U bent hier

Denk je aan een lange reis en heb je vragen over hoe je eraan begint?

Onze infoavond maakt je plannen voor een lange reis concreter!

Op zaterdag 1 december 2018 gaat onze jaarlijkse info- en ontmoetingsavond 'Lang Op Reis' door. 

Met 25 informanten en twee spraakmakende beeldreportages is het een klassieker onder de jaarlijkse activiteiten van Wegwijzer.

Extra! Wegens succes zijn er in extremis 3 extra informanten.

Iedereen die nog met vragen - van algemeen tot héél concreet - zit over een langdurige reis, kan terecht bij onze 'ervaringsdeskundigen': doorgewinterde reizigers met minstens een half jaar reisbelevenissen op zak.

Welke reisverzekering heb ik nodig? Wat moet ik echt (niet) doen als ik voor langere tijd weg ben? Waar doe ik vrijwilligerswerk? Wat kost 6 maanden Zuid-Amerika? Kan ik zomaar mijn kinderen meenemen op wereldreis? Wat met de officiële instanties?

PRAKTISCHE INFO

Datum: Zaterdag 1 december van 18 tot 22 uur.

Plaats: Loods 25, Vissersdijk 1, 9000 Gent
(lage, rode gebouw van Gentse Roei- en Sportvereniging)

Prijs: 10 euro; (GRATIS voor jongeren tot 31 jaar)

>> Download hier de programmabrochure 2018

Informanten = ervaren reizigers

Doorlopend van 18 tot 22 uur: ontmoet en praat met ervarien reizigers die net terug zijn van hun lange reis.
Hieronder vind je de 28 informanten die de hele avond ter beschikking staan om jouw vragen te beantwoorden.

Kobe & Heike

14 maanden die er 15 werden.  

‘De meeste dromen zijn bedrog’ zei een wijs man ooit, maar als Heike en Kobe steeds weer wakker worden in een ander land, dan dromen ze nog.

Meteen na hun studies besloten ze om de rugzak te pakken en er 14 maanden op uit te trekken. Van West naar Oost reisden ze letterlijk de wereldbol rond en ze kozen ervoor om nog een maand langer dan voorzien weg te blijven.

Ze voelen zich het best thuis waar ze als enige toerist rondlopen, maar omringd worden door steeds glimlachende locals. Ze reisden basic en sliepen, naast in simpele hotelletjes, ook in tenten, bij mensen thuis, in boten, grotten, boomhutten  enz.

Periode: juli 2017 tot september 2018

Route: Iran – Sharjah – Dubai – Pakistan – India – Nepal – Tibet – Nepal – India – Myanmar – India - Sri Lanka – Thailand – Cambodia – Thailand – Laos – Thailand – Indonesië - Oost-Timor – Indonesië – Singapore – Fiji – Vanuatu – Fiji – Samoa – Hawaii – USA – Canada - USA. Ook info over Noord-Chili, waar ze enkele maanden hebben gewoond.

Vervoer: vliegtuig, bus, trein, brommer, boot, tuktuk, openbaar vervoer, huurauto’s

Blog: www.instagram.com/sillytravelers

 

Lien & Wiebe

Wanneer Azië-dromen werkelijkheid worden…

Lien en Wiebe, allebei 28, vertrokken met enkel een heenticket en een vaag plan richting Thailand. Ze reisden traag door Zuidoost-Azië met de focus op natuur, cultuur en contact met de lokale bevolking. Dankzij een aantal vrijwilligersprojecten en couchsurfing leerden ze het dagelijkse leven ter plekke beter kennen.
Met een rugzak vol ervaringen –vooral veel positieve- en nog nagenietend van de reis, antwoorden ze met veel plezier op praktische vragen, delen ze hun favoriete toeristische en niet-toeristische plekjes en geven ze een inkijk in hun reisbudget.

Periode: februari tot november 2018

Route: Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, Filipijnen, Singapore, Brunei, Maleisië/Borneo, Indonesië (Java en Sumatra)

Vervoer: Tuktuk, te voet, scooter, Uber/Grab, binnenlandse vluchten, maar vooral met het openbaar vervoer.

Blog/Instagram: https://www.instagram.com/liengetlostabroad/

 

Evelyn en Jo, Josué (10), Abel (9), Sunna (4) en Ishtar (2)

4 kids en een camper.

