U bent hier

Toeristisch-recreatieve reizen naar het buitenland verboden tot 18 april 2021

Tot 18/4/2021 (inclusief de paasvakantie, dus) zijn toeristische/recreatieve/niet-essentiële reizen naar het buitenland verboden.
Niet-essentiële verplaatsingen in eigen land zijn toegelaten en er zijn geen maatregelen genomen die zeggen dat je dichtbij huis moet blijven. Hotels, vakantiewoningen, b&b’s mogen open zijn, maar de restaurants en bars erbij moeten sluiten, net zoals andere horecazaken. Ze mogen wel nog steeds maaltijden voor op de kamer voorzien.

Voor 'essentiële reizen' moet je een ondertekende ‘verklaring op eer’ op zak hebben. Er komt daarvoor een standaardformulier online ter beschikking. Die verklaring moet overeenkomen met het Passenger Location Form en voorzien zijn van de nodige bewijsdocumenten.

‘Essentiële reizen’ kunnen in volgende gevallen:

1. Dringende gezinsredenen: gezinshereniging, bezoek aan echtgenoot of partner als deze niet onder hetzelfde dak woont (voor zover een aannemelijk bewijs geleverd kan worden van een stabiele en duurzaam onderhouden relatie), verplaatsingen in het kader van co-ouderschap en huwelijken of begrafenissen van naasten.

2. Humanitaire redenen: verplaatsingen om medische redenen, bijstand aan een oudere, minderjarige of andere kwetsbare personen, bezoek aan aanverwanten in palliatieve zorg.

3. Studieredenen: reizen van leerlingen, studenten en stagairs en onderzoekers met een gastovereenkomst.

4. Professionele redenen: reizen in het kader van het werk.

5. Diverse redenen: de zorg voor dieren over de grens, verplaatsingen om aan juridische verplichtingen te voldoen, dringende herstellingen om de veiligheid van een voertuig te garanderen en een verhuizing.

6. Grensbewoners mogen alle verplaatsingen doen die onderdeel vormen van het dagdagelijkse leven voor zover die in België ook toegelaten zijn.

 

Vanaf maandag 19/4/2021 geldt niet langer een algemeen reisverbod voor toeristische reizen voor wie zijn hoofdverblijfplaats heeft in België.
Dat betekent niet dat we zomaar overal vrij en vrolijk heen kunnen reizen.

- Ons land legt voorwaarden op aan wie naar het buitenland reist.
- Het land van bestemming (soms de regio/deelstaat) stelt voorwaarden om erheen te reizen; soms ook om er rond te reizen.
- Het eventuele doorreisland stelt voorwaarden om erdoor te reizen.
- Als je vliegt, stelt de luchtvaartmaatschappij voorwaarden om de vlucht te nemen.

Betrouwbare bronnen per land

Land

 

Uitleg

Albanië  

http://www.ishp.gov.al/10079-2/ De officiële coronapagina van de Albanese regering. Enkel in het Albanees, dus te vertalen met Google Translate. Bij ‘vragen en antwoorden’ is er enige (soms verouderde) info over reismogelijkheden.

