

WeTravel2 en Stad Mechelen sloegen de handen in mekaar.
Het pilootproject ‘stad zonder drempels’ timmerde citytrips in mekaar voor mensen met een beperking en hun reisgezelschap. Dit in de vorm van toegankelijke en aangepaste pakketreizen richting de bruisende Dijlestad. Denk aan een uitgedokterd programma met overnachting in een toegankelijk hotel en een reservatie in een minstens even toegankelijk restaurant. Ook de activiteiten zijn op maat van mensen met een beperking, zoals bijvoorbeeld dementieen rolstoelvriendelijke wandelingen. Verder is er ruimte voor initiatieven als kookworkshops en kennismaking met lokale streekproducten. De citytrip richt zich op mensen met een fysieke beperking, maar ook op hun gezelschap.
Citytrippers met een fysieke beperking die niet over medereizigers of eigen begeleiding beschikken, kunnen een beroep doen op een vrijwilliger van vzw Kompaan die mee op pad trekt door de Mechelse straten. www.wetravel2.eu/mechelen en www.visitmechelen.be/mechelen-toegankelijk-voor-iedereen

De dienstverlening is dezelfde als Airbnb, maar Misterbnb richt zich specifiek tot de LGBTQ+ community. De hosts vind je in veel reisbestemmingen, ook in landen waar de LGBTQ+ community minder zichtbaar is. Op Misterbnb vind je ook kamers in LGBTQ+ friendly hotels & resorts. www.misterbandb.com

De Access City Award 2022 werd toegekend aan Luxemburg Stad. De shortlist bestond uit Barcelona, Helsinki, Leuven, Luxemburg Stad, Palma de Mallorca en Porto. Die werden gekozen uit een veertigtal EU-steden met meer dan 50.000 inwoners, die hun plannen, acties en strategieën hadden ingediend om barrièrevrije steden te worden. De jury van toegankelijkheidsexperts koos Luxemburg Stad om ‘zijn brede scala aan innovatieve oplossingen en verbeteringen om de toegankelijkheid voor personen met een handicap te verbeteren’.
Helsinki haalde de tweede en Barcelona de derde plaats. Leuven werd geloofd voor het mainstreamen van toegankelijkheid, ook op digitaal vlak. Palma won zijn speciale vermelding voor het verbeteren van de toegang tot de fysieke omgeving, inclusief stranden en parken en Porto voor de verbetering van de toegankelijkheid van zijn treinstations.
accessibletourism.org

We leven in een tijd waar de deeleconomie sterk aanwezig is. Het is dan ook belangrijk om tijdig bestaande concepten te evalueren, bijvoorbeeld Airbnb. Wanneer we Airbnb onder de loep nemen concluderen we dat, desondanks zijn populariteit, het platform heel wat negatieve gevolgen met zich meebrengt. Airbnb is erg toegankelijk en gemakkelijk in gebruik, wat leidt tot een stijgend gebruik door zowel aanbieders als gebruikers en wat op zijn beurt bijdraagt aan het stijgend aantal reizigers. Het platform draagt o.a. bij aan een verhoogde druk op de vastgoedmarkt, gentrificatie en toenemend toerisme als aanloop naar massatoerisme.
De meeste van deze gevolgen hebben te maken met de lakse regels voor de markt.
Fairbnb.coop wil hier een stokje voor steken: het wordt aangekondigd als een nieuw toerisme concept. Het platform profileert zich als een meer duurzaam en meer ethisch verantwoorde organisatie dan zijn concurrent. Nog een groot verschil is dat het niet afhankelijk is van buitenstaande investeerders.
Hosts van Fairbnb.coop worden gescreend en moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. Er mag ook maar een accommodatie aangeboden worden per account. De hosts kiezen een of meerdere sociaal-ecologische projecten in de regio uit, de helft van de commissie die je betaalt gaat naar dit project.
Meer info over Fairbnb.coop vind je terug in deze video: bit.ly/watisfairbnbcoop

De Nederlandse website Holidu.nl - een zoekmachine voor vakantiehuizen - onderzocht welke steden in Europa het meest toegankelijk zijn voor de LGBTQ+-community. De ranking hield onder andere rekening met prijzen, het aantal LGBTQ+-evenementen, het aantal LGBTQ+-vriendelijke bars, de gelijkheidsindex en nog een aantal andere relevante factoren. Ook werd er gekeken naar hoe trots deze steden online zijn aan de hand van verschillende hashtags. De top 5 ziet er als volgt uit:
- Londen (ENG)
- Berlijn (DUI)
- Hamburg (DUI)
- Amsterdam (NED)
- Parijs (FRA)
Belgie heeft 2 steden in de top 50 staan; Brussel is de hoogst genoteerde Belgische stad op plaats 19, Charleroi sluit de lijst af op plaats 50.
Benieuwd naar de onderzoeksmethode en de volledige top 50? Die vind je terug op holidu.nl/magazine/pride-maand-europa-index-2022