Dat werd de toverformule voor 9 maanden onvergetelijk avontuur. Met 4 kindjes (tussen 10 en 1 jaar oud) maakten Jo en Evelyn een roadtrip door Canada en de States, door Centraal-Amerika en de Andes en Brazilië... helemaal tot het verre Argentinië.
Ze gaven onderwijs on the road, maar het was vooral de 'road' die hun kinderen heel veel levenslessen gaf. Ze beleefden als gezin het onbeschrijfbare: coole avonturen, maar ook momenten van doorbijten. “Reizen met kinderen vraagt een andere voorbereiding dan het pakken van een rugzak. Toch is het een haalbare kaart. We geven graag een woordje uitleg en trekken met veel plezier de twijfelaars over de streep.”

Reisperiode: juli 2017 tot april 2018

Route: USA – Canada – Mexico – Guatemala – Honduras - El Salvador – Nicaragua - Costa Rica – Panama – Colombia – Ecuador – Peru – Bolivia – Brazilië – Argentinië – Uruguay.

Vervoer: eigen motorhome

Blog: http://travelweb2.co.nf/

 

Els & Wouter, Siebe (10), Warre (8) & Otis (4)

Tijdens verschillende verre reizen van Els en Wouter met zijn twee, werd de kiem gelegd om later met hun kinderen de wijde wereld te verkennen. Drie jongens en heel wat dromen en plannen maken later, werd de knoop doorgehakt. Met zijn vijven zouden ze een stukje van de wereld gaan verkennen, 11 maand samen op weg. De Transsib van Moskou tot Beijing, trekken in Nepal, Zuidoost-Azië per openbaar vervoer, Australië en Japan met de 4WD. Nog nagenietend van dit unieke jaar gunnen ze iedereen graag een kijkje in hun droomreis.

Reisperiode: september 2016 - juli 2017

Route: Rusland - Mongolië - China - Nepal - Zuid-Thailand (Bangkok/ Ko Samed/ Ko Chang/ Ko Mak) - Cambodia - Vietnam - Laos - Noord-Thailand / Ko Samui - Maleisië / Borneo - Australië (Perth naar Broome per 4WD) - Bali - Japan.

Vervoer: openbaar vervoer - huurwagen - vliegtuig

Blog: wegzijnwij.reislogger.nl

 

Bart Vandewalle

Héél véél lange fietsreizen.

Na een eerste fietsreis van thuis naar India kwam Bart tot de conclusie dat “de wereld langzaam aan je voorbij zien glijden” een verslavende sensatie is. Het eenvoudige leven met 4 tassen en een tent, de ontmoetingen, de landschappen, het budget, de rust, de verschillende culturen en overal met open armen ontvangen worden hebben ervoor gezorgd dat hij steeds teruggrijpt naar zijn fiets om op reis te  gaan.
Hij legt je met plezier uit dat ‘’de moeilijkheid om van Vilvoorde naar Hongkong te gaan, niet is naar Hongkong gaan, maar weggaan uit Vilvoorde” (Jacques Brel, 1971). Hij legt je ook met plezier uit dat het belangrijkste duwen is; dat de rest vanzelf komt.

Periode: Meerdere lange fietsreizen.

Route: Onder andere 2008: Warschau - Peking: Oekraine, Rusland, Kazachstan, Kirgizie, China. noordelijke zijderoute, Laos, Thailand (18000km); 2009: Wit- Rusland en Polen (2500km); 2012:New York- Bueonos Aires: VS, Mexico tot Panama, Colombia tot Argentinië (16000 km); 2014: Transcanada, Vancouver - Quebec (6500km); 2015: Anchorage - San diego : Alaska, Canada, Vancouver Island, VS 2015 (6000km); 2016: Egypte - Malawi: Egypte, Soedan, Ethiopie, Kenia, Oeganda, Rwanda, Tanzania, Malawi (8000km). 2018: De kust van Groot-Brittanië en Ierland.

Vervoer: trekkingfiets

Blog: neen

 

Arno & Sophie

Per Unimog langs de Zijderoute

Nu de kinderen groot en zelfstandig genoeg zijn en Arno en Sophie nog jong (van hart), kon eindelijk hun droom in vervulling gaan: met een zelf ingerichte Unimog uit Bredene vertrekken voor een tocht langsheen de Zijderoute. Ze doorkruisten op die manier maar liefst 17 landen. 5 maanden lang genoten ze van juweeltjes aan cultureel werelderfgoed, zoals Isfahan, Nemrud Dagi, Khiva, Bukhara en Samarkand. Qua natuurschoon werden ze getrakteerd op Cappadocië, de woestijnen in Iran en Turkmenistan, de bergen in Tadjikistan en Kirgistan en de bossen van Siberië. Natuurlijk waren de ontmoetingen met plaatselijke bewoners en andere overlanders ook om nooit meer te vergeten. In 1 woord: zalig!