  https://www.schengenvisainfo.com/about-us/
Degelijke en goed geïnformeerde website van Albanese makelij over de Schengenzone, met info over toegankelijkheid n.a.v. Covid.
Andorra   https://www.govern.ad/coronavirus
Regeringswebsite van Andorra in het Catalaans, dus te vertalen met Google Translate, waarop de persberichten van de regering te vinden zijn.
België   https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/
Officiële Belgische coronasite. Bij de ‘veelgestelde vragen’ is een blok ‘Internationaal’ met info over reismogelijkheden. Verwijst verder naar https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reis...
Bosnië en Herzegovina   https://covid19.fmoh.gov.ba/
Website van het Bosnische ministerie van volksgezondheid, met een pagina ‘vragen en antwoorden’; te vertalen.
Bulgarije   http://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/informaciya-otno...
Informatiepagina van de Bulgaarse regering over corona.
Cyprus   https://www.pio.gov.cy/coronavirus/en/index.html
Engelstalige site van de persdienst van de Cypriotische regering.
Denemarken   https://politi.dk/en/coronavirus-in-denmark/if-you-are-travelling-to-and...
Engelstalige website van de Deense politie, met een rubriek ‘if-you-are-travelling-to-and-from-denmark’
Duitsland   https://www.bundespolizei.de/Web/DE/04Aktuelles/01Meldungen/2020/03/2003...
Vragenlijst op de Duitstalige website van de Duitse politie, met antwoord op
vragen over inreizen en grenscontroles.
  https://www.auswaertiges-amt.de/en/einreiseundaufenthalt/coronavirus
Engelstalige pagina van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken, met info voor reizigers.
Estland   https://vm.ee/en/coronavirus-2019-ncov
Zeer overzichtelijke Engelstalige pagina van het Estse ministerie van buitenlandse zaken, met duidelijke antwoorden op inreisvragen.
Finland   https://www.visitfinland.com/article/practical-travel-information-for-tr...
Website van de Finse toeristische dienst, met info over reismogelijkheden tijdens de coronacrisis.
Frankrijk   https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus
Franse regeringswebsite in het Frans, het Engels en het ‘eenvoudig Frans’, met onder andere rubrieken ‘vacances’ en ‘loisirs’
  https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation...
Website van het Franse ministerie van binnenlandse zaken, met info over reizen naar Frankrijk.
Griekenland   http://www.visitgreece.gr/en/home/about_covid_19
Engelstalige pagina over corona op de website van de Griekse toeristische dienst.
  https://news.gtp.gr/monitoring-covid-19-impact-travel-industry/covid-19-...
Website van de Griekse reisindustrie, met goed bijgehouden info n.a.v. corona.
Hongarije   https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reis...
Nieuwssite met voortdurende snelle updates over het coronavirus.
Ierland   https://www.gov.ie/en/publication/e885b2-covid-19-coronavirus-travel-adv...
Pagina over reizen van het Ierse ministerie van volksgezondheid.
IJsland   https://www.government.is/
Regeringswebsite van IJsland met Engelse versie en heel duidelijke info.
Italië   http://www.salute.gov.it/nuovocoronavirus
Website van het Italiaanse ministerie van volksgezondheid, met info per regio en snelle updates.
Kosovo   https://xk.usembassy.gov/coronavirus/ Betrouwbare informatie van de Ambassade van de VS, lees "Entry and Exit Requirements"
Kroatië   https://vlada.gov.hr/coronavirus-protection-measures/28950
Engelstalige website van de Kroatische regering, met een overzicht van alle maatregelen en een zoekfunctie, waar je ‘borders’, ‘tourism’ enz. kunt ingeven.
Letland   https://www.mk.gov.lv/en/aktualitates/regarding-declation-emergency-situation Overzicht van de getroffen coronamaatregelen door de Letse overheid
Litouwen   https://urm.lt/default/en/important-covid19 Duidelijke informatie van het Litouwse ministerie van Buitenlandse Zaken
 

https://sam.lrv.lt/lt/naujienos/i-lietuva-be-jokiu-apribojimu-ir-toliau-gales-atvykti-uzsienieciai-is-28-saliu Lijst met toegelaten landen in Litouwen (vertaal met Google Translate)

Luxemburg   https://gouvernement.lu/fr.html Overheidswebsite met laatste updates omtrent coronamaatregelen
 

https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/luxemburg Reismogelijkheden naar Luxemburg op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Malta   https://deputyprimeminister.gov.mt/en/health-promotion/covid-19/Pages/travel.aspx Reis -en quarantainemaatregelen in Malta
  https://www.visitmalta.com/en/reopening-airport Overzicht van landen van waaruit Malta toeristen zal ontvangen vanaf 1 juli
Moldavië  

https://gov.md/ro/content/informatii-privind-coronavirus Website van de Moldavische overheid met betrekkening tot wetgeving omtrent Corona - Vertaal in Google Translate

