijdens haar Aviation Summit in Brussel.

https://www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/2/airlines/airlines-for-europe-vreest-dat-europa-de-boot-mist-met-duurzame-brandstoffen

Voorheen nam KLM vaak extra kerosine mee aan boord van een vliegtuig, om financiële redenen, namelijk als tanken in het buitenland duurder is. Maar omdat het extra gewicht aan brandstof voor extra uitstoot zorgt en dit niet bij het duurzaamheidsbeleid van KLM past, wordt daarmee gestopt.

https://www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/2/airlines/klm-stopt-met-onnodig-meenemen-extra-brandstof-duurder-maar-beter-voor-milieu

Nederland heft sinds januari 2023 hogere milieubelastingen op vliegtickets. Ook de Europese uitstootrechten stijgen en zullen blijven stijgen in prijs.  De Nederlandse accijns is gelijk voor alle vluchten. De Europese ETS-belastingen worden enkel geheven op vluchten in de EU. “Vluchten naar bestemmingen die buiten Europa liggen, worden dus naar verhouding goedkoper en aantrekkelijker’, is de kritiek: dit zorgt voor ongelijkheid en doet de mensen buiten Europa en dus verder vliegen.
Wel worden schonere vliegtuigen minder zwaar belast dan vuilere. Hetzelfde geldt voor de tarieven die luchthavens hanteren voor lawaaiige vliegtuigen.  

https://www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/2/airlines/milieubelastingen-maken-vliegtickets-steeds-duurder

KLM en Boeing willen CO2-neutraal vliegen door duurzame kerosine (SAF) en efficiëntere vliegtuigen in te zetten, terwijl H2Fly zich richt op waterstoftechnologie. SAF is nu de meest haalbare oplossing vanwege de bestaande infrastructuur, ondanks de hoge kosten en beperkte beschikbaarheid. Waterstof wordt gezien als een toekomstig alternatief. Beide technologieën zijn nodig om de luchtvaart tegen 2050 CO2-vrij te maken.

Transavia werkt aan verduurzaming door CO2-uitstoot te verminderen, recycling te bevorderen en afval te verminderen. Hoewel er nog veel te doen is, zet de maatschappij elke dag stappen vooruit om vliegen toegankelijk te houden voor iedereen.

Eurostar streeft ernaar om tegen 2030 al haar treinen op 100% hernieuwbare energie te laten rijden. Ze willen 30 miljoen passagiers duurzaam laten reizen en de CO2-uitstoot verminderen door hernieuwbare energie te gebruiken, circulariteit te integreren en de afhankelijkheid van auto's en vliegtuigen te verminderen.

De Franse cruiserederij Ponant werkt hard aan een duurzame toekomst voor de cruise-industrie. In de Zuid-Spaanse haven van Cádiz wordt hun schip, L’Austral, energie-efficiënter gemaakt als onderdeel van hun doel om tegen 2040 volledig emissievrij te zijn. Ponant streeft naar een vermindering van CO2-uitstoot door gebruik van alternatieve brandstoffen en efficiëntere navigatie, terwijl de cruise-industrie nog steeds op grote schaal afhankelijk is van vervuilende brandstoffen zoals bunkerolie.

De productie van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) verdrievoudigt in 2024 tot 1,9 miljard liter, goed voor 0,53% van het totale brandstofverbruik. De luchtvaartsector, die 3% van de wereldwijde CO2-uitstoot veroorzaakt, streeft naar netto nuluitstoot tegen 2050 en rekent daarvoor sterk op SAF. IATA (International Air Transport Association). roept overheden op om de productie van SAF te ondersteunen, bijvoorbeeld met subsidies zoals de premie op Brussels Airport.