Reisperiode: 2 april tot 26 augustus 2018

Route: Frankrijk, Zwitserland, Italië, Griekenland, Turkije, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan, Kirgistan, Kazachstan, Rusland, Estland, Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland

Vervoer: zelfingerichte 30 jaar oude Unimog ambulance

Blog: http://manten-en-kalle.be/

 

Iris

Vrouw met rugzak door Zuid-Amerika

Bijna 6 maanden lang trok Iris met de rugzak door 5 Zuid-Amerikaanse landen: van de Andes in Peru naar de gletsjers in Patagonië tot het carnaval in Rio de Janeiro. Het grootste deel reisde ze alleen; voor sommige stukken sloot ze aan bij een groep of kreeg ze het gezelschap van haar vriend. Ze sliep meestal in hostels, maar ook wel eens in een tentje of een hangmat. Ze legde de kilometers voornamelijk af met bussen, hier en daar nam ze het vliegtuig of de boot. Het Incapad bewandelen, een reusachtige zoutvlakte oversteken, een actieve vulkaan beklimmen, een gletsjer betreden, de tango dansen, op piranha's vissen... Het is allemaal mogelijk in het mooie Zuid-Amerika, zegt ze! Vamos!

Reisperiode: september 2017 tot februari 2018

Route: Peru, Bolivië, Chili, Argentinië en Brazilië

Vervoer: Bus, vliegtuig en boot

Blog: https://www.facebook.com/irisinsouthamerica/?fb_dtsg_ag=AdwvF2PKlCcBci1418EFjoka2WDx6ajs3iyCJcc51P8fXA%3AAdyJiFPKO3d89-IeQHDhvEPBjaFLuYyEIyrAKTsUKnGmjQ

Jolien

5 maand solo in Zuid-Amerika

Jolien reisde 5 maanden solo in Zuid-Amerika. Ze startte met twee maand vrijwilligerswerk (via de ngo Oye Lena) in een schooltje in Peru, waar ze meteen haar Spaans oefende. Daarna verkende ze nog drie maanden het continent. Bussen brachten haar van Peru in en door Bolivië, naar het noorden van Chili, dwars door Argentinië en lieten haar proeven van Uruguay. Het moeilijkste was de beslissing om te vertrekken; wat volgde was heerlijk.

Periode: januari tot mei 2017

Route: Peru (zuiden) - doorheen Bolivia - Chili (San Pedro de Atacama) - Argentinië (tot Buenos Aires) - Uruguay

Vervoer: bussen

Blog: Facebookgroep 'digitale postduif vanuit Peru' :https://www.facebook.com/search/str/postduif+uit+peru/keywords_search

 

Jan & Stefanie  

Zuidoost-Azië per fiets.

Meteen na hun studies hadden Jan en Stefanie al eens 6 maand door Zuid-Amerika getrokken. “Dat doen we samen nog eens over”, dachten ze toen. Ze kochten een huis, verbouwden, hadden een vaste job,… Maar dat hield hen niet tegen.
Een koopstop zorgde voor het nodige budget. Ze vlogen naar India en bezochten Nepal. In Thailand kochten ze elk een fiets, waarmee ze door Zuidoost-Azië trokken. De fiets vertraagde het tempo en bracht hen off the beaten track.
Marshall en Lilly – hun fietsen - pronken na een reis van een jaar in de inkom, wachtend op een volgend avontuur.

Reisperiode: augustus 2017 tot augustus 2018

Route:  India – Nepal – Thailand – Cambodja – Vietnam – Laos – Myanmar - Maleisië en Indonesië.

Vervoer: openbaar vervoer en in Thailand aangekochte fietsen.

Blog: www.twoapeonderboane.tumblr.com

 

Matthias & Mieke

De tijd van hun leven, in drie continenten.