Montenegro  

http://www.gov.me/en/homepage/measures_and_recommendations/ Overheidswebsite met coronamaatregelen: lees: "International traffic, travelling and entry into Montenegro voor reisinformatie 

 

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/montenegro/entry-requirements Betrouwbare reisinformatie Britse Ambassade, lees :"Restrictions in response to coronavirus"

Nederland  

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-op-vakantie-gaan/buitenlandse-toeristen-naar-nederland Regelgeving voor buitenlandse toeristen in Nederland met links naar extra informatie

 

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vakantie-en-reizen/nieuws/2020/06/15/nederland-verlengt-de-grenssluiting-voor-mensen-van-buiten-europa Overzicht op de Nederlandse overheidswebsite van welke landen wel en nog niet zijn toegelaten voor toeristische reizen.

Nederland   https://nl.usembassy.gov/covid-19-information-3/ Betrouwbare informatie van de Ambassade van de VS, lees "Entry and Exit Requirements"
Noord-Macedonië   https://mk.usembassy.gov/covid-19-information/ Betrouwbare informatie van de Ambassade van de VS, lees "Entry and Exit Requirements"
Noorwegen  

https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/norway-opening-up-for-more-leisure-travel-to-and-from-the-other-nordic-countries/id2706368/ Link naar artikel over het overheidsbesluit betreffende de huidige reisbeperkingen

 

https://www.fhi.no/en/op/novel-coronavirus-facts-advice/facts-and-general-advice/travel-advice-COVID19/ Extra informatie omtrent reizen en quarantainevoorwaarden indien je in Noorwegen arriveert

Oekraïne  

https://covid19.gov.ua/chasti-pytannia-faq Officiële FAQ. De site kan je het beste vertalen met Google Translate, want de Engelstalige versie is achterhaald. Je vindt er een link naar een lijst met 'veilige' en 'onveilige' landen. Die lijst wordt helaas ook niet regelmatig geüpdatet.

Oostenrijk   https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavir...
Duitstalige website (ook Engelse versie) van de Oostenrijkse regering, met heel snelle updates van alle maatregelen.
Polen  

https://www.gov.pl/web/koronawirus/informacje-dla-podrozujacych Informatie omtrent de regelgeving voor reizen en betreden van het land. Vertaal de pagina via Google Translate

 

https://www.poland.travel/en/travel-inspirations/safety-advice-for-travellers-concerning-the-covid-19-epidemic Lijst met maatregelen en voorwaarden waaraan reizigers in het land moeten voldoen

Portugal  

https://www.visitportugal.com/nl/node/421175 Duidelijke regelgeving voor reizigers voor zowel het binnenkomen in het land als reizen in het land - De pagina bevat verschillende links met extra informatie

Roemenië   https://stirioficiale.ro/hotarari Besluiten en wetgeving ivm Covid-19. Behoorlijk duidelijk. Wel te vertalen via Google Translate. 
 

http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19 PDF met lijst van 'veilige landen' van waaruit reizigers het land binnen mogen zonder quarantainemaatregelen. (vertalen via Google Translate)

  http://www.ms.ro/recomandari-privind-conduita-sociala-responsabila-in-prevenirea-raspandirii-coronavirus-covid-19/ lijst met maatregelen en aanbevelingen
Servië  

https://www.srbija.gov.rs/sekcija/en/151926/covid-19.php Site met officiële persmededelingen van de overheid. De informatie van de overheid naar het publiek en pers is beperkt en soms onbetrouwbaar. Voor dit land is het erg moeilijk om betrouwbare informatie te vinden.

  http://www.pravno-informacioni-sistem.rs/fp/covid19 Wetteksten ivm Covid-19. Geduld en Google Translate zijn nodig.
 

https://rs.usembassy.gov/serbia-covid-19-information/ De ambassade van de VS in Servië probeert info te geven voor reizigers op haar website. Opgelet: de maaatregelen kunnen naders zijn voor burgers van de EU.

