U bent hier

Zoom in op de kaart om de naam van het land te zien.

Met je Belgisch rijbewijs kan je niet alleen in België ongestoord de baan op, maar ook in heel wat andere landen.

  • In de Europese Economische zone (komt grotendeels overeen met de EU-landen) mag je ongehinderd doorrijden met je Belgische rijbewijs.
  • Tientallen landen ondertekenden de akkoorden van Genève (1949)  en Wenen (1968), waarbij ze verkeersregels op elkaar afstemden en afspraken om elkaars rijbewijzen te erkennen. (Althans categorie A en B én als de bestuurder 18 jaar is)
  • Daarnaast heeft België met een 25-tal landen + enkele Canadese provincies ((Alberta, New Brunswick, Ontario, Québec) een bilateraal akkoord gesloten. Dat betekent dat België de rijbewijzen erkent wanneer een inwoner van daar op onze wegen willen rijden en omgekeerd: als Belg mag je met je Belgisch rijbewijs op bvb. de wegen van Zuid-Afrika rondrijden.

In de praktijk horen we natuurlijk veel verhalen van Belgen die in het buitenland problemen ondervinden: douane, wegpolitie of autoverhuurders vragen toch een Internationaal rijbewijs. Het komt dan ook vaak voor dat mensen -onterecht- een Internationaal Rijbewijs aankopen op hun gemeentehuis. Dat kost op zich niet zo veel geld (meestal rond de 20 euro), maar zo houden we natuurlijk de verwarring in stand.
We raden je aan om bewijs mee te nemen van het akkoord dat het land van je bestemming sloot met België en dat voor te leggen bij eventuele controle. Je staat recht in je schoenen!