Mieke en Matthias boekten een one-way ticket naar Mongolië. Dat was het begin van 13 maanden ‘de tijd van ons leven’ in China, Thailand, Cambodia, Vietnam, Laos, Sri Lanka, Australië, Nieuw Zeeland, Chili, Bolivië, Peru, Colombia en New York.
Ze reisden avontuurlijk en low-budget, met rugzak en openbaar transport, en altijd op zoek naar natuurlijke pracht. In Chili kochten ze een tweedehandse campervan en reden vandaar een deel van de Panamericana.

Reisperiode: augustus 2016 tot september 2017

Route: Azië (Mongolië, China, Thailand, Cambodia, Vietnam, Laos, Sri Lanka) – Australië - Nieuw-Zeeland - Zuid-Amerika (Chili, Bolivië, Peru, Colombia) en New York.

Vervoer: openbaar transport, Transsiberische Express, vliegtuig, eigen camper, tuk tuk

Blog: www.packtolife.com

 

Nele

Lang leve plannen die veranderen!

Nele vertrok naar Zuid-Amerika om er 9 maanden vrijwilligerswerk te doen. Een project gelegen in een klein bergdorpje, op 2 uur van Cusco. Peru werd haar thuis voor 6 maanden. 3 maand minder dan gepland. Ze gooide de rugzak over de schouders en trok op reis door het noorden van Peru, Ecuador en het zuiden van Colombia.

Uiteindelijk bleef ze een jaar weg. In die tijd evolueerde ze van solo-toerist met een westerse kijk naar solo-toerist/nieuwkomer met heel grote Zuid-Amerikaanse insteek. "Ik zie wel wat er komt", was haar slagzin tijdens dat jaar. Enerzijds heel spannend, vernieuwend en leuk, anderzijds heel onverwacht en ook moeilijk.

Reisperiode: september 2017 tot september 2018

Route: Midden Peru - Noord Peru - Ecuador - Zuid Colombia. Met tussendoor korte "vakanties" in Bolivië en Chili

Vervoer: bus, trein, vliegtuig, liften,...

Blog: neen

 

Raf en Caro, Joppe (10) en Leonie (8)

Met twee kinderen op reis door Patagonië en Australië.

De deur achter je dichttrekken en weten dat het voor vijf maanden is! Kerst in Buenos Aires, Nieuwjaar in Iguaçu. Met de camper op weg naar Ushuaïa, het einde van de wereld! De magnifieke landschappen van de Patagonische bergen. En dan, de Grote Oceaan over, naar dat andere prachtige continent op het Zuidelijk halfrond: Australië. Ook hier bracht een camper het gezin van Raf en Caro en hun twee kinderen van 10 en 8 naar de mooiste plaatsen, de wildernis in! ‘Zalig genieten van de vrijheid, de natuur én ons gezin!’

Reisperiode: van eind december 2017 tot mei 2018.

Route: Argentinië/Chili: Buenos Aires – Iguaçu – Peninsula Valdez – Ushuaïa – Torres del Paine – Bariloche – Santiago. Australië: Sydney – New South Wales -Victoria – Tasmania – Queensland.

Vervoer: Vooral gereisd (en geleefd) in een camper.

Blog: www.rafencaro.be

 

Priscilla & Chris

Proeven van twee continenten

Priscilla is ‘een Afrika-meisje’, haar vriend Chris een Azië-man. Daarom beslisten ze om 3 maanden zuidelijk Afrika te verkennen en 3 maanden Azië. Ze vertrokken met een reisgids en gingen verder waar de wind hen bracht en de mensen die ze onderweg ontmoetten. In Afrika kozen ze voor wandelen en kamperen, in Azië voor hostels.
 

Reisperiode: oktober 2017 tot maart 2018.

Route: Zuid-Afrika – Lesotho - Swaziland - een beetje Mozambique - Cambodja – Vietnam.

Vervoer: auto, motorfiets, fiets, liften.

Blog: neen  
 

Nadine & Dirk

De wereld rond met rugzak

Midden in de vijftig bedachten Nadine en Dirk dat ze beter niet op hun pensioen wachtten om de wereld rond te trekken. Ze kochten rugzakken, stopten die vol boeken als ballast en wandelden ermee rond in Vlaanderen….  Dat lukte aardig; dus waren ze er klaar voor. Ze verkenden Zuidoost- Azië en vervolgens Zuid-Amerika. Tussendoor kwamen ze in Oceanië voorbij. Hun reis werd een combinatie van trekkings, openbaar vervoer, wicked camper en stukken per boot. Ze maakten van de gelegenheid gebruik om onderweg ontwikkelingsprojectjes te bezoeken en te steunen.