Slovenië   https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ Officiële site met maatregelen
 

https://www.nijz.si/sl/seznam-drzav-za-prehajanje-drzavne-meje-brez-omejitev lijst met veilige landen. Als België hiertussen staan, kan reizen weer zonder quarantaine.

Slowakije   https://www.mzv.sk/web/en/covid-19 Officiële pagina met o.a. lijst van veilige landen.
  https://korona.gov.sk/prijate-opatrenia Officiële site met lokale maatregelen
Spanje  

https://administracion.gob.es/pag_Home/atencionCiudadana/Nueva-normalidad-crisis-sanitaria.html Officiële website met alle maatregelen. Vertaal met Google Translate. Klik op 'Vervoer' en 'Grenzen' om de wetteksten te vinden. Die moet je wel nog eens apart gaan vertalen.

 

https://www.mincotur.gob.es/en-us/COVID-19/Paginas/Guias-sector-turistico.aspx site met specifieke maatregelen voor toeristische sector (bvb hotels, campings)

Tsjechië   https://www.vlada.cz/en/media-centrum/aktualne/measures-adopted-by-the-c...
De maatregelen van de Tsjechische regering n.a.v. corona, in het Engels.
Turkije  

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/turkey/coronavirus Deze officiële site van Turkije is hopelijk verouderd en geeft geen actuele relevantie info. Doorgaans is het de Minister van Toerisme, Mehmet Nuri Ersoy die de mededelingen doet ivm nieuwe maatregelen. Een strategie kan zijn om zijn naam te Googelen en te filteren op recent nieuws. Doorgaans ga je die resultaten ook moeten vertalen. 

Turkije   https://www.hurriyetdailynews.com/search/tourism Site van gezaghebbende krant met zoekresultaten voor trefwoord 'tourism'.
Verenigd Koninkrijk  

https://www.gov.uk/uk-border-control Duidelijke, maar korte informatie over de regels om het VK binnen te komen. Ook links naar de regels rond quarantaine. Klik onderaan op 'Next' voor verdere stappen.

  https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk Meer uitleg over het papierwerk dat je moet doen als je het land wilt binnenkomen.
Wit-Rusland  

https://eng.belta.by/search/getResults/?query=covid
Engelstalige pagina van het Wit-Russische persagentschap, met zoekfunctie; van een land dat de Ernst van covid altijd ontkend heeft en inreizen altijd heeft toegelaten.

Zweden  

https://www.krisinformation.se/en/hazards-and-risks/disasters-and-incide... site van eht nationale crisiscentrum met info voor reizigers.

 

https://www.folkhalsomyndigheten.se/the-public-health-agency-of-sweden/c... Officële mededeling voor reizigers. Erg summier. Zweden heeft gedurende de hele crisis weinig duidelijke info gegeven.

Zwitserland  

https://www.admin.ch/gov/fr/accueil/documentation/communiques.html?dyn_s... Officiële persberichten van de overheid over de Zwitserse douane

 

https://www.sem.admin.ch/sem/en/home/aktuell/aktuell/faq-einreiseverweig... Officiële FAQ van de Zwitserse migrateidienst. Opgelet: er kunnen verschillen zijn tussen de versies in het Frans/Duits en in het Engels. Vertaal bij voorkeur de Frans- of Duitstalige pagina.

Jeugdverenigingen

Voor groepen kan de specifieke situatie nog anders zijn. Jeugdverenigingen of jeugdorganisaties dienen zich hierover te informeren bij hun eigen koepel of jeugddienst. Op https://buitenlandskamp.be/corona vind je de informatie over de kampen binnen de 150km buiten de grenzen.

Reisbeperkingen enkel geldig voor toerisme

Deze reisbeperkingen zijn enkel van toepassing op toerisme. Reis je naar het buitenland voor andere essentiële doeleinden? Neem dan contact op met de ambassade.