U bent hier

  • Afstand: 12 km
  • Provincie: Oost-Vlaanderen
  • Situering: GR 128 = Vlaanderenroute
  • Info OV: Drongen treinstation; Gent-Dampoort treinstation

door Filip D'Huyvetter

Dwars door Gent, van west naar oost, vooral langs de Leie.

De GR128 is op het eerste gezicht een weinig sexy route, het gekozen stukje ook niet. En toch is die korte wandeling gevarieerd en boeiend! Ze bestaat in grote mate uit twee delen. Eerst langs de idyllisch kronkelende, groene Leie. Dan door de historische stad, met al zijn pracht.

Aan het Dorpsplein van Drongen (na een korte aanloop van het station) staat een mooie kerk met een classisistische gevel, met daarachter een kolossale Norbertijnerabdij.
Daar loop je meteen op de dijk van de Leie, die je een hele tijd volgt, voorbij Afsnee met zijn kerkje aan de overkant. Langs de Leie staan schitterende villa’s, maar ook heel typische kleine huisjes. Aan de Kijfmeers verlaat je de Leie. Een bijzondere straat, met weekendverblijven en tiny houses, die een voormalige baggerstortplaats blijkt te zijn.
Aan het einde zie en hoor je de Ringweg. Je komt aan de Spoorwegbrug over de Ringvaart. Aan de overkant loop je naar het pad langs de spoorweg. Aan de Sneppebrug kom je bij de Blaarmeersen, waar je een stuk door wandelt. Je komt weer bij de Leie, die je een heel eind volgt. Eerst is ze gekanaliseerd, bij de Bijlokekaai niet meer. Brugje over de Coupure, Recolletenlei, Predikherenlei naar de Graslei. Maar daarvoor gaat het rechts via de Pakhuisstraat naar de Korenmarkt, het Belfort en Sint-Baafs. Bisdomplein en Bisdomkaai langs de Reep. Weer bij de Leie gaat het rechtsaf langs de Veerkaai en over de bruggen, door het park naar het station Gent-Dampoort.