Reisperiode: september 2016 tot juli 2017

Route: India – Nepal – Bhutan – Thailand – Laos – Vietnam – Cambodja - Nieuw-Zeeland - Frans-Polynesië – Paaseiland - Chili (geflirt met grens Argentinië) – Peru - Bolivia en Costa Rica.

Vervoer: Meestal met openbaar vervoer, 1x met mobilhome, 1x met wicked camper.

Blog: https://www.tangatanga.com/nadinendirk-toerneegeneral/profiel/

 

Peter & Tinne

Vijf wereldreizen van een jaar.

Tinne en Peter maakten al vijf wereldreizen van een jaar. Goed voor alle continenten. Ze vinden het belangrijk om zo autonoom mogelijk te reizen en kopen daarom indien mogelijk ter plaatse een auto of een camper, die ze aan het einde van de trip weer verkopen. Het geeft hen veel flexibiliteit en het is ook budgetvriendelijk, want ze besparen zo op accommodatie en andere transportkosten. Eenmaal ter plaatse houden ze van trektochten in de bergen en in de jungle, maar ook van luieren op prachtige stranden en duiken tussen manta’s, haaien en dolfijnen. Ze informeren ook graag over goedkope tickets, verzekeringen, medicatie enz

“Don’t dream your life, live your dream!”

Reisperiode : 5 reizen van 1 jaar

Route : de 5 continenten; Australie (2x), Nieuw Zeeland (2x), Chili + Argentinië, Zuidelijk Afrika, Canada, USA

Transport : ter plaatse gekochte auto of camper

Blog: neen

BEELDREPORTAGES:

Anderhalf jaar op de motor door Canada en Alaska. (19u00)

Jurgen brengt het adembenemende beeldverhaal van het anderhalve jaar waarin hij bijna 40.000 km rondtoerde met de motor door Canada en Alaska.

Op zijn zelf omgebouwde motorfiets doorkruiste hij Canada van oost naar west. Vanuit het het noorden van het land reed hij naar Alaska. Hij begon zijn reis in mei en bracht de winter door in British Columbia. Hij zette meestal zijn tentje op om aan wildkamperen te doen. Maar hij sliep ook bij mensen thuis of in hun tuin.

 

Drie jaar lang de wereld rond - Beeldreportage met praktische commentaar van een zeer lange reis. (20u30)

Bijna drie jaar lang reisde Ward door de wereld. Zijn reis bracht hem door Centraal- en Zuid-Amerika naar Antarctica en Noord-Amerika, Hawaii en Alaska, maar ook naar Oceanië, Zuid-Oost-Azië, India en het Midden-Oosten. Met zijn beeldreportage, begeleid door levendige en nuttige commentaar, wil hij vol enthousiasme iedereen een duw in de rug geven, iedereen die niet weet waaraan hij of zij begint, maar het achteraf zou beklagen dat hij of zij niet sprong.

Ward begint met een kort algemeen deel over wat in de rugzak moet, welke reisdocumenten, waarom op reis, voorbereidingen treffen,... Daarna neemt hij jullie aan de hand van beelden mee door de werelddelen die hij aandeed.

“Travel is the only thing you buy that makes you richer.” – Anonymous"

HOE ER GERAKEN? Wegbeschrijving

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer:

Regelmatig bussen vanaf het station Gent-Sint-Pieters, deze stoppen recht tegenover de locatie.
Lijn 41 of lijn 43.

Bereikbaarheid met de auto:

E40 vanaf Oostende > afrit 13 (Drongen) > Volg N466 en Zuiderlaan naar de bestemming > Sla rechtsaf
E40 vanaf Brussel > volg R4 > Neem afrit Drongen > Volg de Zuiderlaan naar uw bestemming > Sla rechtsaf
E17 vanaf Antwerpen > volg R4 > Neem afrit Drongen > volg Zuiderlaan naar de bestemming > Sla rechtsaf

Parkeergelegenheid:

• Parking van 35 plaatsen op het domein.
• 50 plaatsen aan de overkant van de Oude Leiarm (op 50 meter van het clubhuis).
• Parkeergelegenheid aan de Watersportbaan.
• Parking van de Blaarmeersen.

Bijlagen: